The Moody Blues-oprichter Ray Thomas (76) overleden

Moody Blues

Ray Thomas, een van de oprichters van The Moody Blues, is afgelopen donderdag overleden. De fluitist (helemaal rechts op de foto hierboven) speelde de onvergetelijke solo in de hit Nights In White Satin en schreef en zong zelf ook een groot aantal songs bij de band.

The Moody Blues werd in 1964 opgericht en in dat jaar scoorde de groep een eerste grote hit met een cover van Go Now. Aanvankelijk maakten de Britten rhythm & blues-muziek, maar na de komst van zanger/gitarist Justin Hayward sloegen ze een nieuwe richting in. Met Days Of Future Passed, een samenwerking met het London Festival Orchestra, leverde de band in 1967 een album af dat van grote invloed bleek op latere progressieve rockformaties. Het bekendste nummer van deze lp werd natuurlijk de single Nights In White Satin, waarin Thomas een uitgebreide dwarsfluitsolo speelde.

Ook als zanger en songwriter leverde Thomas bijdragen aan de albums van The Moody Blues. Het bekendste voorbeeld daarvan is wellicht het psychedelische Legend Of A Mind, afkomstig van de volgende lp In Search Of The Lost Chord (1968). In de tekst daarvan noemde Thomas de omstreden Amerikaan Timothy Leary, ‘the high priest of LSD’, bij naam. Het nummer werd geen hit, maar groeide wel uit tot een live-favoriet.

De fluitist verliet de band in 2002, waarna Hayward, drummer Graeme Edge en bassist John Lodge doorgingen als trio. Thomas werkte in 2015 nog wel mee aan een nummer van Lodge’s soloalbum 10,000 Light Years Ago. Eind vorig jaar werd bekendgemaakt dat The Moody Blues een plek in de Rock & Roll Hall Of Fame heeft verworven. Hayward verklaarde nog dat hij hoopte tijdens de inhuldiging herenigd te worden met toetsenist Mike Pinder (die in 1978 vertrok) en Thomas. Die reünie zal nu dus nooit meer plaatsvinden.

Het label Esoteric/Cherry Red maakte bekend dat Thomas afgelopen donderdag overleden is in zijn huis in Surrey. Een doodsoorzaak werd niet vermeld, maar in 2013 verklaarde de muzikant al dat hij aan prostaatkanker leed. Ray Thomas is 76 jaar geworden.

3 Reacties

 1. EDWIN SMIT 16 januari 2018 Reageer

  WEL JAMMER DAT HIJ DOOD IS, DAT IS NUMMER 2 VAN
  DE OORSPRONKELIJKE BANDLID DIE DOOD GING,
  ALS EERSTE GING BASSIST RAY FENWICK EN NU
  RAYMO0ND THOMAS, GECONDOLEERD MET RAY THOMAS.
  GROETJES VAN EDWIN SMIT.

 2. Geoffrey 9 februari 2018 Reageer

  Jij bedoelt toch niet deze Ray Fenwick?
  https://en.wikipedia.org/wiki/Ray_Fenwick

  En wat heeft hij met de Moody Blues te maken gehad?

 3. Geoffrey 9 februari 2018 Reageer

  @ Edwin Smit.

  Je bedoeld waarschijnlijk Clint Warwick.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Clint_Warwick

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.