Beatles-producer George Martin (90) overleden

Beatles George Martin

Sir George Martin, een van de bekendste producers uit de popgeschiedenis, is gisteren op negentigjarige leeftijd overleden. De Brit produceerde bijna alle singles en albums van The Beatles en werd vanwege zijn invloed op de muziek van de band vaak gezien als ‘de vijfde Beatle’.

George Martin ontmoette The Beatles in 1962 en na een testopname bood hij de jonge muzikanten een platencontract aan. Ondanks het grote contrast tussen zijn uiterlijk en dat van de bandleden (George Harrison vond zijn stropdas bijvoorbeeld maar niets) werd het een langdurige samenwerking. Vanaf de eerste single Love Me Do produceerde Martin bijna alle hits van de band. Met uitzondering van Let It Be (waarvoor producer Phil Spector werd ingeschakeld) werkte hij ook aan alle reguliere studioalbums van de ‘Fab Four’ en af en toe droeg hij als muzikant bij aan opnames. In het nummer In My Life is bijvoorbeeld zijn pianospel te horen.

Na het uiteenvallen van The Beatles bleef Martin albums van beroemde artiesten produceren, waaronder Tug Of War van Paul McCartney, All Shook Up van Cheap Trick en Blow By Blow van Jeff Beck. Ook werkte hij met Elton John aan de zeer succesvolle single Candle In The Wind 1997, opgedragen aan prinses Diana. Een jaar eerder werd Martin nog geridderd door de Britse koningin.

Het is nog niet bekend waaraan de legendarische producer precies overleden is, maar Ringo Starr maakte het nieuws als volgt bekend op Twitter:

Ook de andere nog levende ex-Beatle, Paul McCartney, heeft inmiddels een ode gebracht aan de man die zo belangrijk was voor de carrière van zijn oude band. “Ik heb zo veel prachtige herinneringen aan deze grote man”, schrijft hij op zijn website. “Hij was een echte gentleman en als een tweede vader voor me. Hij begeleidde ons met zo veel bekwaamheid en humor dat hij een ware vriend van mij en mijn familie werd. Als iemand de bijnaam ‘de vijfde Beatle’ verdiende, was hij het.”

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.