10 tips voor Bospop 2019

John Fogerty, Sting, Toto, Nile Rodgers & Chic, Joe Jackson… voor Bospop 2019 is dit jaar weer een aantal flinke namen gestrikt. Het festival, dat deze keer niet twee maar drie dagen beslaat, biedt echter ook weer ruimte aan iets minder gevestigde namen, opkomend talent en artiesten waarvan je misschien denkt: waar ken ik ze ook alweer van? Geen nood, Lust For Life introduceert tien van deze must-see Bospop-acts!

Wille & The Bandits (vrijdag, 15.30 uur, Tentstage)

Lynyrd Skynyrd, Bad Company en The Allman Brothers Band: het zijn slechts enkele legendarische namen waar Wille & The Bandits regelmatig mee vergeleken wordt. Het Britse trio toerde met de groten der aarde en bouwde een benijdenswaardige live-reputatie op, onder meer dankzij veelgeprezen shows op festivals als Glastonbury. Zanger/gitarist Wille Edwards en zijn vrienden benaderen de rock & roll van de jaren zestig en zeventig met een moderne blik door er elementen uit wereldmuziek, dance en hiphop in te verweven. Hun unieke sound kon al op de goedkeuring rekenen van niemand minder dan Joe Bonamassa: “Ik vind het geweldig wat deze jongens doen.”

Matt Simons (vrijdag, 16.30 uur, Mainstage)

De doorbraak van Matt Simons is op bijzondere wijze tot stand gekomen. Tijdens een optreden in Nederland van de toen nog vrij onbekende Amerikaanse singer-songwriter zat toevallig een van de schrijvers van Goede Tijden, Slechte Tijden in het publiek. Zij hoorde hem het emotionele With You zingen en niet lang daarna was het nummer te horen in de serie. Al snel stond hij in uitverkochte grote zalen. Met nog een klein beetje hulp uit Hollandse hoek scoorde hij meer hits: Catch & Release en Breng Me Naar Het Water (een duet met Marco Borsato) bewezen dat Matt in ons land definitief in de armen is gesloten.

The Charlatans (vrijdag, 19.30 uur, Tentstage)

Deze indierockers zijn niet te verwarren met de Amerikaanse groep met dezelfde bandnaam uit de jaren zestig. De Britse Charlatans zijn namelijk nog actief en onverminderd succesvol, ook al hebben ook zij inmiddels een hele geschiedenis. Het eind jaren tachtig opgerichte viertal maakte enkele tragedies mee, zoals het overlijden van verschillende bandleden. De hoogtepunten zijn echter duidelijk in de meerderheid, waaronder een flinke reeks hits en optredens met The Rolling Stones, The Who en Oasis. The Charlatans ging welverdiend de geschiedenis in als een van de voornaamste acts binnen de ‘Madchester’-scene, dankzij vlijmscherpe alternatieve rocksongs als The Only One I Know en One To Another.

Cordovas (zaterdag, 11.00 uur, Mainstage)

Deze Americana-helden uit Nashville maken niet alleen muziek met sterke Woodstock-associaties, de bandleden delen letterlijk alles met elkaar: ze koken en eten samen, hebben geen vaste oefentijden (‘rehearsal is always’) en toeren samen in een busje. Kortom, de hippievibes zijn sterk aanwezig bij Cordovas en dat is goed terug te horen op de laatste plaat That Santa Fe Channel. Bluesy rootsmuziek met een dikke knipoog naar folk en country die ervoor zorgt dat je lekker in het gras wilt gaan liggen om optimaal te genieten van deze ‘band of brothers’, zoals de heren zichzelf graag noemen.

The Lachy Doley Group (zaterdag, 11.45 uur, Tentstage)

Dankzij zijn virtuoze spel was toetsenist Lachy Doley een van de grote sensaties van Bospop 2017. Reden genoeg dus om de Australiër en zijn band terug te vragen voor deze editie. De Jimi Hendrix van het Hammondorgel, zoals Doley ook wel genoemd wordt, werkte de afgelopen jaren samen met onder anderen Joe Bonamassa en Steve Vai, terwijl Glenn Hughes hem omschreef als ‘de beste nog levende toetsenist ter wereld’. Geen wonder dus dat meerdere van Doley’s live-video’s viral gingen.

