De shows van mijn leven: Roger Hodgson

Roger Hodgson

Als je de vijftig gepasseerd bent en vanaf je tienerjaren naar concerten bent geweest en je wilt iets schrijven over het beste concert dat je hebt bijgewoond, dan zit er niets anders op dan goed na te denken en in je verzameling concertkaartjes en -pasjes te duiken. Omdat ik sinds eind jaren tachtig (semi-)beroepsmatig met de popmuziek bezig ben en ook daarvóór optredens zag in lokale en regionale popzalen en op festivals, is die keuze dan ook niet gemakkelijk.

Mijn allereerste echte optreden was van de legendarische Long Tall Ernie & The Shakers in mijn toenmalige woonplaats. Jaarlijks traden daar bekende Nederpopbands op. Maar omdat ik altijd vrij dichtbij de grens met Duitsland heb gewoond, trok ik voor concerten ook vaak de grens over. Daar zag je vaak bands die ons land niet eens aandeden, zoals Bachman-Turner Overdrive en Iron Butterfly. Ook voor ‘grotere’ acts waren Duitse concerten vaak makkelijker bereikbaar, want dichterbij dan Rotterdam.

Heel goede herinneringen heb ik aan het concert van Pink Floyd op 13 mei 1989 in Werchter. Behalve het geweldige surround-geluid was de ambiance geweldig: mooi weer en overdonderende effecten. Tijdens On The Run vloog er aan het eind van dat nummer een heel groot bed met daarin een pop te pletter tegen het podium. Terwijl dat bed halverwege was, vloog er een laag vliegend landend passagiersvliegtuig (op weg naar Zaventem) over. Ik zag achter de raampjes mensen met grote ogen en verbaasde gezichten naar beneden kijken. Onvergetelijk.

Roger Hodgson
Maar mijn mooiste herinnering is aan het concert van oud-Supertramp-zanger Roger Hodgson, op 2 juni 1998 in de kleine zaal van De Oosterpoort in Groningen. Er waren volgens mij nog geen 70 mensen in de zaal. Roger was in z’n eentje en speelde en zong de sterren van de hemel. Werkelijk alles wilde hij spelen, ook albumtracks van Supertramp (zolang hij ze maar zelf geheel of gedeeltelijk geschreven en/of gezongen had), ook al had hij af en toe hulp nodig van het publiek. Naast op vleugel, elektrische piano en gitaar begeleidde hij zichzelf ook op een mooi oud harmonium. Naast veel Supertramp-klassiekers als Along Came Mary, Even In The Quietest Moments, Fools Overture en School speelde hij (toen) nieuw werk, zoals In Jeopardy en het indrukwekkende Death And A Zoo. Mijn toen net 17-jarige neef Robin werd door Roger op het podium uitgenodigd om hem te begeleiden tijdens Dreamer. Zijn zusje had dat geregeld. Hoewel neeflief een octaaf te hoog begon, maakte Hodgson daar geen punt van. Hij begon gewoon opnieuw. Toen ik de zanger er zeven jaar later aan herinnerde, nadat ik hem had geïnterviewd, wist hij het nog precies!

In de loop der jaren heb ik heel wat van Roger Hodgsons concerten bijgewoond, met verschillende begeleidingsbands en zelfs met een groot symfonieorkest, en in verschillende zalen en op festivals (enkele keren op Bospop). Altijd maakte hij veel contact met het publiek en zorgde ervoor dat de mensen na afloop blij naar huis gingen! Ik prijs me gelukkig de man meerdere keren ontmoet te hebben en dat hij iedere keer weer heel vriendelijk en belangstellend was.

