10 tips voor Bospop 2018

De uiteenlopende namen die dit jaar het Bospop-affiche sieren zijn samen verantwoordelijk voor een enorme lading hits: Billy Idol, UB40, a-ha, Simple Minds, Paul Carrack, Live, Zucchero… iedereen kan – bewust of onbewust – wel een paar nummers van deze hitmachines meezingen. Maar op dit festival zijn jaarlijks ook genoeg artiesten te ontdekken die (nog) niet snel op de radio voorbijkomen. Lust For Life licht tien acts uit die je komend weekend niet mag missen!

Con Brio (zaterdag 11.00 uur, Mainstage)
Dit zevenkoppige funk- en soulcollectief vernoemde zich naar een Italiaanse muziekterm die zoiets betekent als ‘met levendigheid’ en dat zegt heel veel over de live-performance van de band uit San Francisco. Frontman Ziek McCarter, wiens podiummoves vaak vergeleken worden met die van James Brown en Michael Jackson, geeft bij elk optreden zijn alles en dat geldt ook voor zijn medemuzikanten. Combineer dat met sprankelende songs vol invloeden van funkhelden als Sly Stone en D’Angelo en je hebt een ideale opener voor Bospop 2018!

The Band Of Heathens (zaterdag 11.45 uur, Tentstage)
Hoe veelzijdig Bospop dit jaar is, blijkt wel wanneer de funk van Con Brio op de mainstage overloopt in de Americana van The Band Of Heathens in de tent. Deze groep uit Austin, Texas bestaat al dertien jaar en bouwde een uitstekende live-reputatie op, waarvan bewijs verscheen in televisieprogramma’s als Austin City Limits en Rockpalast. The Band Of Heathens bracht in 2016 het vijfde studioalbum Duende uit, waarop de invloeden van onder meer The Rolling Stones en Grateful Dead wederom nooit ver weg zijn.

Graveyard (zaterdag 13.45 uur, Tentstage)
Door de naam Graveyard zou je misschien kunnen denken dat er dit jaar een heuse deathmetalband geboekt is op Bospop, maar wie ooit naar deze Zweden geluisterd heeft, weet dat het behoorlijk meevalt met de bruutheid van hun muziek. Zanger/gitarist Joakim Nilsson en de zijnen brengen met hun puntgave riffs namelijk vooral de betere psychedelische rock uit de sixties en seventies in herinnering. “Af en toe wanen we ons zelfs even bij een concert van Iron Butterfly”, zoals we eerder schreven over een Graveyard-festivaloptreden. Kijken dus!

John Hiatt & The Goners (zaterdag 14.45 uur, Mainstage)
Goed, deze man hoort misschien al thuis in de categorie ‘legendarisch’ – alleen al op basis van zijn hartveroverende ballad Have A Little Faith In Me – maar voor wie nooit van de naam John Hiatt gehoord heeft, plaatsen we hem toch nog even in dit lijstje. Vóór zijn grote doorbraak werd de zanger en liedschrijver al bewonderd en zeker niet door de minsten, want zelfs Bob Dylan coverde zijn werk. Voor zijn Bospop-optreden neemt Hiatt muzikanten mee die hem begeleidden op enkele van zijn beste albums, onder wie slide-virtuoos Sonny Landreth!

Steve Earle (zaterdag 15.45 uur, Tentstage)
Zeven gestrande huwelijken, een zware drugsverslaving en zelfs een gevangenisstraf… Steve Earle maakte het allemaal mee. Ten tijde van zijn debuutalbum Guitar Town (1986) gold de Texaan als een nieuwe held binnen de country, maar zoals hij zelf later opmerkte: “Ik was een singer-songwriter die poseerde als een countryzanger.” Zijn oeuvre omvat dan ook meer stijlen, van rock tot blues en folk. Earle is een van de meest gelauwerde liedschrijvers van zijn generatie en zelfs legendes als Bob Dylan en Joan Baez coverden songs van deze ‘hard-core troubadour’, die weliswaar zware tijden gekend heeft, maar er alleen maar sterker uitgekomen is.