The Cat Empire (zaterdag, 14.45 uur, Mainstage)

‘Live Australian Music’. Dat genre heeft deze band zichzelf aangemeten, uit loyaliteit voor zijn Melbournse roots. Verder is The Cat Empire zo liefdevol als het dier in de naam doet vermoeden: belangrijke thema’s in de teksten zijn culturele diversiteit, een zorgvrij bestaan en afwijzing van materialisme, intolerantie en oorlog. Die hippie-instelling gaat gepaard met een nostalgische mix van funk, jazz, rock en hier en daar wat Latin-invloeden. Al deze elementen komen samen in het nummer The Wine Song, een vrolijk doch cynisch nummer over het globale watertekort dat door de walsende opbouw het ideale festivalliedje is. En het perfecte excuus om er een wijntje bij te drinken, natuurlijk. Proost!

John Butler Trio (zaterdag, 22.00 uur, Tentstage)

Wanneer John Butler en de zijnen het podium betreden, weet je dat het een beladen avond wordt. Zo werd de melancholische bluesrock in combinatie met funky reggae in thuisland Australië al zo catchy gevonden, dat het de band twee albums met platina-status opleverde. Niet alleen op muzikaal vlak is John Butler Trio imponerend, want de frontman – voormalig straatmuzikant – zet zich ook nog eens in voor het milieu en uit tijdens optredens vaak politieke statements, waarmee hij oproept tot liefde en respect. Wij verwachten dan ook niets minder van hem op Bospop 2019.

Jessica Wilde (zondag, 11.00 uur, Mainstage)

Gooi de soul van Joss Stone, de savy attitude en humor van P!nk en een talent voor het schrijven van enorm catchy refreinen in een blender en je hebt Jessica Wilde. De singer-songwriter uit Londen heeft haar eigen stijl te danken aan een uitstekende muzikale opvoeding: haar moeder hield van soul en classy jazz, en zelf kan ze geen genoeg krijgen van hiphop. Op debuutsingle Cry For Me mixt ze die genres met poppy R&B, wat een heerlijk zwoel resultaat heeft opgeleverd. De ultieme act om tijdens Bospop 2019 lekker bij weg te dromen in de zomerzon.

Marc Broussard (zondag, 11.45 uur, Tentstage)

Weinig stemmen van moderne zangers komen in de buurt van de soulvolle bariton van Marc Broussard. De muzikant heeft de unieke gave om klassieke r&b, rock en soul naar een hedendaagse sound te vertalen. Op zijn twintigste gaf hij op eigen houtje zijn debuut-EP uit, waarna hij een platendeal aanging met Island Records. Broussard scoorde een hit met Home en in de tien jaar die volgden heeft hij meerdere albums uitgebracht bij bekende labels. Onlangs keerde hij echter terug naar zijn onafhankelijke roots. “Ik sta aan het roer van mijn eigen muzikale schip”, zoals hij het zelf verwoordde in Lust For Life Magazine. Zo kan de muzikant zijn creatieve geest ten volste benutten. Maar om Broussards talent écht te ervaren, moet je hem live hebben gezien.

The White Buffalo (zondag, 13.45 uur, Tentstage)

Deze getalenteerde singer-songwriter put inspiratie uit grootheden als Bob Dylan en Leonard Cohen. Jake Smith, beter bekend als The White Buffalo, combineert folk, blues en Americana tot zijn eigen stijl. Het geheel wordt op verhalende wijze  samengesmolten door zijn donkere en rauwe stemgeluid. The White Buffalo’s songs zijn gevaarlijk en melancholisch, maar af en toe laat Smith een flard hoop voor ons doorschemeren. Het is onmogelijk om niets te voelen wanneer deze singer-songwriter zijn magie op je laat inwerken. Dit is bij de makers van de hitserie Sons Of Anarchy niet onopgemerkt gebleven: de bedenker en producer Kurt Sutter vroeg Smith om maar liefst tien nummers voor de show te schrijven.

Foto: Cristel Brouwer

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.