Het cement in de serie

HBO-VinylMaandag gaat Vinyl in première en alleen al de namen van het producersduo doen het bloed van menig muziekliefhebber sneller kolken: Martin Scorsese en Mick Jagger. De serie geeft een inkijkje in de New Yorkse muziekscene van de jaren zeventig. Het is zo goed als zeker dat de soundtrack weergaloos wordt. Zo zijn in de eerste aflevering songs van Edgar Winter en Otis Redding te horen, terwijl de themesong werd geschreven door country-klasbak Sturgill Simpson. Met een sterke soundtrack staat Vinyl overigens allerminst alleen. Voor goede muziek kun je namelijk net zo goed een serie over maffiosi, zombies of advocaten kijken… Tijd voor een paar voorbeelden van series waarin de songs als cement tussen beelden passen. Pas wel op, want dit artikeltje kan spoilers bevatten.

Twin Peaks
Haast voorspelbaar, maar daarom nog niet minder terecht: het noemen van Twin Peaks in dit lijstje. Eigenzinnig is het vrij brede begrip dat deze serie van David Lynch en Mark Frost wellicht nog het best omschrijft en de etherische soundtrack van Angelo Badalamenti doen daar bepaald geen afbreuk aan. Zijn jazzy composities maken het tot een nog bevreemdender geheel dan het zou zijn zonder muziek. Al moet ik hier wel aan toevoegen dat ik Badalamenti’s score voor de film The Straight Story nóg mooier vind.

The Sopranos
Het is al weer een jaar of negen geleden dat het laatste seizoen van The Sopranos uitkwam, maar de maffiaserie zijn we nog allerminst vergeten. James Gandolfini vertolkte op weergaloze wijze de rol van familiehoofd Tony Soprano. Sommige scènes staan mij mede vanwege de muziek nog kraakhelder voor de geest. Zo wordt de depressie van Tony op deze beelden op sublieme wijze vergezeld door de mistroostige klanken van het Tindersticks-nummer Tiny Tears. Ik baal ook dat je helemaal naar YouTube moet om dit filmpje te bekijken, maar het is de barre tocht waard. Misschien dat maffiosi een goede soundtrack trouwens belangrijk vinden, want was er niet ook ooit een zekere don die heerlijk ging op de melodieën van Nina Rota?

maxresdefault

Friday Night Lights
De eerlijkheid gebiedt mij toe te geven dat een collega mij wees op het bestaan van deze serie. Echt waar, ik had nog nooit van Friday Night Lights gehoord. En ondanks zijn hoge IMDb-score (8,7), word ik van het plot ook niet direct heel enthousiast: ‘The trials and tribulations of small town Texas football players, their friends, family, and coaching staff.’ Een blik op de lijst met songs die hierin langskomen, maakt mij wél nieuwsgierig. Een paar uitschieters daarop: Came Thou Fount Of Every Blessing door Sufjan Stevens en Killed Myself When I Was Young van de in eenvoud uitblinkende A.A. Bondy:

The Walking Dead
In deze serie waarin het draait om het overleven in een verloren wereld vol ranzige zombies, is zowaar ruimte voor de meest subtiele muziek. De soundtrack van de successerie bevat bijvoorbeeld ijzersterke liedjes van Jamie N Commons, Nick Cave & Warren Ellis en Patrick Watson. Maar ook in het team acteurs blijkt talent te schuilen. Boerendochter Beth laat namelijk een aantal keer horen over een Nashville-waardig stemgeluid te beschikken. Daarmee waagt ze zich in seizoen drie aan de Tom Waits-cover Hold On. Prachtig hoe na haar versie in het cellenblok ook nog even het fantastische origineel van de meester zelf ingezet wordt.

The Wire
Als we het dan toch over Tom Waits hebben, verdient ook The Wire zeker een vermelding. De themesong waarmee iedere aflevering start, is namelijk afkomstig uit zijn pen. Way Down In The Hole verscheen in 1987 al op het album Franks Wild Years en anderhalf decennium later dus in The Wire, een serie over de drugs-scene van Baltimore. Ieder seizoen werd het nummer door een ander vertolkt. Zo was het eerste jaar The Blind Boys Of Alabama de aangewezen groep, en waren later interpretaties van de song door The Neville Brothers, het jeugdige groepje DoMaJe en Steve Earle te horen. In seizoen twee zat het origineel:

Better Call Saul
Een directe concurrent voor Vinyl is Better Call Saul niet, ook al gaat het tweede seizoen hiervan eveneens aanstaande maandag 15 februari in première. Het valt hooguit een ijzer in het vuur voor streamingdienst Netflix in de strijd tegen vijand HBO (waar Vinyl dus verschijnt) te noemen. Verder hebben de twee series geen ene reet met elkaar te maken, want de spin-off van Breaking Bad gaat over de naar het criminele hellende advocaat Saul Goodman. Ook muzikaal zijn er weinig raakvlakken, want erg rock & roll is de soundtrack van BCS niet. Wel behoorlijk goed en veelzijdig! Zo kwamen in het eerste seizoen al de onvergelijkbare muziek van Chopin, Deep Purple, Chicago en Dave Brubeck aan bod. En natuurlijk die lekkere themesong, een piepklein, fris nummertje van de Londense band Little Barrie. Die in de serie overigens al na een seconde of twaalf vrij abrupt wordt afgebroken. In het onderstaande venstertje kan je met één muisklik van precies dat liedje acht keer op rij genieten. Wat een feest.

3 Reacties

 1. Whatsgoinon.nl 12 februari 2016 Reageer

  De eerste serie waar ik aan moest denken was Tour Of Duty. Met als themesong Paint It Black van The Stones. De later uitgebrachte soundtracks waren ook geweldig en stonden vol met hits uit de sixties en seventies. Later is de serie op dvd uitgebracht en was de muziek er uit gehaald vanwege een rechtenkwestie meen ik. Eeuwig zonde. De serie werd toentertijd op Veronica uitgezonden en ik heb helaas toen niet alles kunnen kijken omdat ik naar bed moest haha.

 2. Whatsgoinon.nl 12 februari 2016 Reageer

  Ook typisch is trouwens dat er wel 7 of 8 delen van de Tour Of Duty cd’s zijn uitgebracht maar dat Paint It Black op geen van deze staat..

 3. Shenkie 'in the fridge' ten Cate 14 februari 2016 Reageer

  Niks mis met je keuzes, Sven! Fijn lijstje heb je gemaakt. Muziek kan een serie, in mijn ogen, maken of verneuken.

  Als toetje wil ik je attenderen op onze recensies van twee serie die je hier noemt: over Better Call Saul (serie begint jammer genoeg een dag later dan 15 februari) http://wijkijkennetflix.nl/better-call-saul-aflevering-1-en-2/
  en The Walking Dead http://wijkijkennetflix.nl/the-walking-dead-2010-filosofische-zombieserie/ .

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.