Jetbone (vrijdag 18.30 uur, Tenstage & zondag 11.00 uur, Mainstage)
Jetbone heeft één missie: het terugbrengen van de klassieke, groovy rock & roll. Dit Zweedse gezelschap heeft muzikale roots in de rock van de sixties en seventies (denk: The Rolling Stones en Lynyrd Skynyrd), gecombineerd met een scheut funk en soul. Het vijftal ging ooit door het leven als Degeneration, maar vond die naam niet uniek genoeg. Eenmaal Jetbone gedoopt, groeiden de mannen uit tot ‘de hardst werkende band van Zweden’. Verwacht groovende gitaarriffs, blazers, toetsen en overtuigende zang. Jetbone kenmerkt zich ook door de onuitputtelijke energie in elk nummer, die live nog even wat extra wordt aangedikt.

The Cadillac Three (zondag 12.45 uur, Mainstage)
Het is misschien wat brutaal van The Cadillac Three om een album nu al Legacy te noemen, maar de langharigen uit Nashville hebben een muzikale geschiedenis achter zich die deze naam zeker waarmaakt. Zanger en gitarist Jaren Johnston, drummer Neil Mason en lap-steelgitarist Kelby Ray kennen elkaar sinds hun tienerjaren en delen al bijna vijftien jaar podia in zowel Amerika en Europa. Legacy staat bomvol aanstekelijk rock-anthems, waarin de nodige country- en bluesinvloeden doorsijpelen. De sound en attitude van de southern rockers laten zich fantastisch naar het festivalpodium vertalen en zal zeker ook tijdens Bospop voor een wild feestje zorgen. Een interview met de band lees je overigens in de huidige editie van Lust For Life.

King King (zondag 13.45 uur, Tentstage)
Classic rock is nog springlevend. Niet alleen omdat veel oude helden nog altijd de wereld over toeren, maar ook dankzij nieuwere bands als King King. Dit Schotse viertal rond zanger/gitarist AlanNimmo (ook bekend van The Nimmo Brothers) deelde in het verleden affiches met John Mayall en Europe, kaapte in 2016 maar liefst vijf British Blues Awards weg en het vorig jaar verschenen nieuwste album Exile & Grace leverde de groep wederom jubelende recensies op. Verwacht bluesy en funky hardrock in de geest van Bad Company, Thunder en het vroege Whitesnake!

Lukas Nelson & Promise Of The Real (zondag 17.45 uur, Tentstage)
Countrylegende Willie Nelson mag dan zijn vader zijn, maar we hoeven Lukas Nelson allang niet meer te introduceren als ‘de zoon van’. Zeker niet sinds de gitarist met zijn groep Promise Of The Real de nieuwe vaste begeleidingsband van niemand minder dan Neil Young werd. De Canadese grootheid raakte onder de indruk van zijn veel jongere collega’s – die toen al een flinke schare trouwe fans hadden opgebouwd – tijdens een optreden op het festival Farm Aid, waarna hij twee albums met hen opnam. Lukas zelf vergelijkt de carrière van Promise Of The Real met die van The Band: “Zij waren al een geweldige groep voordat ze met Bob Dylan werkten, maar hij maakte ze groot. Datzelfde heeft Neil voor ons gedaan.”

Southside Johnny & The Asbury Jukes (zondag 22.00 uur, Tentstage)
We hoeven Springsteen-fans niet meer uit te leggen wie Southside Johnny is. De twee rockers uit New Jersey zijn immers al decennialang bevriend en The Boss werkte maar wat graag mee aan platen van The Asbury Jukes. Zo kwamen twee van de bekendste songs van de band, Hearts Of Stone en The Fever, uit Springsteens pen, terwijl Southside Johnny ook nauw samenwerkte met de verschillende leden van The E Street Band. Een andere zanger uit New Jersey, Jon Bon Jovi, is eveneens fan van de onweerstaanbare mix van rhythm & blues en soul, en liet zelfs ooit optekenen: “Ik heb altijd al een Juke willen zijn… en dat wil ik nog steeds.”

Foto: Tineke Klamer

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.