Walter Becker 1950 – 2017

Steely Dan 2

Walter Becker, gitarist en medeoprichter van Steely Dan, is zondag op 67-jarige leeftijd overleden. De officiële website van Becker bevestigde het nieuws, zonder verdere details te geven over de omstandigheden.

Walter Becker en zijn Steely Dan-kompaan Donald Fagen ontmoetten elkaar tijdens hun studententijd in New York. Ze begonnen met werken als songwriters voor onder anderen Barbra Streisand en waren een tijdje bandleden van Jay And The Americans. Begin jaren zeventig vertrokken ze samen naar Californië om uiteindelijk Steely Dan op te richten en in 1972 brachten ze het debuutalbum Can’t Buy A Thrill uit. Met hits als Do It Again en Reelin’ In The Years drukte de band een stempel op muziek met albums die de grenzen tussen rock, pop, jazz en soul deden vervagen. In de jaren daarna volgden de albums Countdown To Ecstasy en Pretzel Logic, waarop hun grootste hit Rikki Don’t Lose That Number staat.

In 1981 gingen de bandleden ieder hun eigen weg, maar in 1993 kwamen ze weer samen om te werken aan het tweede soloalbum van Fagen, Kamakiriad, waarmee ze ook gingen toeren. In 2000 verscheen na twintig jaar hun achtste studioalbum, Two Against Nature, waarvoor ze drie Grammy’s wonnen. Het jaar erop werd de band opgenomen in de Rock And Roll Hall Of Fame. Moby speechte daar dat de muzikale traditie die Steely Dan vertegenwoordigt er een is die intellectueel én mooi is.

Becker bracht tijdens zijn carrière ook twee soloalbums uit: 11 Tracks Of Whack in 1994 en Circus Money in 2008. Zijn laatste concerten gaf hij met Steely Dan in Las Vegas en Zuid Californië.

“Walter Becker was mijn vriend, schrijfpartner en bandlid sinds we elkaar ontmoetten als studenten aan Bard College in 1967. Hij was cynisch over de menselijke aard, ook over die van zichzelf, en een hilarische man,” schreef Donald Fagen zondag in een statement over Walter. “Ik wil de muziek die we samen hebben gemaakt zo lang als ik kan in leven houden met Steely Dan.”

Foto:David Erickson (CC BY-NC 2.0)

1 Reactie

 1. EDWIN SMIT 5 september 2017 Reageer

  IK VRAAG MIJ AF WELKE VASTE BANDLEDEN ER NOG MEER ZIJN NAAST DONALD FAGEN, WANT HIJ WAS SAMEN MET WALTER BECKER
  DE ENIGSTE TWEE DIE ALS VAST ZATEN IN DE BAND
  EN VERDERS WAREN HET STUDIO/SESSIE MUZIKANTEN DIE LOS OF
  VAST BIJ DE GROEP ZATEN ZONDER DAT ZE PERMANENT
  EN VAST IN ZATEN.
  DONALD GA ZO DOOR MET MOOIE MUZIEK MAKEN.
  GROETJES VAN EDWIN SMIT.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.