Voetbal en muziek gaan prima samen

519289_20121108134502000000_1

Wortelpakdragende Oranje-fans worden eerder geassocieerd met Hazes, Joling en Wolter Kroes dan met verfijnde bluesartiesten, gevoelige folkies of vooruitstrevende progrockers. Andersom moeten aardig wat muziekliefhebbers weinig hebben van voetbal. Op de redactie van Lust For Life lopen mensen rond die je blind geloven als je ze vertelt dat Honduras de grote favoriet is op het donderdag begonnen WK in Brazilië. Toch is de combinatie minder vreemd dan je wellicht denkt. Er zijn genoeg muzikanten die zich in meer en mindere mate lieten leiden door de balsport. En dan doelen we natuurlijk niet op een met David Beckham getrouwde Spice Girl of het waardeloze WK-lied waaraan Santana een bijdrage levert.

The National
Op 6 juli 2010 staat The National in Paradiso. De indierockers spelen in Amsterdam op de avond dat het Nederlands elftal het in de halve finale van het WK opneemt tegen Uruguay. Vanwege de wedstrijd in Zuid-Afrika wordt het concert vervroegd en wordt er gespeeld tot kort voor de aftrap. De Amerikanen bestijgen het podium met Orange Crush van R.E.M. als begeleidingsmuziek en verschijnen in oranje kledij. De moeite wordt gewaardeerd door het publiek, wel merkt zanger Matt Berninger op dat hij zich voor schut voelt staan. Hij en zijn band blijken namelijk zo ongeveer de enigen in de zaal die hun uiterlijk hebben aangepast aan de voetbalpot.

Cockney Rejects
De punkrockers van Cockney Rejects vonden het belangrijk om een nummer op te nemen voor de club die zij in hart en nieren steunen. I’m Forever Blowing Bubbles, een nummer dat altijd al werd gezongen door fans van West Ham United, wordt in 1980 gecoverd door de Oi!-band. Uiteraard kunnen de supporters van de Londense club de actie van The Rejects wel waarderen.

Pink Floyd
‘New car, caviar, four star daydream/Think I’ll buy me a football team’, zingt Roger Waters in de Pink Floyd-klassieker Money. Amerikaanse fans denken graag dat het in het nummer om American Football gaat, maar dat lijkt onwaarschijnlijk. Ook op Fearless, dat op Meddle staat, zit namelijk een duidelijke voetbalverwijzing. Na vierenhalve minuut zwelt langzaam het gezang van de Kop, de harde kern van Liverpool FC, aan. Zij zingen You’ll Never Walk Alone van Gerry & The Pacemakers, een nummer dat net als bijvoorbeeld Seven Nation Army van The White Stripes niet werd geschreven als stadionmeezinger.

Nits
JOS Watergraafsmeer is een bescheiden amateurvoetbalvereniging uit Amsterdam zonder uitzonderlijk roemruchte historie. Toch gaat een van de bekendste nummers van de Nits over deze club. In JOS Days (1987) zingt zanger Henk Hofstede hoe hij niet tot de opleidingsclub werd toegelaten. In tegenstelling tot zijn vader en opa, die de club oprichtte, had hij tot zijn verdriet niet genoeg gevoel in de poten om te mogen blijven.

Status Quo
In 1994 neemt Status Quo samen met een groep supporters van Manchester United het nummer Come On You Reds op. Het nummer is een remake van de dan reeds zes jaar oude single Burning Bridges. De tekst wordt passend gemaakt voor de voetbalclub en bestormt zowaar de hitlijsten: zowel in het Verenigd Koninkrijk als Denemarken bereikt Come On You Reds de nummer één positie. Vier weken voor de FA Cup-finale wordt het lied uitgebracht, Manchester United won deze uiteindelijk met 4-0 van Chelsea.

Adje Vandenberg
Adje Vandenberg gaat op zijn veertiende in Enschede wonen en ontwikkelt daar sympathie voor FC Twente. In 2011 haalt de club voor het eerst het Nederlandse kampioenschap binnen en het adopteert direct de kersverse Vandenberg-song A Number One. Het wordt het nieuwe clublied van de Tukkers. Het nummer is pompeus en over the top en leent zich dus prima als stadionrocker.

Rod Stewart
Op jonge leeftijd koestert Rod Stewart de hoop om profvoetballer te worden. Bij Brentford FC komt het echter niet tot een doorbraak, in de muziek is hij uiteindelijk een stuk succesvoller. In wereldhit You’re In My Heart maakt hij echter wel duidelijk dat de sport ook als rockster nog altijd belangrijk voor hem is en dat hij houdt van Celtic en Manchester United: ‘You’re Celtic, United, but baby I’ve decided/You’re the best team I’ve ever seen’. Hieronder is te zien hoe Stewart het twee jaar geleden niet droog hield na de zege van Celtic in de Champions League op het grote FC Barcelona.

Meindert Talma
Gisteravond won Oranje met liefst 1-5 van Spanje en moest je erg je best doen om drie deuren te openen zonder Wij Houden Van Oranje, Rio of Viva Hollandia te incasseren. Zelf luister ik liever voldaan naar Meindert Talma’s Ik Ben Louis van Gaal.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.