In memoriam: AC/DC’s Malcolm Young (1953-2017)

AC/DC

De eerste AC/DC-zanger Dave Evans omschreef Malcolm Young als ‘de belangrijkste factor’ in het succesverhaal van de band. Gisteren is de mede-oprichter en slaggitarist van een van ’s werelds grootste hardrockgroepen op 64-jarige leeftijd overleden. In 2014 werd al bekendgemaakt dat hij aan dementie leed.

Totdat hij in 2014 vervangen werd door neef Stevie Young vormde Malcolm (helemaal rechts op de foto hierboven) een krachtig team met broer Angus, die leadgitaar speelde. “Alles draaide uiteindelijk om de broers Young”, vatte de oorspronkelijke AC/DC-frontman Dave Evans enkele jaren geleden samen in Lust For Life. “Angus was de mascotte. De clown. Malcolm was de stille kracht. Hij was heel hard, zowel voor zichzelf als voor anderen. Hij beschikte vooral over een enorm doorzettingsvermogen. Geen tegenslag was te groot. Ik denk dan ook dat hij de belangrijkste factor is in het succesverhaal. Hij sleurde de band overal doorheen.”

Na het uiteenvallen van zijn vorige band The Velvet Underground (niet te verwarren met de beroemde gelijknamige Amerikaanse groep met Lou Reed) richtte Malcolm het legendarische AC/DC in 1973 op, samen met broer Angus. Het grote succes brak pas aan toen Bon Scott de leadzang van Evans overnam. Mede dankzij het kenmerkende gitaargeluid van de Young-broers werden door de jaren heen songs als Whole Lotta Rosie, Highway To Hell en – nadat Brian Johnson de in 1980 overleden Scott verving – Back In Black onvervalste rockklassiekers.

AC/DC verkocht meer dan 200 miljoen platen en kreeg wereldwijd de stadions vol, maar de band moest ook een heleboel tegenslagen verwerken. Zeker de afgelopen jaren, want niet alleen werd Malcolm vervangen door Stevie Young, ook kwam drummer Phil Rudd in opspraak nadat hij gearresteerd werd op verdenking van onder meer doodsbedreiging. Vervolgens zag zanger Brian Johnson zich genoodzaakt te stoppen met toeren wegens gehoorproblemen (Guns N’ Roses-frontman Axl Rose stapte naar voren als zijn vervanger tijdens de rest van de Rock Or Bust Tour) en kondigde bassist Cliff Williams in 2016 ook al aan uit de band te stappen. Hij wilde meer tijd met zijn familie doorbrengen.

De door Dave Evans treffend als ‘de stille kracht van AC/DC’ omschreven Malcolm Young overleed in een verzorgingstehuis in Sydney, zo maakte de band gisteren bekend. “Aangezien ik zijn broer ben, is het heel moeilijk voor mij om in woorden uit te drukken hoeveel hij voor mij betekend heeft in mijn leven”, reageerde Angus Young. “De band tussen ons was uniek en heel speciaal. Zijn erfenis zal voor altijd voortleven. Malcolm, goed gedaan!”

Vele beroemde collega’s lieten op social media weten verdrietig te zijn door de dood van Malcolm. Zo schreef Eddie Van Halen op Twitter: “Het is een treurige dag voor de rock & roll. Malcolm Young was mijn vriend en het hart en de ziel van AC/DC. Ik had een paar van de beste momenten van mijn leven toen we in 1984 door Europa toerden. Hij zal gemist worden.”

2 Reacties

 1. Ron Buutveld 20 november 2017 Reageer

  Fuck weer een groot rocker weg,zal je missen.

 2. Tinus 25 november 2017 Reageer

  One more hero goes away
  One rock and roll legend dies
  One to never forgotten
  Tears in heaven
  But forever rocking

  A huge fan

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.