10 tips voor Graspop Metal Meeting 2018

Met Guns N’ Roses, Iron Maiden, Ozzy Osbourne en Volbeat wist Graspop Metal Meeting dit jaar maar liefst vier knoeperds van headliners te strikken. Voeg daar grote acts als Judas Priest, Megadeth, Marilyn Manson en A Perfect Circle aan toe en je hebt misschien wel de meest indrukwekkende line-up die het (ditmaal) vierdaagse festival ooit gekend heeft. Maar welke andere acts van die enorme lijst met namen moet je beslist meepakken? Doe je voordeel met de tien aanraders van Lust For Life!

1. Black Stone Cherry (donderdag 17.45-18.30 uur, Main Stage 1)

The Allman Brothers Band bestaat niet meer en Lynyrd Skynyrd is bezig met een afscheidstournee, maar gelukkig zijn er nog bands als Black Stone Cherry die het southern rock-genre springlevend houden. Eerder dit jaar verscheen het puike nieuwste album Family Tree, dat Lust For Life omschreef als ‘muziek met scheurgitaren, een bijzonder vet knorrende bas en met heipalen geslagen drums’. Een perfecte opwarmer voor wie zich donderdagmiddag niet gelijk in de zwaarste metal wil laten onderdompelen.

2. Ghost (donderdag 20.50-21.50 uur, Main Stage 2)

Voor Lust For Life-lezers is Ghost waarschijnlijk geen onbekende naam meer. In de huidige editie kun je immers een uitgebreid verhaal lezen over het project rond Tobias Forge alias ‘Cardinal Copia’. Op het nieuwste album Prequelle presenteert de band wederom melodieuze hardrock in de geest van Black Sabbath en Blue Ӧyster Cult, maar ditmaal is de muziek nog wat poppier dan voorheen. Ook live heel indrukwekkend, zoals je kunt lezen in dit verslag van een eerder Ghost-concert.

3. Tyler Bryant & The Shakedown (vrijdag 11.10-11.50 uur, Main Stage 1)

Deze jonge band uit Nashville maakte vorig jaar indruk in het voorprogramma van Guns N’ Roses in Nijmegen en op festivals als Bospop en Helldorado. Inmiddels is er ook een goed ontvangen debuutplaat waarop Tyler Bryant en de zijnen de klassieke rock & roll-mentaliteit van acts als Aerosmith een update geven met een eigentijds sausje. Een uitstekende reden om vrijdag vroeg uit je tent te kruipen dus.

4. Zeal & Ardor (vrijdag 14.00-14.45 uur, Metal Dome)

Tijdens Eurosonic Noorderslag was dit project van de Zwitser Manuel Gagneux een van de meest opvallende acts. Waar anders hoor je immers genres als black metal, bluesrock en gospel samenkomen? Na het uitstekende debuut Devil Is Fine verscheen onlangs de opvolger Stranger Fruit, dat wederom valt te omschrijven als ‘bevreemdend en gestoord, maar tegelijkertijd ook verslavend en stiekem best catchy’.

5. Tremonti (vrijdag 15.20-16.10 uur, Main Stage 2)

Mark Tremonti behoeft voor hardrockliefhebbers geen introductie meer als de leadgitarist van Creed en Alter Bridge, bands die allebei natuurlijk een meer dan prima leadzanger op de voorgrond hebben staan. Bij zijn eigen groep Tremonti maakt de man muziek die stilistisch niet veel afwijkt van zijn andere projecten, maar waarin hij wel kan bewijzen zelf ook een uitstekend vocalist te zijn. Voor wie zich alvast wil inluisteren: eerder deze maand verscheen A Dying Machine, album nummer vier en door Lust For Life beloond met evenveel sterren.

