Chuck Berry (90) overleden

chuck berry

“Als je rock & roll een andere naam wilt geven, kun je het net zo goed Chuck Berry noemen”, zo zei John Lennon ooit. Gisteren overleed de enorm invloedrijke zanger en gitarist, bekend van klassiekers als Johnny B. Goode en Roll Over Beethoven, op negentigjarige leeftijd. Berry bleef tot in zijn laatste levensjaar actief in de muziekbusiness: dit jaar zou zijn nieuwste album Chuck verschijnen.

Chuck Berry was een van de absolute pioniers van de rock & roll. Zijn songs beïnvloedden bands als The Beatles, The Rolling Stones, The Animals en AC/DC en zij coverden ook songs van hem. Niet alleen met zijn eigen composities en zijn herkenbare gitaarstijl was de Amerikaan van invloed op latere generaties rockartiesten, maar ook met zijn dansbewegingen tijdens zijn optredens. Geen wonder dus dat Berry in 1986 een van de eerste muzikanten was met een inhuldiging in de Rock & Roll Hall Of Fame.

Nadat hij halverwege de jaren vijftig een platencontract kreeg bij het label Chess Records, scoorde de muzikant een groot aantal hits waarvan in de loop der jaren talloze covers verschenen zijn, waaronder Maybellene, Roll Over Beethoven, Too Much Monkey Business, Rock And Roll Music, Johnny B. Goode en Come On, dat later opgenomen werd door The Rolling Stones en verscheen als de eerste single van de band. Keith Richards noemde zich dan ook een groot bewonderaar van Berry en liet ooit optekenen: “Voor mij was Chuck Berry altijd waar het in rhythm & blues en rock & roll om draaide. Zijn gitaarspel was prachtig, het leek hem geen enkele moeite te kosten en zijn timing was perfect.” Natuurlijk bracht Berry ook een groot aantal langspelers uit. Over het album Chuck Berry Is On Top! (1959) zei Aerosmith-gitarist Joe Perry ooit: “Het definieert rock & roll.”

Succesvol was ook de lp The London Chuck Berry Sessions uit 1972, waar onder meer leden van Faces aan meewerkten en waarvan het nummer My Ding-A-Ling een grote hit werd. Hoe belangrijk Berry voor latere generaties muzikanten was, bleek wel toen in 1987 Taylor Hackfords documentaire Hail! Hail! Rock ‘N’ Roll verscheen, waarin grote namen als Eric Clapton, Robert Cray en Keith Richards de rock & roll-legende eren. Ook Bruce Springsteen komt aan het woord en samen met zijn E Street Band begeleidde hij Berry later tijdens een concert voor de Rock & Roll Hall Of Fame in 1995 – zoals je kunt zien in het filmpje hieronder.

Chuck Berry bleef optreden en op 18 oktober vorig jaar, zijn negentigste verjaardag, kondigde hij zelfs een nieuw album aan, zijn eerste met nieuw materiaal in 38 jaar. De plaat zou simpelweg Chuck getiteld zijn en in 2017 verschijnen. Hij zou de release zelf helaas niet meemaken. Gisteren werd de artiest dood gevonden in zijn huis in Missouri. Verschillende beroemde bewonderaars eerden hem in berichten op social media. Zo schrijft Bruce Springsteen op Twitter: “Chuck Berry was de grootste beoefenaar en gitarist van de rock en de meest pure rock & roll-schrijver die ooit geleefd heeft.”

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.