Knokrockers Top 7

knokrockers

Afgelopen week dook er weer eens een filmpje op waarop Queens Of The Stone Age-opperhoofd Josh Homme een iets te vrijpostige fan op niet mis te verstane wijze duidelijk maakt dat hij niet gediend is van diens handtastelijkheden. Gelijk heeft ie ook, want niks is zo vervelend als een overenthousiaste flapdrol die met zijn tienermeisjesgedrag een fijn concert weet te verstieren.

De fan in kwestie mag overigens nog van geluk spreken dat Homme hem met al zijn tanden van het podium laat vertrekken, want de geschiedenis leert ons dat zowel de roodharige frontman als een groot deel van zijn collega’s er niet vies van is om zo nu en dan de handjes eens duchtig te laten wapperen. Dat levert soms geinige of ronduit pijnlijke, maar bovenal vermakelijke beelden op. En aangezien leedvermaak natuurlijk ook gewoon topamusement is, presenteer ik u met gepaste trots de geheel willekeurige Knokrockers Top 7. Enjoy!

7. Billie Joe Armstrong
De frontman van Green Day is een driftig baasje. Dat werd twee jaar geleden weer eens pijnlijk duidelijk toen hij tijdens het Amerikaanse iHeartRadio-festival met veel gevoel voor drama zijn jammerhout aan diggelen sloeg omdat hij naar zijn mening te weinig speeltijd toebedeeld kreeg (ach gossie toch). Afgaand op onderstaand fragment deinst de Amerikaanse poppunkkabouter er echter ook niet voor terug om zijn agressie op andere dingen te botvieren dan enkel weerloze instrumenten.

6. Glenn Danzig
Glenn Danzig (ex-Misfits/Danzig) is een notoir heethoofd, maar in onderstaand filmpje trof hij in North Side Kings-zanger Danny Marianino net de verkeerde om de degens mee te kruisen. Laatstgenoemde zou met zijn band na hoofdact Danzig het podium betreden, maar de metalmacho gaf zijn crew doodleuk de opdracht om na zijn eigen show alle spullen in te pakken en het concert te beëindigen. Toen Marianino backstage kwam informeren naar het hoe en waarom maakte de langharige kleerkast de fout om uit te halen, waarna Danny hem met één welgemikte muilpeer als een zak aardappelen ter aarde deed storten. Ouch! Na het incident werd Marianino overigens zó overstelpt met haatmails van devote Danzig-fans, dat hij er een heus boek over schreef: Don’t Ever Punch A Rockstar – A Collection Of Hate Mail And Other Crazy Rumors.

5. Maynard James Keenan
Wanneer het podium bestormd wordt door een aandachtsgeile fan, hoef je natuurlijk niet meteen de hele show stil te leggen. Zo dacht James Maynard James Keenan van Tool er ten tijde van dit voorval blijkbaar ook over, want nog voordat de security kwam aangesneld, wist hij de raddraaier zelf al te vloeren met een heupworp waar zelfs Anton Geesink nog jaloers op zou zijn geweest. Toch miste hij geen noot en zong hij gewoon door, terwijl hij de onuitgenodigde gast in een ongemakkelijke houdgreep hield. Vast niet de aandacht waar laatstgenoemde op gehoopt had!

4. Sebastian Bach
Sebastian Bach, kent u ‘m nog? Ooit nam hij de microfoon ter hand bij Skid Row, dat vooral eind jaren tachtig, begin jaren negentig succes had met hun heavy metal/hardrock-klanken. Toen Bach in 1989 vanuit het publiek een fles naar zijn hoofd geslingerd kreeg, schroomde hij niet om de boosdoener met gelijke munt terug te betalen – om zich vervolgens in het publiek te storten. Helaas raakte hij daarbij niet de dader, maar deponeerde hij de fles abusievelijk midden in het gelaat van een volkomen onschuldige dame. Bach werd aangeklaagd, kreeg drie jaar voorwaardelijk en betaalde een schadevergoeding van ongeveer een half miljoen dollar. Kaching!

