In memoriam: Tom Petty (1950-2017)

Tom-Petty---Live-2012

Een gastoptreden van Eddie Vedder was eigenlijk niet eens nodig om het optreden van Tom Petty en zijn band The Heartbreakers in juni 2012 in de HMH onvergetelijk te maken. Helaas bleek dat concert ook het laatste van de Amerikaanse ‘heartlandrocker’ in Nederland. Petty overleed nadat hij gisteravond vanwege een hartaanval opgenomen werd in het ziekenhuis.

De in Gainesville, Florida geboren Petty was altijd bereid om zijn invloeden te eren. Zo schreef hij in een essay bij de boxset van The Byrds uit 1990: “Deze band creëerde een van de weinige echt originele sounds uit de rockgeschiedenis.” De impact van diezelfde sound op de muziek van The Heartbreakers was ook goed hoorbaar in de eerste echte klassieker die Petty zelf schreef: American Girl. Sterker nog, toen Byrds-frontman Roger McGuinn dat nummer voor het eerst hoorde, vroeg hij zich hardop af: “Wanneer heb ik dat opgenomen?”

Naast The Byrds behoorden ook Elvis, de Stones en The Beach Boys tot Petty’s vele invloeden, maar de blonde Amerikaan ontwikkelde natuurlijk vooral heel erg zijn eigen sound. Zijn ietwat nasale stemgeluid is direct herkenbaar op singles als Refugee, Free Fallin’ en Learning To Fly, in zijn onvergetelijke hitduet met Stevie Nicks (Stop Draggin’ My Heart Around) en bij de ‘supergroep’ Traveling Wilburys, verder bestaande uit George Harrison, Bob Dylan, Roy Orbison en ELO’s Jeff Lynne.

Zoals Petty zijn respect uitte voor zijn eigen invloeden, zo kreeg hij dat respect ook terug van andere muzikanten. Naast zijn werk met de collega-poplegendes in Traveling Wilburys deelde hij het podium of de studio met grootheden als Prince, John Fogerty, Neil Young en Eric Clapton, en ook zijn grote held Roger McGuinn trad meerdere keren met hem op. Het duo bracht in 1991 zelfs een single uit: King Of The Hill. Tijdens het hierboven al genoemde concert van Tom Petty & The Heartbreakers in de Heineken Music Hall in 2012 (zijn eerste Nederlandse show sinds zijn tour met Bob Dylan een kwart eeuw daarvoor) bewees dus ook Eddie Vedder zich een groot bewonderaar. De Pearl Jam-frontman zong mee tijdens The Waiting en American Girl.

Wat tijdens die onvergetelijke avond vooral opviel, was dat Petty en zijn vertrouwde band als live-act die andere heartlandrocker, Bruce Springsteen, naar de kroon staken. En natuurlijk hoe grandioos zijn oeuvre is, want de allerbeste songs die hij ooit opnam stonden wel op de setlist. “Waren alle rockers op leeftijd maar nog steeds zo goed”, schreef Lust For Life destijds over die show. Als zestigplusser was Tom Petty zowel op het podium als op plaat (zie o.a. het album Hypnotic Eye uit 2014) nog altijd in staat zijn beste werk van vroeger te evenaren. Helaas is het groepje rockhelden van wie je dat kunt zeggen weer wat kleiner geworden.

Tom Petty is 66 jaar geworden.

Foto Tom Petty & The Heartbreakers in de Heineken Music Hall (24 juni 2012): Willem Schalekamp

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.