12 tips voor North Sea Jazz 2017

Steve Winwood

Tijdens North Sea Jazz heeft Ahoy vijftien podia waarop zo’n dertienhonderd musici samen ruim 150 concerten geven. Cijfers die ‘helaas’ wat keuzestress veroorzaken. Daarom zetten wij hieronder twaalf tips op een rij. NSJ is een showcase waar je naar hartenlust kunt shoppen. Bepaal vooraf wie je beslist wilt zien. Plan je favoriete concerten, maar laat je zeker ook verrassen door de enthousiaste appjes van je vrienden!

Vrijdag 7 juli

Usher & The Roots
Namen die geen introductie behoeven, maar de samenwerking tussen deze fenomenen ligt misschien niet zo voor de hand. Toen Usher en The Roots samen optraden tijdens een benefietconcert in Canada werd direct duidelijk dat er een bijzondere wisselwerking ontstond. Een unieke combinatie met nieuwe invalshoeken.

Grace Jones
Een vrouw omgeven met superlatieven, die altijd tekort zullen schieten. Jones’ performance is pure kunst, waarmee zij velen inspireerde. Haar extravagantie ligt in haar muziek, haar garderobe, haar shows en niet in de laatste plaats in haar huiveringwekkende oogopslag.

Steve Winwood
Zanger, toetsenist en multi-instrumentalist Winwood was al op zijn veertiende lid van de legendarische Spencer Davis Group. Led Zeppelin-gitarist Jimmy Page noemde hem indertijd het grootste muzikale talent dat hij ooit had ontmoet. De grote successen die hij behaalde in dienst van anderen zette hij voort toen hij begin jaren ‘80 aan een geslaagde solocarrière begon. Hij schrijft nog steeds prachtig werk. Vanuit Nashville komt hij met een topband naar Rotterdam.

Corey Henry & The Funk Apostles
Hij werkte samen met onder meer Nas, Bruce Springsteen, The Roots en maakte naam met Snarky Puppy. Henry is zanger en multi-instrumentalist, maar wordt vooral geroemd om de manier waarop hij het gloedvolle Hammond B3-orgel weer in de schijnwerpers zet. Zijn band The Funk Apostles is de perfecte aanvulling op zijn virtuoze spel. Verwacht een dampende show waarin hij gospel transformeert tot gruizige funk.

KOFFIE
Zes jaar geleden trad de Amsterdamse band voor het eerst naar buiten tijdens een Fela Kuti-tribute in Paradiso. De band creëert een geraffineerde mix van prikkelende luchtigheid en opzwepende afrobeats. KOFFIE, dat met ‘Huntu’ zojuist hun nieuwe album vol afro-, latin- en funkgrooves uitbracht, laat zich dus niet makkelijk in een hokje plaatsen en maakt vooral muziek die drijft op improvisatie en daarnaast ritmisch, zwoel, energiek en funky is.

Zaterdag 8 juli

George Benson
Als jazzgitarist maakte hij naam in de jaren zestig en werd geprezen om zijn talent. Sindsdien bleef hij zich ontwikkelen en legde zich toe op de popmuziek. Puristen gruwden, maar ras-entertainer George Benson oogst, nu ook als zanger, grote successen. Tegenwoordig wordt Benson vaak gespot in New Yorkse jazzclubs waar hij speelt met jongere musici als Joshua Redman en Roy Hargrove. Geniet van zijn unieke lichte sound, waar hij zonder dat je het merkt de veste licks in wegstopt.

Gladys Knight
Als kind zong ze gospel in de kerk en toen ze zestien was begon ze met haar broer en neven op te treden als Gladys Knight & The Pips. In de jaren ‘60 en ’70 schreef de groep memorabele songs en scoorde vele hits. Ze ging verder zonder The Pips, scoorde in 1985 een nummer 1-hit met Stevie Wonder, Elton John en Dionne Warwick en richtte zich later op een amusementsbedrijf in Las Vegas. Tussendoor vindt de legendarische zangeres nog wat tijd om op te treden!

Sampha
De naam Sampha zingt al een tijdje rond in het pop- en R&B-circuit, met name door zijn samenwerkingen met acts als
Solange, Jessie Ware, Drake en Kanye West. Met de release van zijn debuutalbum Process, afgelopen februari, vertelt de jonge Londenaar nu eindelijk zijn eigen verhaal. Singer-songwriter/producer Sampha Sisay maakte op 3-jarige leeftijd kennis met de piano en ontpopte zich tot een muzikale omnivoor, wat doorklinkt in zijn meditatieve, emotionele sound. Ingetogen ballades combineert hij met inventieve digitale geluiden.

Zondag 9 juli

The New Power Generation celebrating Prince
Begin jaren negentig vormt His Royal Badness de band die zijn geluid voor altijd zou veranderen. Zijn samenwerking met deze groep muzikanten bracht het allerbeste in hem naar boven. Het befaamde album Diamonds And Pearls (1991) was het levende bewijs. The NPG eert de wijlen artiest met een wervelende show waarin zijn enorme creativiteit nog eens in de spotlight zal staan.

St. Paul & The Broken Bones
De band maakt zuidelijke sixties-soul, maar dat wel op eigen wijze en helemaal opnieuw. Dit wordt bevestigd door de opnames van hun album Sea Of Noise dat in twee legendarische studio’s Stax en Sun in Memphis werd gemaakt. Frontman en songwriter Paul Janeway wordt geïnspireerd door Tom Waits en Nick Cave. Slepende songs staan op een basis van southern soul: stuwende blazers en een luie, soms stevig rockende gitaar.

Erykah Badu
Met haar debuutplaat Baduizm creëerde Erykah Badu twee decennia geleden de neo-soul. De vanzelfsprekendheid waarmee Badu elementen uit soul, jazz en hiphop samensmeedde was het startsein voor een nieuwe soulbeweging. Badu is een fenomeen en een buitengewone zangeres die betovert met haar sensuele, ‘luie’ timing, kwetsbaarheid en power, in haar onvergetelijke shows. Voor haar laatste project, de mixtape But You Caint Use My Phone, liet ze zich inspireren door haar mobiele telefoon.

Doyle Bramhall II
Zijn vader, de inmiddels overleden Doyle Bramhall, was een begrip in de Texaanse muziekwereld. Bramhall II toerde al op 18-jarige leeftijd met The Fabulous Thunderbirds en werkte sindsdien met een imponerende lijst grootheden. Eric Clapton noemde hem een van de meest begaafde gitaristen die hij ooit ontmoette. Naast al zijn sessiewerk vindt de stergitarist ook tijd voor het maken van eigen albums en optreden.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.