Rock & roll-pionier Fats Domino overleden

Fats_Domino_1977

De Amerikaanse zanger en pianist Fats Domino is vandaag in zijn woonplaats New Orleans overleden. De rock- en blueslegende is 89 jaar geworden.

Antoine Dominique Domino Jr. kreeg vroeg in zijn carrière de bijnaam Fats doordat hij klein van stuk was en honderd kilo woog. Onder die naam werd hij in de jaren vijftig en zestig enorm populair. Met de songs Ain’t That A Shame, Whole Lotta Loving en zijn grootste succes Blueberry Hill scoorde hij wereldwijd hits en verkocht hij 65 miljoen platen, een record waar alleen Elvis overheen is gegaan. De Amerikaan wordt gezien als pionier van de rock & roll en was een van de eerste artiesten die werd opgenomen in de Rock & Roll Hall Of Fame in 1986, samen met Elvis, James Brown en Chuck Berry.

Naast zijn carrière als zanger was Domino ook acteur in een reeks tienerfilms, waaronder muziekcomedy Shake, Rattle & Roll en de comedy The Girl Can’t Help It. Na zijn eerste show op North Sea Jazz festival in 1980 keerde hij in 1987 terug naar Europa voor een tour. In datzelfde jaar werd hem de Grammy Lifetime Achievement Award uitgereikt. Begin jaren negentig stopte Fats met toeren en vestigde hij zich samen met zijn vrouw en acht kinderen in zijn geboortestad New Orleans, waar hij tot zijn dood heeft gewoond.

Foto: Klaus Hiltscher (CC BY-SA 2.0)

1 Reactie

  1. Ad van den Heuvel 8 november 2017 Reageer

    Good old Fats

    Wat heeft deze icoon van de rock/blues muziek toch veel mensen plezier gegeven met zijn heerlijke muziek.De vriendelijke piano spelende zanger heeft vele hits gezongen tot het einde toe.
    Rest In Peace Fats and thanks for the beautiful music.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.