11 must-read muziekbiografieën

REED

Drie maanden na de dood van Lou Reed (71) werd een nieuwe biografie aangekondigd over het leven van de Amerikaan. Het is er één in de rij van velen. Maar welke muziekbiografie is de fietstocht naar de bibliotheek of plaatselijke boekhandel nou écht waard? Wij zetten een elftal op rij, vol uithalen naar ex-collega’s, het overwinnen van verslavingen en opmerkelijke anekdotes.

Bob Dylan – Chronicles Volume One (2004)

Dat dit een autobiografie is, is te merken. Op zijn Dylan’s vertelt de zanger over belangrijke gebeurtenissen in zijn leven en carrière, zoals zijn aankomst in New York. Poëtisch en precies beschreven, zoals alleen hij dat kan. Deel één verscheen weliswaar al bijna tien jaar geleden, maar toch zijn er nog steeds geen concrete plannen voor de opvolgers in de driedelige-reeks.

Gregg Allman  My Cross To Bear (2012)

Het verlies verwerken van een broer en het opnieuw opbouwen van de band die je samen met hem hebt opgericht. Ga er maar eens aan staan. In My Cross To Bear, geschreven samen met Alan Light, is Gregg Allman erg open over de rouwperiode na de dood van Duane, zijn heroïneverslaving en zijn relatie met Cher.

Keith-Richards-Life

Keith Richards  Life (2010)

Als iemand zijn leven heeft geleefd, is dat Keith Richards wel. De Rolling Stone doet in zijn autobiografie, gepend door James Fox, zijn zegje over de eerste ontmoeting met Mick Jagger op het station van Dartford en de nachten in Villa Nellcôte waar Exile On Main Street opgenomen werd. Waar Jagger minder blij mee was, waren de opmerkingen over zijn kleine penis. Na een excuus van Richards volgde de reünie voor 50 jaar Rolling Stones.

Mick Jagger (2012)

Hij kan natuurlijk niet achterblijven als vriend van het eerste uur, en dus doet ook Jagger persoonlijk een boekje open over de ups en downs van The Rolling Stones. Het ‘dit heb ik al eens ergens gelezen’-probleem steekt echter de kop op in dit boek. Niet alleen omdat Keith even daarvoor al het hele verhaal heeft gedaan, maar ook voor die tijd werden de memoires van de Stones al duizend keer verteld. Want tja, dat Jagger van vrouwen hield, dat weten we allemaal al wel, toch?

Neil Young – Waging Heavy Peace (2013)

Wie vooral de persoon Neil Young wil leren kennen, moet dit boek lezen. Het wist-je-dat-gehalte is erg hoog in de autobiografie die erg vlot wegleest. De writer’s block die hij sinds 2010 heeft, toen hij stopte met blowen en drinken, deed hem besluiten Waging Heavy Peace te schrijven. Literatuur? Nee. Vermakelijk? Ja!

eric-clapton-the-autobiography1Eric Clapton  The Autobiography (2007)

Hoe een 14-jarige jongen uit Surrey, Engeland, geobsedeerd kan worden door de blues, dat vertelt Eric Clapton in zijn boek. Met Chuck Berry als een van zijn inspirators hangt hij rond in de Londense blues-scene waar ook de Stones op dat moment te vinden waren. Ook hier (waar heb ik dit eerder gelezen?) een heroïneverslaving, en natuurlijk het stelen van George Harrison’s vrouw Pattie Boyd. Ook spreekt hij het gerucht tegen dat niet Stevie Ray Vaughan, maar hijzelf in de helikopter moest zitten, die crashte in 1990.

Patti Smith – Just Kids (2010)

Ondanks dat in de jaren ’70 (en nog steeds, eigenlijk) iedereen richting New York vertrok om beroemd te worden, lukte het Patti Smith prima om invloedrijk te zijn in de grote stad. In 1967 ontmoette zij fotograaf Robert Mapplethorpe die volgens haar ‘de artiest van haar leven’ was. Just Kids beschrijft de liefdesrelatie tussen de haar en Mapplethorpe, die na een tijd besefte dat hij homoseksueel was.

book-wild-talesWild Tales: A Rock & Roll Life (2013)

De onlangs verschenen autobiografie van Graham Nash beschrijft het wilde leven van Crosby, Stills & Nash. Al snel werd hij verliefd op Joni Mitchell, en jawel, drugs. Ook zijn solocarrière en rol als voorvechter van verschillende maatschappelijke onderwerpen, als nucleaire ontwapening en opwarming van de aarde, komen aan bod. Geen zorgen, ook anekdotes genoeg over muzikale collega’s als Hendrix en Dylan.

John Lennon: The Life (2008)

De boeken over Lennon zijn bijna niet meer op een hand te tellen, maar toch waagde Phil Norman (die eerder Shout! schreef) zich in 2008 aan een biografie over de Beatle. Hij sprak hiervoor met de personen die het dichtst bij de popmusicus stonden, waaronder Paul McCartney en Yoko Ono. Laatstgenoemde is overigens niet erg blij met de uitkomst van het boek, dat ‘te gemeen’ is naar haar smaak. Des te leuker om te lezen.

Wat komt eraan?

PSPaul Stanley

Ondanks dat hij een autobiografie ‘een liefdesbrief naar jezelf’ noemt, komt Paul Stanley als laatste KISS-lid met een eigen memoire. “Jullie hebben allemaal je zegje kunnen doen, nu vertel ik wat er is gebeurd”, zegt hij over de andere boeken die zijn uitgebracht door zijn oud-collega’s. Aankomende lente moet de biografie in de winkels liggen.

Lou Reed: A New York Life

Na de dood van Lou Reed kon een biografie natuurlijk niet lang uitblijven. Volgens schrijver en journalist Will Hermes geeft de biografie A New York Life ‘een volledig en definitief beeld van de muzikant’, misschien met een kleine knipoog richting Victor Bockris, die in 1995 al eens een biografie over de man schreef. Het muzikale gedeelte liet hij daarentegen weg in het verhaal, wat Hermes dus vooral niet wil doen. Wanneer het boek over de Velvet Underground-gitarist uitkomt, is nog niet bekend.

3 Reacties

 1. mario withoud 21 januari 2014 Reageer

  Must read? Dat lijstje moet Sander Koeman, met alle respect, nog maar eens overlezen en overdoen… Bijvoorbeeld “Life” van Keith Richards is – hoewel goed – slechter dan de biografie die Victor Bockris over Keith.
  En het boek over Lou Reed moet nog verschijnen, net als dat van Paul Stanely. Hoe kun je dan nu al weten dat het een ‘dit moet je lezen’ is. Voorlopig houd ik het qua Lou op de biografie die, alweer, Victor Bockris schreef. En waar is Bart Chavbot met het eerste boek dat hij over Herman Brood schreef.
  Nogmaals: Sander, maak het lijstje opnieuw…

 2. J. Holtslag 22 januari 2014 Reageer

  En waar zijn de recent verschenen biografien over:
  – Bruce Springsteen?
  – Leonard Cohen?

  En, als er dan toch iemand een biografie verdiend, die nog geschreven (en dus ook nog gelezen) moet worden, dan is dat wel van ene J.J. Cale! Altijd onderbelicht geweest, in tegenstelling tot onze vriend Lou Reed: die heeft geen biografie meer nodig, want we weten alles al over hem.

 3. Jan 22 januari 2014 Reageer

  ..en om dan nog maar een ‘ must’ aanvulling te geven : Who I am van Pete Townshend!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.