8 tips voor Lowlands 2014

Janelle Monáe
Met Queens Of The Stone Age, Portishead en The National kent het programma van Lowlands een aantal grote namen. Zoals we gewend zijn staan er ook veel artiesten die een stuk minder een heldere bel doen rinkelen, maar niet veel onderdoen voor de grotere acts. Lust For Life zet er acht op een rijtje waar je komend weekend in Biddinghuizen zeker even een kijkje bij moet nemen.

Thomas Azier (vrijdag 15:50 uur, Bravo)
Hij vindt het zelf ‘best lastig’ dat hij vaak gezien wordt als een van de grote nieuwe namen van het Nederlandse poplandschap. Dat vertelde Thomas Azier ons enkele maanden geleden nog in LFL 041. Wij denken dat de Fries, die op zijn negentiende naar Berlijn verhuisde en inmiddels in Parijs resideert, dat prima aankan. Dat bewijst zijn sterke debuutalbum Hylas vol moderne synthpop, het valt op te maken uit de overtuiging waarmee hij op het podium staat en daar getuigt zijn doordringende zang van.

Janelle Monáe (vrijdag 20:50 uur, Grolsch)
Janelle Monáe (foto boven, op North Sea Jazz 2012) is een van de weinige ‘echte’ r&b-artiesten op Lowlands. Natuurlijk heb je arty farty vogels als Chet Faker, maar in diens muziek ontbreekt de soul toch een beetje. Of gewoon volledig. Janelle Monáe heeft dat wel in zich, evenals gevoel voor funkende popsongs. Geen wonder dus dat Prince al jaren fan van haar is, net als Erykah Badu. Beide grootheden doen mee op haar tweede album The Electric Lady. Met liefde schikken zij zich daarop in een bijrol naast de stijlvolle en uiterst getalenteerde miss Robinson.

Birth Of Joy (zaterdag 13:00 uur, X-Ray)
Het gaat goed met rock & roll in Nederland. DeWolff, Navarone, Automatic Sam, Paceshifters, De Staat: wij kunnen nog wel even doorgaan. In dat rijtje mag Birth Of Joy al lang niet meer ontbreken. De dampende psychedelische orgelrock breekt zelfs internationaal potten. Bij een heerlijk zweterige geen-woorden-maar-daden-act als Birth Of Joy schiet eigenlijk iedere uitleg tekort. Klik dus even op onderstaande filmpje, want kijken is genoeg weten.

Fink (zondag 11:30 uur, Bravo)
Fin Greenall alias Fink bouwde afgelopen jaren op zijn eigen tempo aan een trouw publiek. Dat blijkt wel uit het feit dat de Britse folkzanger, de veertig inmiddels gepasseerd, eind november drie avonden op rij in een uitverkochte grote zaal van Paradiso staat. Trage drumslag en pruilerige zang is wat Greenall ook naar Biddinghuizen brengt. En dat moet haast wel verdomde fijn zijn als je op zondagochtend chagrijnig en brak weer in de stemming van de voorbije nacht poogt te stappen.

Jonathan Wilson (zondag 14:30 uur, India)
Als studio-muzikant maakte hij altijd al indruk. Nog steeds trouwens. Dit jaar hielp hij Conor Oberst bijvoorbeeld nog op zijn tweede soloplaat Upside Down Mountain, eerder schoot hij onder anderen Roy Harper en Elvis Costello te hulp. Dat Jonathan Wilson niet per se in dienst van andere grootheden hoeft te staan, bevestigde hij vorig jaar op Fanfare. Een plaat die je eigenlijk moet kennen als je Wilson live gaat zien. Dan komen de vrij gelaagde nummers het best tot hun recht. Zoek je een gangmaker, vermijd Wilson dan vooral op Lowlands. Is een kalm moment wegdromen bij de gelaagde songs van een stel uitstekende muzikanten wat je zoekt, dan is hij zonder enige twijfel je man.

Red Fang (zondag 16:30 uur, India)
Een uur of zes later treedt Josh Homme aan, maar Red Fang is veel meer een aanrader dan Queens Of The Stone Age voor mensen die Hommes eerste grote band liefhebben: Kyuss. De Amerikanen brengen namelijk stonerrock met een metalrand, al zijn ze misschien wel op hun best als ze juist een beetje van dat pad afwijken en een beetje gas terugnemen. Op de laatste plaat Whales And Leeches (2013) blijkt dat te werken, althans. Tussen alle indie en electronica is het op Lowlands evenwel ook een behoorlijke verademing als er gewoon even hard wordt gerockt.

Royal Blood (zondag 18:30 uur, India)
Een nieuwe band betekent nieuwe vergelijkingen. In het geval van het stevig rockende duo Royal Blood komen namen als The Black Keys en The White Stripes logischerwijs al snel om de hoek kijken. Bijzonder origineel klinken zanger-bassist Mike Kerr en drummer Ben Thatcher dus niet, maar dat hoeft ook helemaal niet. Voor een potje vette garagerock tekenen wij toch wel.

St. Vincent (zondag 20:15 uur, India)
De kekke robot-achtige danspasjes van Annie Clark oftewel St. Vincent brachten David Letterman op zijn oude dag van zijn stuk. Hij stamelde ietwat lullig na haar optreden in zijn show, maar hij had dan ook een wel erg charmant dametje over de vloer. De 31-jarige Amerikaanse, die nog een paar jaar in The Polyphonic Spree zat, heeft bovendien aanleg voor het van hun stuk brengen van mensen. En dan veel meer met haar dit jaar verschenen self-titled album dan met haar collaboratie met David Byrne. Een intelligente artpopplaat die zich verrassend gewillig naar live laat vertalen.

1 Reactie

  1. Eva 14 augustus 2014 Reageer

    Mooie lijst!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.