Toen hij in 2013 op de mainstage van Bospop optrad en ik na het fotograferen van de eerste drie songs weer backstage was en met enkele bevriende muzikanten sprak, merkte een van hen op dat ze een geweldige Supertramp-tribute hoorde. “Die zanger klinkt net zoals op de platen!”. Ik kon haar toen vertellen dat ze luisterde naar de echte zanger van Supertramp… Overigens heb ik die band nooit live gezien toen Hodgson er nog deel van uitmaakte. Later zag ik de heren wel een keer in Ahoy, wat best leuk was, maar toch miste ik iets: de stem en de aanwezigheid van Roger Hodgson!

Foto: Harry Pater
Roger Hodgson op Bospop 2011
Op 26 juni staat Roger Hodgson met zijn band in Nieuwe Luxor en op 28 en 29 juni in Koninklijk Theater Carré.

4 Reacties

 1. Peggy de Vries 8 januari 2018 Reageer

  Hallo Harry,

  bovenstaande kan ik volledig met jou delen! Ook ik ben groot fan van Roger en was bij dat fantastische concert aanwezig en nog vele concerten meer. Was jij ook bij de laatste Retropop aanwezig? En zo ja, heb je daar ook foto’s gemaakt? Ik zoek nl. nog de fotograaf die van 5 meiden met een welkomstspandoek voor Roger een foto heeft gemaakt. Ondanks herhaalde pogingen richting Retropop heeft het tot dusver niets opgeleverd. Misschien kun jij me verder helpen?
  Alvast hartelijk dank!

 2. jos verbraeken 8 januari 2018 Reageer

  Beste Harry,
  Wat een prachtige ode aan een ster van wereldformaat.
  Roger’s talent zorgde er voor dat hij op zijn 18de Breakfast in America in vijf minuten tijd schreef. Maar ook de perfectionist Roger die meer dan vijf jaar heeft gedaan om zijn “muze” Fools Overture te componeren.
  In de zomer van 2017 heb ik het voorrecht gehad Roger Hodgson en zijn band in Monte Carlo te zien optreden.

  Hij opende met het nummer “school” en vertelde daarna dat het in zijn ambitie lag om gedurende de komende twee uur ons alle ellende in de wereld te laten vergeten. Indien hem dat zou lukken was Roger al gelukkig.

  Het zal je niet verbazen dat iedereen die avond met een zaligmakend gevoel Monte Carlo verliet.

 3. Raymond Eckstein 29 april 2018 Reageer

  Hallo Harry,
  Ik prijs me gelukkig dat ik op 8 Juni 1983 in het Olympisch Stadion het Supertramp concert hebt mogen beleven samen met mijn highschool honey. Een fantastisch indrukwekkend concert, waar het onweer zelfs letterlijk losbarste tijdens “Fools Ouverture”.
  Maar misschien nog meer indrukwekkend was het concert van Roger Hodgson met het Metropole Orkest in 2009 in het World Forum Theater in Den Haag.
  “Hide in your shell” werd met enorm veel emotie gebracht en was echt een van de super hoogtepunten. Dat heeft me diep geraakt.
  Daarna zijn we nog 3 keer naar Roger in Carré geweest. Iedere keer weer een feestje en iedereen zielsgelukkig naar huis.
  Maar het concert met Metropole Orkest was “out of this world”!!! Niet normaal meer. Ik zou willen dat dáár opnames van zijn en waar ik aan zou kunnen komen.

 4. M. Meijer 1 juli 2018 Reageer

  Hallo Harrie,

  Wat een mooi geschreven verhaal over een unieke zanger/muzikant van wereldformaat.
  Ik zag Roger ook 2x op Bospop 2013 en 2017….vorig jaar jammer genoeg in een veel te kleine tent!
  Ik heb maandenlang uitgekeken naar afgelopen vrijdag 29 juni,toen hij met z’n band in Carré optrad.Wat een avond!! Geweldig in een een zaal met alleen maar fans!
  Wat je verteld over z’n connectie met z’n publiek is echt fantastisch. Ik waardeer zijn oprechtheid en puurheid zeer.
  Ik kan niet genoeg krijgen van zijn songs en interviews….. hij geeft me nieuwe energie!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.