Foreigner-bassist Ed Gagliardi overleden

Foreigner

Ed Gagliardi is afgelopen zondag op 62-jarige leeftijd overleden na een acht jaar durend gevecht met kanker. De bassist maakte deel uit van de originele line-up van Foreigner. In 1979 werd hij vervangen door Rick Wills, waarna hij samen met Foreigner-maatje Al Greenwood de band Spys oprichtte.

Gagliardi’s dochter Nicole liet op 11 mei weten: “Nu informatie circuleert, wil ik om verkeerde berichtgeving te voorkomen iedereen laten weten dat mijn vader, Ed Gagliardi, vannacht om 7:40 uur overleden is na acht jaar gevochten te hebben tegen kanker. Er zijn geen woorden. We waarderen jullie gebeden en steun. We zijn geschokt en onze harten zijn gebroken, bedankt dat jullie fan zijn gebleven van deze geweldige man. Ik hou van je, papa.”

“Het is met een zwaar hart dat ik fans moet laten weten dat Foreigner’s originele bassist Ed Gagliardi gisternacht overleden is”, laat voormalig Foreigner-zanger Lou Gramm op Facebook weten. “Ik had Ed een paar weken geleden nog gesproken en we waren plannen aan het maken om elkaar te zien tijdens mijn show in Florida. Rust zacht, Ed. Voor altijd je bandmaat, Lou.”

Gramm bracht recentelijk zijn memoir uit, getiteld Juke Box Hero: My Five Decades Of Rock ’n Roll. Daarin beschrijft hij Gagliardi als een ‘jonge jongen uit Long Island’ wiens jeugdige enthousiasme hem vaak lijnrecht tegenover gitarist Mick Jones zette. “Gagliardi kon koppig zijn, speelde de nummers liever hoe hij zelf wilde dan hoe ze geschreven waren. Hij en Mick hadden memorabele ruzies.”

De bassist speelde mee op het titelloze debuut uit ’77 en Double Vision uit ’78, maar werd een jaar later uit de band gezet. “Het duurde even voordat Ed zijn rol in de band accepteerde en bas speelde zoals we dat nodig hadden”, legt Gramm uit in zijn boek. “Het was geen slechte jongen, hij was alleen een beetje stijfhoofdig en hij had zijn eigen ideeën die niet altijd strookten met wat we wilden bereikten. Ed had veel moeite met het nieuws; hij viel zelfs flauw toen hij het hoorde.”

Later vormde Gagliardi samen met Foreigner-toetsenist Al Greenwood de band Spys. Ze brachten twee albums uit, het titelloze debuut en Behind Enemy Lines uit ’83. Daarna viel de band uit elkaar. Dat was meteen het einde van Gagliardi’s muzikale carrière.

2 Reacties

 1. Th.Siemensma 14 mei 2014 Reageer

  Ik heb deze band altijd goed gevonden.
  Prima nummers geschreven en het nummer
  wat mij altijd bij blijft is het fantastische
  nummer I want to know what love is en ook Cold as Ice.
  Jammer dat Ed er niet meer is.
  RUST ZACHT ED GAGLIARDI.

 2. Michael 19 augustus 2016 Reageer

  In in een interview met mick jones komt er volgend jaar mogelijkheden een reunie met de originele bandleden Ian, al Dennis mick Lou en rick

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.