10 acts die je niet mag missen tijdens ESNS 2019

Vanaf morgen is er weer een heleboel talent te zien tijdens Eurosonic Noorderslag en uiteraard reist ook de Lust For Life-redactie om die reden af naar Groningen. Bij wie moet je de komende dagen zéker een kijkje nemen? Welke namen moeten we dit jaar in de gaten houden? We hebben ons de afgelopen weken flink ingeluisterd en zetten hieronder onze tips op een rijtje.

1. Black Midi (woensdag 23.45 uur, Vera)

Doorbreken als band terwijl je amper actief bent op social media: het kan nog. Black Midi is bij voorbaat al de meest mysterieuze act van ESNS 2019 en dat geldt niet alleen voor de nogal ongewone, experimentele muziek, maar ook voor het verhaal achter de band. Op basis van slechts één single (Bmbmbm) en extatische reacties op hun optredens ontstond er een flinke hype rondom deze vier jonge Britten. Of de hype terecht is, moet nog blijken, maar verwacht in ieder geval een volstrekt afwijkende en onvoorspelbare combinatie van progressieve rock en post-punk.

2. SONS (woensdag 00.30 uur, Huize Maas)

Het is misschien wat verwarrend, maar tijdens ESNS speelt naast het Belgische Whispering Sons (zie verderop) ook een band uit hetzelfde land die zich simpelweg SONS noemt. De twee acts zijn echter compleet verschillend. SONS blinkt uit in stevige garagerock en werd daarmee een van de winnaars van de muziekwedstrijd De Nieuwe Lichting van Studio Brussel. Hoewel het eerste album nog moet verschijnen en ze voornamelijk nog in clubs optreden, kunnen de mannen uit Melsele alvast één groot festival afstrepen: vorig jaar stonden ze namelijk op het hoofdpodium van Rock Werchter!

3. EUT (donderdag 22.35 uur, Barn)

Deze band uit Amsterdam is al enige tijd een favoriet van de LFL-redactie. En wij zijn kennelijk niet de enigen, want al tijdens de Popronde in Nijmegen twee jaar geleden – nog voordat er een plaat in de winkel lag – kwamen er zoveel mensen af op het optreden van EUT dat je flink je best moest doen om nog een plek in de zaal te vinden. Afgelopen oktober verscheen dan eindelijk het debuut Fool For The Vibes, dat LFL’s Peter Bruyn omschreef als ‘een keurige popplaat anno 2018, waarop eigenlijk helemaal niets aan te merken valt’.

4. Fontaines D.C. (donderdag 22.15 uur, Vera)

Het uit Dublin afkomstige Fontaines D.C. heeft nog slechts enkele singles op zijn naam, maar dat was blijkbaar genoeg om opgemerkt te worden door o.a. NME en een platendeal bij Partisan Records (waarbij o.a. Idles en Cigarettes After Sex ook getekend hebben) binnen te slepen. Deze Ieren noemen naast muzikale helden als de Stones en The Pogues ook dichters als Yeats als invloeden, maar de songs Too Real en Chequeless Reckless roepen bij ons vooral prettige herinneringen op aan postpunkbands als Joy Division en The Fall.

5. Hilary Woods (vrijdag 20.45 uur, Der AA-Kerk)

We blijven even in de Ierse hoek, want ook deze singer-songwriter is afkomstig uit Dublin. Het is dat haar puike debuutalbum Colt pas in juni 2018 verscheen, anders was Hilary Woods een volmaakte keuze geweest voor een van de afleveringen van Twin Peaks. De dromerige, mysterieuze sfeer van songs als Take Him In en Kith ligt immers perfect in de lijn van de muziek in de tv-serie. Mocht David Lynch ooit nog eens een film maken, kunnen we Hilary alvast van harte aanbevelen.

6. Whispering Sons (vrijdag 01.15 uur, Mutua Fides)

Deze postpunkers uit Brussel doen het in eigen land al heel aardig. Nadat Whispering Sons in 2016 Humo’s Rock Rally won, verscheen vorig jaar dan eindelijk het debuutalbum Image via PIAS, waarmee de band de Belgische album top 10 haalde. De band bouwde ook een sterke live-reputatie op, onder meer dankzij een plek in het voorprogramma van The Soft Moon en Gang Of Four.

7. Nona (zaterdag 21.15 uur, De Oosterpoort – Foyer Grote Zaal)

Deze Nederlandse zangeres maakte afgelopen zomer al een aardige indruk op Bospop. Lust For Life noemde haar ‘een belofte voor de toekomst’. De soulvolle zang op onder meer de single It’s Alright doet onvermijdelijk denken aan Amy Winehouse, maar stilistisch afwijkende songs zoals de ballad Sleeptalking en Last To Know laten horen dat dergelijke vergelijkingen slechts deels op zijn plaats zijn.

8. Donna Blue (zaterdag 22.00 uur, De Oosterpoort – Marathonzaal)

Het duo Donna Blue laat zich naar eigen zeggen beïnvloeden door onder meer de films van David Lynch en ‘oude Hollywood-romances.’ Niet onwaarschijnlijk dus dat de titel van hun nummer Sunset Blvd verwijst naar de filmklassieker van Billy Wilder uit 1950. Hoe het ook zij: deze verhalende, hypnotiserende song heeft in de ESNS-playlist van de redactie het meest op repeat gestaan, hoewel het Twin Peaks-achtige Baby niet ver achterbleef. Intrigerend!

9. Lewsberg (zaterdag 23.30 uur, De Oosterpoort – Marathonzaal)

In een interview met Lust For Life vertelde Lewsberg-zanger/gitarist Arie van Vliet de onvermijdelijke vergelijkingen met The Velvet Underground nog niet zat te zijn: “We vinden die band allemaal heel erg goed. We houden van dat spanningsveld tussen aan de ene kant mooie popliedjes en aan de andere kant die ontlading.” Combineer dat met Van Vliet’s intelligente teksten en je hebt een van de absolute must-see-acts van Noorderslag 2019.

10. Ten Times A Million (zaterdag 01.45 uur, De Oosterpoort – Foyer Grote Zaal)

Fan van Queens Of The Stone Age, Foo Fighters of Nothing But Thieves? Dan is het beslist de moeite waard om tijdens Noorderslag even een kijkje te nemen bij Ten Times A Million, de band die je misschien al kende onder de naam Mandrake’s Monster. In de huidige Lust For Life vertelt zanger Martin Duve over de naamsverandering: “We willen per se deze nieuwe start maken. Bij de stijlomslag hoorde een bandnaam die niet meteen ons nieuwe geluid verraadt. Ten Times A Million slaat daarnaast op de vele stappen die we met de band willen maken.” Een forse stap in de juiste richting is natuurlijk optreden tijdens Noorderslag, waar de mannen zich na middernacht mogen bewijzen.

Foto Nona op Bospop 2018: Cristel Brouwer 

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.