6. Avenged Sevenfold (vrijdag 19.20-20.50 uur, Main Stage 2)

Woeste metal met invloeden uit pop en prog, zo zou je Avenged Sevenfold ongeveer kunnen omschrijven. Frontman M. Shadows vertelde in een interview somber te zijn over de toekomst van ‘zijn’ genre: “De dagen dat metalbands goede muziek schreven, zijn verleden tijd”, aldus de zanger. Kennelijk steekt zijn band inderdaad boven een groot deel van de concurrentie uit, aangezien Avenged Sevenfold inmiddels is uitgegroeid tot een van de voornaamste acts in het genre – groot genoeg om zelfs een zaal van het formaat Ziggo Dome goed te vullen. Terecht, wat ons betreft!

7. Ayreon (vrijdag 23.05-00.20 uur, Marquee)

Na vrijdag-headliner Iron Maiden is het beslist een aanrader om nog even richting de Marquee te wandelen. Daar vindt namelijk iets bijzonders plaats: de eerste festivalshow van Ayreon! Fans moesten het decennialang doen met het studiowerk van het progressieve metalproject van Arjen Lucassen, maar vorig jaar gaf de multi-instrumentalist dan toch een reeks uitverkochte shows in 013. Nu wordt het spektakel naar Graspop gebracht, inclusief overweldigende visuals en vele gastmuzikanten.

8. Kreator (zaterdag 18.50-19.50 uur, Main Stage 2)

De meest heavy band in dit lijstje maakte enkele weken geleden nog indruk als een van de hoogtepunten op het Nederlandse metalfestival Fortarock. Kreator draait stiekem al een behoorlijke tijd mee (debuutalbum Endless Pain verscheen in 1985), maar in Nijmegen bewezen de Duitsers zich nog altijd ‘expert in het combineren van snelle metal en melodie’. Ook bezoekers die bands als deze doorgaans net iets te hard vinden, zouden toch eens een kijkje moeten nemen bij deze thrash-veteranen.

9. Sons Of Apollo (zaterdag 19.30-20.20 uur, Metal Dome)

Er zijn weinig muzikanten die van zoveel verschillende ‘supergroepen’ deel uitmaken als Mike Portnoy. De voormalige Dream Theater-drummer speelde de afgelopen jaren bij progformatie Flying Colors, hardrockband The Winery Dogs en sinds vorig jaar bestaat ook nog het progmetal-project Sons Of Apollo. Alleen al vanwege de line-up is het de moeite waard om tijdens of na Kreator de Metal Dome op te zoeken: naast Portnoy spelen in deze band namelijk ook Dream Theater-toetsenist Derek Sherinian, gitarist Ron ‘Bumblefoot’ Thal (ex-Guns N’ Roses) en basvirtuoos Billy Sheehan (o.a. Mr. Big)!

10. Hollywood Vampires (zondag 19.40-20.55 uur, Main Stage 1)

Over ‘supergroups’ gesproken: de naam Hollywood Vampires zegt misschien niet iedereen iets, maar deze band bestaat uit drie mannen die inmiddels een legendarische status hebben in de muziek- of filmwereld. Niemand minder dan Hollywoodster Johnny Depp voegde zich als gitarist namelijk bij shockrocker Alice Cooper en Aerosmith-gitarist Joe Perry, en het trio noemde zich naar een groep bevriende muzikanten die regelmatig samenkwam in de Rainbow Bar in Hollywood om te drinken. Op het debuutalbum dat in 2015 verscheen, coverden de mannen voornamelijk songs van artiesten van toen, zoals The Doors, T. Rex en The Who. En gezien de achtergrond van deze heren is er natuurlijk een dikke kans dat ook de nodige Alice Cooper- en Aerosmith-klassiekers voorbijkomen!

Graspop Metal Meeting vindt plaats van donderdag 21 t/m zondag 24 juni op de Stenehei in het Belgische Dessel. Kans maken op een Graspop Metal Experience Package, inclusief o.a. een backstage tour? Lees hier hoe je er een kunt winnen!

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.