3. Kurt Cobain
Beveiliger zijn bij een rockconcert is een ondankbare taak. Want hoewel het securitypersoneel er juist is om zowel de band als het publiek tegen zichzelf en elkaar te beschermen, halen ze zich toch regelmatig de woede van de dienstdoende artiest op de hals. Soms onterecht, maar in het geval van dit Nirvana-incident toch enigszins te rechtvaardigen. En blijkbaar had Kurt Cobain het nummer 1-fragment uit deze lijst ook al eens gezien, want ook hij bleek goed bekend te zijn met het multifunctionele karakter van Fender-gitaren.

2. Axl Rose
Tja, in een lijst als deze kan Axl Rose natuurlijk niet ontbreken. Want is er iets of iemand waar de rossige botoxrocker het niet mee aan de stok heeft gehad? Ik kan zo snel even niks bedenken in ieder geval. Het meest legendarisch is zijn uitbarsting uit 1991, tijdens een Guns N’ Roses-show in het Riverport Amphitheater bij St. Louis. Toen niemand van de beveiliging aanstalte maakte om een fotograferende bezoeker zijn camera afhandig te maken, sprak Axl de gedenkwaardige woorden “I’ll take it, goddamn it!”, om zich vervolgens van zijn kekke leren pet te ontdoen en zich vol overgave op de vervelende kiekjesmaker te werpen. Nadat Rose weer uit de kluwe mensen opgevist was, vond hij het wel mooi geweest en verdween – nadat hij zijn microfoon kapot gegooid had –  naar de coulissen om niet meer terug te keren. Het publiek nam er geen genoegen mee en het concert eindigde in een dikke vette rel.

1. Keith Richards
De eer van rock & rollste knokpartij ooit gaat logischerwijs naar Keith Richards. Het totale incident duurde weliswaar nog geen vijf seconden, maar de manier waarop de Rolling Stones-gitarist in 1981 op het podium een dolle fan van zich afschudde is niets minder dan legendarisch te noemen. Middenin (I Can’t Get No) Satisfaction nam Richards  zijn Fender Telecaster van zijn nek om een aangestormde podiumcrasher er een paar ferme hengsten mee te verkopen…om het ding  vervolgens gewoon weer om te hangen en met een stalen gezicht verder te spelen. The show must go on, daar kan Axl nog wat van leren!

Aanvullingen op deze lijst? We horen en zien het graag!   

1 Reactie

  1. Twan Lentjes 15 februari 2014 Reageer

    Of zoals Keith het zelf verwoordde:
    He could be a fan or he could be a nutter.
    If security fails, I’ll protect myself and my mates.

    Tijdens het Arrow Classic Rock festival van 2008 in Nijmegen was er een optreden van Twisted Sister. Het bleek dat de band vertraging opgelopen had tijdens hun reis. Het credo “the show must go on” stond blijkbaar hoog in het vaandel van dit kwintet en dientengevolge betraden ze zonder make up het podium, ook om verdere vertraging van het gehele festival te voorkomen. Vooraan bij het podium was er een toeschouwer die de make up-loze zanger gedurende het gehele optreden hierover aan het sarren was. De zanger liet dit niet over zijn kant gaan en zette professioneel het optreden voort. Echter tegen het einde van de set werd het Dee Snider uiteindelijk toch teveel en nodigde de raddraaier uit om het na het optreden het even samen uit te vechten achter het podium. Als er meer mensen waren die hier behoefte aan hadden, waren die ook welkom. Hij beloofde na de set terug te komen op het podium (weliswaar aan de zijkant) en te wachten op eventuele opponenten. En inderdaad, enkele minuten na het einde van het optreden kwam Dee terug en heeft een kwartier staan wachten. Overigens tevergeefs, er kwam geen tegenstander opdagen……

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.