9 tips voor Graspop 2017

_MG_6009

Het Belgische Graspop Metal Meeting is dan wel een festival waar – niet heel raar, gezien de naam – metal een fors deel van het programma beslaat, maar stiekem is er ook behoorlijk wat te genieten voor de classic rock-, stonerrock- en hardrockfanaat. Rammstein en Deep Purple staan er ook, maar Lust For Life pikt voor u een aantal minder voor de hand liggende krenten uit de pap.

We kunnen hier nu natuurlijk een fiks aantal logische namen gaan tippen, maar vermoedelijk pikken de meeste Graspop-gangers de shows van headliners en andere grote namen als Rammstein, Deep Purple, Rob Zombie, Alter Bridge, Black Star Riders (dat deels bestaat uit leden van Thin Lizzy) en Opeth toch wel mee – en geinige ‘oude’ helden als Europe, Blue Öyster Cult en Scorpions behoeven ook geen introductie. Daarom richten we in deze blog juist de aandacht op de bands die daar qua bekendheid of populariteit iets onder hangen, maar minstens zo interessant – zo niet veel interessanter – zijn.

Zoals het IJslandse Sólstafir (vrijdag, 17:45-18:45, Marquee), een groep die zich gaandeweg heeft ontwikkeld van viking/black metal-band tot een veel meer atmosferisch, bijna dromerig klinkend gezelschap, dat qua sfeer af en toe zelfs doet denken aan de postrock van landgenoten Sigur Rós. Erg mooi.

Ook mooi: het Franse Alcest (vrijdag, 19:55-20:45, Metal Dome), dat bewijst dat voor het gevoel enorm uiteenlopende genres als black metal, shoegaze en postrock prima tot een geheel te smeden zijn. Vooral het vorig jaar verschenen album Kodema (vier sterren in Lust For Life 065) is beresterk, en live schijnt de band rondom de mysterieuze frontman Neige nog beter tot z’n recht te komen.

Wie het liever wat maffer heeft en zich zaterdag een beetje op tijd zijn of haar tent uitgesleurd krijgt, is Avatar (zaterdag, 11:30-12:10, Main Stage 2) een aanrader. Deze Zweden staan op het onchristelijke tijdstip van half 12 ’s ochtends ingepland, maar de extreem theatrale mix van Rammstein, Alice Cooper, Rob Zombie en System Of A Down wappert gegarandeerd de slaap uit je ogen. Even goed als grappig, deze malloten.

Baroness (zaterdag, 14:00-14:45, Metal Dome) is natuurlijk geen kleine naam meer, maar deze Amerikaanse sludgemetalhelden verdienen een veel groter publiek dan ze al hebben. Waar nogal wat bands uit dat genre zich verliezen in geneuzel op de vierkante centimeter (sorry, sludge-fans) maakt Baroness even harde als melodieuze nummers die geen seconde vervelen. En live spelen deze mannen altijd schandalig strak.

Voor de liefhebber van progmetal-light is er Coheed And Cambria (zaterdag, 15:45-16:30, Metal Dome) – maar dat ‘light’ is niet denigrerend bedoeld. Integendeel, de muziek van dit al ruim twintig jaar actieve Amerikaanse kwartet zit waanzinnig goed in elkaar, met invloeden die uiteenlopen van Led Zeppelin, Pink Floyd, Queen(!) en Iron Maiden tot Misfits en At The Drive-In (mede dankzij de vocalen, die wel erg veel raakvlakken vertonen met het zangwerk van Cedric Bixler). Ingenieuze songs en virtuoos spel, maar nooit wordt de melodie uit het oog verloren.

LFL-collega Paul Gersen loopt al jaren weg met deze band, en hij heeft een punt: de mix van hardrock, stoner, bluesrock en metal die Clutch (zaterdag, 19:20-20:10, Metal Dome) al een paar decennia op plaat slingert, is even bezwerend als verwoestend en verslavend. Gewoon gaan kijken, dus – al is het alleen maar om te checken hoe de songs van het bijzonder sterke meest recente album Psychic Warfare (2015) live uit de verf komen.

Anathema (zondag, 19:15-20:10, Marquee) is ongekend populair in ons land en da’s gewoon terecht. Ooit begonnen als loodzware doomband met death metal-invloeden (of was het nou andersom), maar al gauw ontwikkelde de Britse formatie rondom de broertjes Cavanagh zich tot een volwassen, naar progrock neigende alternatieve rockband waarin de geesten van Pink Floyd, Porcupine Tree en zelfs Radiohead gezellig samenkomen. Live altijd adembenemend mooi.

Ministry (zondag, 21:00-22:00, Marquee) maakt al een jaar of dertig(!) goede sier met spijkerharde industrial metal (de sneue synthpop die Al Jourgensen en de zijnen begin jaren tachtig uitpoepten, vergeten en vergeven we maar even). In 2008 trok Jourgensen de stekker eruit, maar zoals het zo vaak gaat kroop het bloed waar het niet gaan kan en sinds 2011 spelen de mannen weer de planken uit de vloer in de concertzalen – en de pollen uit de grond op festivals. En zo hoort het.

Over oude helden gesproken: ook Monster Magnet (zondag, 21:20-22:20, Metal Dome) komt dit jaar gezellig langs op Graspop. Na een aantal tours waarbij telkens een van de legendarische albums van deze bazen van de stonerrock centraal stond, is het nu weer eens tijd voor een reguliere set – en dat is minstens net zo leuk. En Dave Wyndorf mag dan onlangs wel zestig kaarsjes hebben uitgekucht, de frontman is nog net zo entertaining, imposant en charmant als in zijn jonge jaren. Space lord, motherfucker!

Graspop vindt op 16, 17 en 18 juni 2017 plaats op de Stenehei in het Belgische Dessel. Naast de bovengenoemde negen namen treden ook o.a. Deep Purple, Rammstein, Scorpions, Rob Zombie, Alter Bridge, Europe en Mastodon op.
Foto Monster Magnet op Dauwpop 2017: Tineke Klamer

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.