7 acts die je niet mag missen op ESNS 2017

celine-cairo

Vanaf vandaag is er weer een heleboel talent te zien tijdens Eurosonic Noorderslag en uiteraard reist ook de Lust For Life-redactie om die reden af naar Groningen. Bij wie moet je de komende dagen zéker een kijkje nemen? Welke namen moeten we dit jaar in de gaten houden? We hebben ons de afgelopen weken flink ingeluisterd en zetten hieronder onze tips op een rijtje.

Dool (Der AA Theater, donderdag 12 januari 23.00 – 23.45)
Als Elle Bandita en onder haar eigen naam maakte Ryanne van Dorst al een aantal meer dan uitstekende platen, maar zo krachtig, donker en overtuigend als met haar nieuwe band DOOL klonk de muziek van deze zangeres/gitariste nog niet eerder. Maar goed, wat wil je als de ritmesectie van de roemruchte, in 2013 opgeheven occulte rockband The Devil’s Blood deel uitmaakt van diezelfde band? ‘Dark rock’ noemen de muzikanten het binnenkort te verschijnen debuutalbum Here Now, There Then zelf en dat is een aardige omschrijving: songs als She Goat en Oweynagat zijn tegelijk loodzwaar en pakkend, mede dankzij de intense voordracht van Van Dorst. Een must-see op de Eurosonic-donderdag.

The Amazons (Huize Maas, vrijdag 13 januari 20.45 – 21.30)
Puntige rocksongs met een catchy randje: zo kun je de muziek van het Britse The Amazons het beste omschrijven. Een langspeler is nog niet uit, maar singles als Little Something, In My Mind en Nightdriving weten het vuurtje al behoorlijk op te stoken. De band werd door de BBC al uitgeroepen tot een van de acts om dit jaar in de gaten te houden en ze doen de komende tijd een uitverkochte headlinertour. Bij dat enthousiasme sluiten we ons graag aan, want deze groep kan zomaar hetzelfde succes gaan boeken als Royal Blood dat twee jaar geleden deed. Voor fans van die band, Foo Fighters, Kings Of Leon en vernuftige, fijne rockmuziek.

Black Foxxes (Huize Maas, vrijdag 13 januari 21.30– 22.15)
De debuutplaat I’m Not Well van Black Foxxes bleek een van de fijnste van vorig jaar. Het drietal uit Exeter, Groot-Brittannië wordt aangevoerd door Mark Holley, een gozer met een strot waarmee hij prachtig ingetogen kan zingen, maar een moment later het kippenvel op je armen krijst. Onvervalste rock & roll, gecombineerd met een flinke scheut shoegaze en grunge. In Lust For Life vertelde de zanger/gitarist met Black Foxxes een van de belangrijkste bands van dit tijdperk te willen worden. Het startschot daarvoor is inmiddels gegeven, op Eurosonic wordt ongetwijfeld fase twee ingezet.

Indian Askin (Huize Maas, vrijdag 13 januari 22.15 – 23.00)
Deze Amsterdamse band maakt ‘nupunk’; een enigszins misleidende term, want het gaat hier niet om punk, maar muziek met een punkmentaliteit. Indian Askin leverde vorig jaar het schitterende debuutalbum Sea Of Ethanol af, waarop een flinke dosis humor gepaard gaat met catchy refreintjes en een scala aan drugsverwijzingen. Punk of niet, deze heren en dame bewezen afgelopen zomer al op meerdere festivals dat ze tot de spannendste Nederlandse bands van nu behoren.

Navarone (Eurosonic Air, vrijdag 13 januari 23.45 – 00.30)
Het is al de vierde keer dat de uit Nijmegen en Amsterdam afkomstige band Navarone geboekt is voor ESNS, maar ook dit jaar slaan we de heren zeker niet over. Mede dankzij de fantastische stem van frontman Merijn van Haren (luister maar eens naar zijn uitvoering van Deep Purple’s Child In Time), retestrakke songs in de geest van bands als Wolfmother en Soundgarden, en shows op festivals als Zwarte Cross en Bospop bouwden ze de afgelopen jaren immers een uitstekende live-reputatie op. Bovendien is er iets om naar uit te kijken: deze maand brengt Navarone het derde album Oscillation uit!

Celine Cairo (De Oosterpoort, zaterdag 14 januari 00.15 – 01.00)
‘Met afstand de beste zangeres van Nederland’, ‘pure perfectie’ en ‘briljant’ zijn zomaar wat lofuitingen die onze recensent deed in zijn bespreking van Free Fall, het eerste volledige album van Celine Cairo. De Amsterdamse singer-songwriter bracht eerder al twee meer dan aardige akoestische ep’s uit, maar op haar debuutplaat heeft ze nog wat meer haar eigen geluid gevonden – mede dankzij de elektronische begeleiding in haar droomachtige prachtliedjes. Het leverde de zangeres een vijfsterrenrecensie in Lust For Life op.

The Grand East (De Oosterpoort – binnenzaal, zaterdag 14 januari 02:30 – 03:15)
Nog een jonge act die vorig jaar de volle mep kreeg van Lust For Life. Over Movano Camerata, het debuutalbum van deze Overijsselse groep, schreven we: “Dit is voodoo-bluesrock die is opgedregd uit de diepste moerassen in het gebied waar Robert Johnson dat dealtje met de duivel zou hebben gesloten.” Ook live heeft The Grand East zich de afgelopen tijd flink bewezen: de sterke songs en dito podiumpresence van frontman Arthur Akkermans – wiens stemgeluid vaak vergelijkingen oproept met dat van Jim Morrison rond L.A. Woman – doen ons vermoeden dat deze mannen zomaar eens tot dé Nederlandse topacts van 2017 kunnen gaan behoren!

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.