Afhakers

Patrick Watson

Zoals ik al in een eerdere blog op deze site vertelde: ik heb een haat-liefdeverhouding met festivals. Enerzijds word ik gestoord van het lange wachten, de immense drukte en de alsmaar verder de pan uitrijzende prijzen (“vroeger ging ik godverdomme voor 25 gulden naar Dynamo Open Air en toen kostte het bier ook nog maar anderhalve gulden”, aldus opa Martin). Aan de andere kant ben ik gek op de muziek, ontdek ik steevast leuke nieuwe bandjes en is het meestal ook erg gezellig. Dus vooruit dan maar.

Een van de zaken waar ik minder blij van word: afzeggingen van artiesten die stiekem een van de hoofdredenen waren om naar het betreffende festival te gaan. De reden dat ik er nu over begin: afgelopen maandag werd bekend dat Patrick Watson toch maar niet zal optreden op Lowlands. En daar baal ik goed van, want – zoals ik al in onze Lowlands-voorbeschouwing vertelde – dit had wel eens een van de artistieke hoogtepunten van het festival kunnen worden. Verdomd jammer dus, maar gelukkig staan er nog meer toffe dingen op de planning, zoals Tame Impala, Ben Howard, Courtney Barnett, Interpol en Viet Cong – en vooruit, ik heb stiekem ook wel weer eens zin in wat hersenloos gebral bij Limp Bizkit.

Gebroken been
Sowieso staat festivaljaar 2015 enigszins in het teken van afzeggingen. Het Belgische Rock Werchter spande toch wel de kroon: headliner Foo Fighters kon niet komen omdat Dave Grohl het nodig vond om tijdens een show in Zweden zijn poot te breken, Ben Howard was verkouden, Sam Smith had (godzijdank) last van z’n stem en zo waren er nog drie afhakers. Vooral Foo Fighters liet toch wel een aardig gat in het programma achter, hoewel het in alle haast opgetrommelde Faith No More een meer dan behoorlijke vervanger bleek.

Ook Pinkpop moest Foo Fighters missen, maar Pinkpop-baas Jan Smeets kreeg het op zo’n korte termijn helaas niet voor elkaar om een stand-in te vinden voor de Amerikaanse rockband. En dus mocht de gladde R&B-playbacker Pharrell Williams, die eigenlijk wat vroeger op het programma stond, Pinkpop 2015 afsluiten. Nu ik erover nadenk: Pinkpop heeft wel vaker een handje gehad van dubieuze vervangers. Zo mocht Krezip in 2007 invallen voor de zieke Amy Winehouse en speelde diezelfde band twee jaar later op Pinkpop 2009 omdat headliner Depeche Mode moest afzeggen.  Met alle respect hoor, maar dat is alsof je in een duur restaurant een geweldige steak bestelt en wordt afgescheept met een lauwe frikandel. En ik snap heel goed dat het lastig is om op het laatste moment een waardige vervanger te regelen, maar leuk is anders.

David Bowie

“Awel, hier is 2 Many DJ’s!”
Mijn grootste tragedie op dat gebied vond echter al plaats in 2004. Ik was dat jaar naar Rock Werchter gegaan om één echte reden: mijn grote held David Bowie zou het festival afsluiten. Ik had hem nog nooit zien optreden en ik verheugde me er extreem op. Maar het mocht niet zo zijn: vlak voordat hij zou optreden*, klonk er een stem over het terrein: “Awel, David Bowie is er vandaag helaas niet bij. Gelukkig hebben we een toffe vervanger: 2 Many DJ’s!”. Vloekend en tierend ben ik weggelopen, heb m’n tentje in recordtempo afgebroken en even later zat ik in de trein naar Nederland. En tot op de dag van vandaag heb ik de pest aan 2 Many DJ’s, hoe onterecht dat misschien ook is. Zo erg als ik destijds baalde van het Bowie-debacle is het uiteraard nu niet met het afzeggen van Watson voor Lowlands en het gaat ongetwijfeld een mooi weekend met veel fijne muziek worden, maar zonde is het wel.

*Kleine disclaimer: achteraf gezien bleek dat het daags voor Rock Werchter 2004 al bekend gemaakt was dat Bowie niet van de partij zou zijn, maar eerlijk gezegd kan ik me daar niets meer van herinneren…

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.