5 bands die de Tool-leegte enigszins kunnen opvullen

Tool

Het lijkt erop dat het nieuwe album van Tool nog wel even op zich laat wachten. Afgelopen week liet zanger Maynard James Keenan weten dat de band momenteel maar niet verder komt met de opnames. Een hard gelag voor de fans, die al tien jaar wachten op de opvolger van 10,000 Days. Gelukkig zijn er genoeg bands die duidelijk geïnspireerd zijn door het viertal uit Los Angeles. Lust For Life licht er vijf uit.

Ook het hart van ondergetekende sloeg even over toen vorig jaar bekend werd dat de Amerikaanse artmetalband Tool een eind onderweg was met het schrijven van nieuwe muziek. Het was immers al weer bijna een decennium geleden dat er materiaal van Maynard James Keenan en de zijnen was verschenen. Reden ervoor: een langslepend juridisch gevecht met de verzekeringsmaatschappij, die nota bene ingeschakeld was om rechtszaken te voorkomen. Maar begin vorig jaar leken alle problemen de wereld uit en kon er met volle moed gewerkt worden aan een nieuwe plaat. “Het materiaal waaraan we werken blaast me echt weg”, meldde gitarist Adam Jones, waarmee de verwachtingen nog een beetje hoger werden. Zelf had ik héél stiekem de hoop op een release net na de zomer, zodat we ergens in het najaar een Europese tour zouden kunnen verwachten. Maar dat idee kan de prullenbak in, zo liet Keenan deze week weten. De band komt momenteel maar heel moeilijk vooruit met het schrijven van nieuw materiaal en langzaamaan begint het nieuwe album van Tool steeds meer op een klucht van Chinese Democracy-achtige proporties te lijken.

Wat is dat toch met die band? Hoe langer het duurt voordat er nieuwe muziek verschijnt, hoe populairder Tool wordt, lijkt het wel. Waar andere groepen steeds meer een echo uit het verleden lijken te worden zolang de pauze tussen albums voortduurt, ziet het ernaar uit dat Tool alleen maar nieuwe zieltjes wint. Als je het mij vraagt, heeft het te maken met het heel eigen geluid van de band, en daardoor de tijdloosheid van de muziek. Wanneer je nu platen als Ænima of Lateralus opzet, klinken ze nog steeds uniek en bijzonder – als niets anders in het muzieklandschap. De fabelachtige drumpartijen van Danny Carey, de snerende, cynische teksten, gitaarriffs waarvan je soms niet weet waar ze beginnen of eindigen, melodieuze baspartijen en altijd die opbouw naar een climax: geen band die dat zo doet als Tool. Maar de groep heeft wel genoeg andere muzikanten geïnspireerd. Sterker nog: je zou bijna kunnen stellen dat er een heel genre uit is ontstaan. Sommige bands imiteren het Amerikaanse gezelschap wel erg secuur, anderen geven er een heel eigen draai aan. Goed, het is natuurlijk niet ‘the real deal’, maar deze vijf bands kunnen de Tool-leegte de komende tijd enigszins opvullen.

Chevelle

Ongetwijfeld de Tool-adept met het meeste succes in de Verenigde Staten. Chevelle pakte eind jaren negentig de sound van Tool en stopte die in compacte songs. Toen de nu-metalhype opkwam, profiteerde de band daar maximaal van. Naarmate de jaren vorderden, kreeg Chevelle steeds meer een eigen geluid en ondanks dat het nu-metalgenre compleet instortte, bleef de groep voor uitverkochte zalen spelen. Het laatste album, La Gárgola, kwam binnen in de top vijf van de Billboard Top 200.

Hawk Eyes

De persoonlijke favoriet onder de bands die goed naar Tool hebben geluisterd. Het Britse Hawk Eyes heeft de riffs en de ritmewisselingen, maar combineert dat met een cocky uitstraling en heeft ook stoner- en hardcore-invloeden. Vorig jaar verscheen het album Everything Is Fine. Die staat in huize Gersen nog regelmatig op.

Klone

In Frankrijk houden ze ook wel van een potje Tool op zijn tijd. Klone komt uit Poitiers en brak ooit door met een heftige cover van Björks Army Of Me, maar is steeds meer de progressieve kant opgegaan. Prima keuze, want het vorig jaar verschenen album Here Comes The Sun was een schot in de roos. Groots en meeslepend, daar houden deze mannen wel van.

Lizzard

Ook Lizzard komt uit Frankrijk en is duidelijk hoorbaar beïnvloed door het werk van Tool. Luister maar naar The Orbiter, van het in 2012 verschenen album Out Of Reach. Het knappe is dat ze maar drie man nodig hebben om zo’n geluid te produceren. In 2014 verscheen het meest recente album: Majestic.

Soen

De muziek van Soen zou je bijna ongegeneerd kunnen noemen. De zangpartijen, de op de voorgrond tredende bas… vooral op debuutalbum Cognitive doet de band weinig moeite niet op zijn inspiratiebron te lijken. We zien het door de vingers, zeker als het nog even kan duren voordat Tool zelf met een nieuw album komt.

4 Reacties

 1. Bert Donker 17 maart 2016 Reageer

  Dank Paul, zeker de moeite waard. Probleem is natuurlijk dat juist omdát ze beïnvloed zijn door Tool, je ze daarmee (onbewust én bewust) vergelijkt, en dan kan je eigenlijk niks anders dan Tool zelf uit de kast halen…

  • M v B 6 oktober 2016 Reageer

   Helemaal mee eens

 2. Metalmakker 17 maart 2016 Reageer

  Soen, zeker. Al is hun tweede plaat een stuk beter en vinden ze daarveel meer een eigen stijl. Geweldige band. Live moeten ze nog wat stappen maken, met name de zanger.

 3. M v B 6 oktober 2016 Reageer

  Het laat je nog meer verlangen naar een nieuw album van Tool. Klinkt zeker goed

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.