10 tips voor Lowlands 2017

Iggy Pop

A Campingflight To Lowlands Paradise is een bijzonder leuk festival, maar heeft een klein nadeel: er staan zo ontzettend veel bands en artiesten op het programma dat je af en toe echt niet meer weet waar je naartoe moet – en je dus ten einde raad maar iets te eten gaat halen, in plaats van naar een van de vele toffe shows. Om die nare situatie enigszins te voorkomen, zet Lust For Life tien namen op een rij die je wat ons betreft sowieso niet mag missen.

Editors (Zaterdag, 21:45 – 23:00 / Alpha)
Editors behoort inmiddels tot het meubilair van Lowlands: de band rond frontman Tom Smith staat namelijk al weer voor de vijfde keer op het podium in Biddinghuizen. Da’s niet erg, want elk album van de Britse indierockers klinkt anders en de shows zijn steevast indrukwekkend. Op voorhand de sterkste Alpha-afsluiter van Lowlands 2017 – sorry, fans van The xx (gaap!) en Mumford & Sons. (MC)

Iggy Pop (Vrijdag 20:35 – 21:35 / Bravo)
De naamgever van ons mooie blad mag uiteraard niet in het lijstje ontbreken. Iggy Pop begon natuurlijk eind jaren zestig aan zijn carrière met The Stooges, maar heeft onlangs ook nog een meer dan respectabel plaatje uitgebracht met niemand minder dan Josh Homme. The Godfather Of Punk is springlevend  – en shirtloos, natuurlijk. (CF)

London Grammar (Zaterdag, 18:40 – 19:40 / Bravo)
Er staat nogal wat danswaardig spul op Lowlands 2017, maar wie liever een uurtje geniet van prachtige melancholieke indiepop zorgt ervoor dat ‘ie zaterdag vroeg op de avond in de Bravo-tent staat om te genieten van London Grammar. Dankzij debuutplaat If You Wait (2013) braken Hannah Reid en haar collega’s terecht door bij het grote publiek, maar het onlangs verschenen Truth Is A Beautiful Thing is zo mogelijk nog mooier. En de show in oktober 2014 in de (toen nog) Heineken Music Hall was weliswaar aan de korte kant, maar van een imponerende schoonheid. (MC)

Solange (Vrijdag 18:45 – 19:45 / Bravo)
Deze dame staat vooral bekend als het zusje van popgodin Beyoncé, maar heeft muzikaal zeker haar eigen plekje verdiend. Solange’s eerste plaat kwam in 2002 uit en sindsdien creëert ze eigenzinnige blends van jazz, funk, elektronische muziek en soul. Ze is ook zeker niet op haar mondje gevallen: haar teksten gaan over zaken als feminisme en raciale ongelijkheid. Protestsongs anno 2017. (CF)

At The Drive In (Zondag, 16:45 – 17:45 / Bravo)
Tussen alle hippe indiepop, electro, hiphop en dance is er gelukkig ook plaats voor wat harder spul op Lowlands. At The Drive In valt absoluut in die categorie: de allesverwoestende posthardcore van Cedric Bixler-Zavala (zang) en Omar Rodriguez-Lopez (gitaar), ook bekend van The Mars Volta, gaat zondagmiddag heel wat ingedutte Lowlandertjes wakker schudden. (MC)

Future Islands (Zondag, 21:00 – 22:00 / Heineken)
Een van de tofste festivalmomenten in Nederland vond twee jaar geleden plaats op Best Kept Secret: Future Islands-frontman Samuel Herring sprint aan het einde van de show het publiek in en klautert soepel over een hek naar de backstage area, tot groot vermaak van de aanwezigen. Dat soort stunts heeft deze electropopgroep eigenlijk niet nodig – de muziek is meer dan uitstekend, check bijvoorbeeld doorbraakhit Seasons – maar Herrings letterlijk waanzinnige podiumpresentatie is wel degelijk de kers op een smakelijke electrotaart. (MC)

Ty Segall (Vrijdag 22:00 – 23:00 / India)
Met een faux-Engels accent en rauwe sound zweeft deze garagerocker heen en weer tussen melancholische romantiek en gevaarlijk gitaargebrul. Maar Ty Segall is toch wel het best bekend om laatstgenoemde en is live dan ook niet vies van een feestje. Verwacht gemoedelijke moshpits en plensjes bier over je hoofd, maar vooral dé show van het festival. (CF)

The Veils (Zondag, 15:00 – 16:00 / India)
Band van de Nieuw-Zeelandse Nick Cave junior Finn Andrews, die met zijn donkere indierock al heel wat jaren het international clubcircuit plat speelt. Te dwars en melancholiek voor de mainstream, hoewel het dit jaar verschenen vijfde album nog het meest toegankelijk is. Live is Andrews altijd een attractie met zijn intense, bezeten voordracht die de toch al niet misselijke songs nog indrukwekkender maakt. (MC)

J. Bernardt (Vrijdag, 15:00 – 15:55 / India)
Balthazar speelde de afgelopen jaren zowat alle festivals in de Benelux meerdere keren plat, maar de Belgische indierockgroep heeft een jaartje pauze ingelast. En dat bleek een prima plan, want diverse leden maakten de afgelopen tijd goede sier met een uitstekend (solo)project. Jinte Deprez maakt als J. Bernardt een bevreemdende, maar uitermate boeiende mix van gospel, R&B, een vleugje hiphop en een dot Kraftwerk, met zijn donkere stem als bindmiddel. Ook live niet te versmaden, deze cocktail. (MC)

Kim Janssen (Vrijdag 20:10 – 21:10 / India)
Deze in Thailand opgegroeide Nederlandse muzikant begon een aantal jaar geleden in het folkhoekje, maar zijn muziek laat zich tegenwoordig niet meer zo gemakkelijk typeren. Met grootste orkestrale arrangementen en herinneringen aan zijn jeugd in Azië tilt Janssen met zijn nieuwe album Cousins het genre naar een nieuw niveau. Om heerlijk bij weg te dromen. (CF)

Lowlands vindt plaats op 18, 19 en 20 augustus in Biddinghuizen. Bekijk het complete programma hier.
Foto Iggy Pop: Willem Schalekamp 

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.