Gregg Allman (69) overleden

Gregg Allman

“Elke gitarist in het zuiden van de Verenigde Staten luisterde naar het album At Fillmore East en aanbad Duane Allman en Dickey Betts, maar de kers op de taart was altijd de stem van Gregg”, schrijft gitarist Warren Haynes naar aanleiding van het overlijden van een van de absolute pioniers van de southern rock: Gregg Allman. De zanger en toetsenist van The Allman Brothers Band stierf volgens een bericht op zijn website vredig in zijn huis in Savannah, Georgia, maar de precieze doodsoorzaak is nog onbekend.

The Allman Brothers Band werd in 1969 bijeengebracht door de broers Duane en Gregg Allman, die in de jaren daarvoor al samen muziek maakten in de bands The Allman Joys en Hourglass. De groep wist zich te onderscheiden dankzij de samensmelting van rock, blues en country in combinatie met lange jams op het podium, en het was in 1971 dan ook een live-album dat de grote doorbraak betekende: At Fillmore East. Helaas kwam gitarist Duane in hetzelfde jaar om het leven bij een motorongeluk. Zijn spel is nog wel te horen op de dubbel-lp Eat A Peach, die het volgende jaar verscheen.

Gregg Allman hield de band actief en in Nederland was met name de lp Brothers And Sisters uit 1973, inclusief de instrumental Jessica en het countryrocknummer Ramblin’ Man, erg succesvol. Door de jaren heen moest Allman echter ook een hoop tragedies verwerken, waaronder de dood van meerdere collega’s – onder wie bassist Berry Oakley en (begin dit jaar nog) drummer Butch Trucks. Ook kampte de zanger met een hevige drugsverslaving en moest hij in 2010 een levertransplantatie ondergaan.

Allman, die bekendstond om zijn zeer soulvolle zang, leidde dus een bijzonder turbulent leven, maar hij bleef ook nadat The Allman Brothers Band in 2014 definitief uit elkaar ging optreden. Gitarist Derek Trucks, die de groep samen met Warren Haynes verliet om zich op eigen projecten te kunnen storten, vertelde destijds in Lust For Life over die breuk: “Ik denk dat het ook voor Gregg een opluchting is. Naar mijn gevoel vergde de band veel van hem en lag zijn hart meer bij zijn solowerk. Maar voor hem is het ook moeilijk om dit los te laten.”

De zanger en toetsenist bleef inderdaad actief als soloartiest. In juli 2015 stond Allman voor het laatst in Nederland. Over dat concert in Paradiso schreven we: “Al met al geeft deze zinderende avond in een met ware, veelal uitzinnige liefhebbers volgepropt Paradiso een duidelijk antwoord op de vraag: moeten we een traan laten om het einde van The Allman Brothers Band? Nee, niet zolang Gregg Allman het onvergetelijke werk van zijn oude band nog zo goed in leven houdt.” Helaas is ook daar nu dus een einde aan gekomen.

Gregg Allman is 69 jaar geworden.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.