Albums om in 2014 naar uit te kijken

Bruce-Springsteen---High-Hopes

Het begint meestal rond augustus: de albumreleases die vanaf dat moment bekend worden gemaakt, bevatten veelvuldig het cijfer ‘2014’ als releasejaar. Het zijn er uiteraard een hele hoop, maar naar welke albums Lust For Life het meest uitkijkt? Uiteraard staat de nieuwe Springsteen hoog op de lijst, maar ook Beck, Camel en Blaudzun mogen niet ontbreken.

Bruce Springsteen
Waarschijnlijk voor velen dé release van 2014 – of David Bowie moet nog een surprise-album op de plank hebben liggen. De geplande release van 13 januari werd met een grote knal door The Boss aangekondigd op social media. High Hopes bevat 12 songs: nieuw materiaal, maar ook covers en opnieuw opgenomen nummers, waaronder twee met Tom Morello op gitaar.
Beluister hieronder The Ghost Of Tom Joad, mét Morello.

Foo Fighters
Zou het echt? Komt Foo Fighters écht in 2014 met nieuw materiaal, slechts 1,5 jaar nadat frontman Dave Grohl tijdens een optreden in New York aankondigde een pauze te nemen met de rockband? “Nou, ik zal je vertellen.. We zijn in de studio aan het schrijven en in de afgelopen paar weken hebben we een album geschreven dat we gaan maken zoals niemand dat ooit eerder heeft gedaan. We hebben er behoorlijk veel zin in!”, vertelde Grohl vorig jaar aan een interviewer van radiozender XFM.

Camel
Na een flinke pauze, wegens het overlijden van toetsenist Peter Bardens in 2002 en de slepende ziekte van frontman Andy Latimer, maakte Camel vorig jaar een comeback-tour waarmee de band op 26 oktober in de Melkweg stond. Latimer was weer gezond genoeg om op te treden en werd door alle fans met veel enthousiasme en respect onthaald op het podium. Volgens de website van toetsenist Guy LeBlanc is de band ook aan het werk met nieuwe nummers. “Ik ben de afgelopen paar maanden bezig geweest met het leren, opnieuw leren, oefenen en opnemen met Andy Latimer en Camel en ik heb er alle vertrouwen in dat we met een cd zullen komen.”

Beck
In februari van dit jaar verschijnt het nieuwe album van Beck. Morning Phase is het eerste album van de Amerikaanse muzikant sinds Modern Guilt uit 2008. Drie nummers, Waking Light, Blackbird Chain en Country Dawn, zijn opgenomen in de studio van Jack White’s Third Man Records. Beck over zijn nieuwe werkstuk: “Ik ben wat aan het klooien met akkoorden en het gevoel dat de plaat moet dragen. Veel songs komen voort uit de California Music-traditie. Zelf hoor ik veel terug van The Byrds, Crosby Stills And Nash, Graham Parsons en de overkoepelende sfeer van dat geluid.”

U2
Over een mogelijk nieuw album van U2 wordt al een aantal jaar gespeculeerd, maar tot afgelopen november kwam er nog niks concreets naar buiten. Toen werd duidelijk dat de aanstaande release hoogstwaarschijnlijk wordt aangekondigd tijdens de Super Bowl Finale op 2 februari 2014 – het album zou in april in de schappen moeten liggen.

Blaudzun
De Nederlandse singer-songwriter/indiepopmuzikant Blaudzun, die doorbrak met het album Heavy Flowers, komt begin 2014 met een nieuwe plaat. Promises Of No Man’s Land verschijnt op 7 maart. De eerste single Euphoria werd een aantal dagen voor kerst al online gezet, en die smaakte zeker naar meer!
Beluister Euphoria hieronder.

Don’t get your hopes up
Er zijn een paar bands die regelmatig hebben laten vallen bezig te zijn met een nieuwe plaat die toch écht zeer snel uit zou moeten komen. Vanwege het nog ontbreken van details of de reputatie die de band heeft met nieuwe releases (ja, we bedoelen jou, Tool-frontman Maynard James Keenan!) nemen we dat nieuws echter nog met een korreltje zout.

Welke dat zijn? Nou, in dat lijstje mag Tool uiteraard niet ontbreken. Een nieuwe plaat van deze Amerikaanse rockband staat al een jaar of drie op de ‘verwacht’-lijst, maar intussen is er nog steeds geen releasedatum bekend. Bij elke scheet die Keenan laat, schiet onze hoop weer een stukje omhoog – om, zodra de genoemde datum gepasseerd is, weer als een plumpudding in te zakken.

Metalformatie Slipknot hoort, wat mij betreft, ook in dit rijtje thuis. Corey Taylor heeft er zin in, dat schuift de frontman zeker niet onder stoelen of banken – en dat is ook niet raar, aangezien hij sinds de release van het vorige Slipknot-album al twee platen met zijn andere band Stone Sour heeft gemaakt. Het opstappen van drummer Joey Jordison en het overlijden van bassist (en een van de belangrijkste songschrijvers) Paul Grey maakt het gehele proces echter wat lastiger en we betwijfelen dan ook of de nieuwe plaat al in 2014 het licht zal zien. Hoewel… Het laatste nieuws is dat gitarist Jim Root de Amerikaanse Stone Sour-tour (hij speelt in beide bands) even links laat liggen om zich te focussen op nieuw Slipknot-materiaal, dus ik blijf hopen!

Het zou niet eens zo gek zijn als Red Hot Chili Peppers  ineens met een nieuw album zou komen. Het was de bedoeling dat de band afgelopen september de studio in zou duiken om nieuw materiaal op te nemen, maar vanwege de tour van Atoms For Peace, het project van o.a. Radioheads Tom Yorke en Peppers-bassist Flea, bleek dat echter niet mogelijk. Gitarist Josh Klinghoffer liet vorig jaar weten dat de plannen er echter wel nog steeds zijn: “Het ziet er niet naar uit dat we serieus aan het werk kunnen voor het einde van dit jaar. Wat me dan stiekem het gevoel geeft dat we pas echt goed aan de slag kunnen in het begin van 2014.”

Ook Jack White staat op de ‘misschien’-lijst. Er zijn nog geen officiële berichten naar buiten gebracht dat de ex-White Stripes frontman aan het werk is aan een nieuwe plaat, maar er zijn er intussen wel erg veel die daarop lijken te wijzen. Afgelopen jaar bracht een anonieme bron naar buiten dat White al meer dan acht nummers op heeft genomen: “Het staat nog in de kinderschoenen. Bij de deuren staan beveiligingsmannen om zeker te zijn dat niemand ook maar een vleugje muziek te horen krijgt.”

Naar welk album kijken jullie het meeste uit?

1 Reactie

  1. Marnix 3 januari 2014 Reageer

    Ik kijk erg uit naar de nieuwe U2 en Springsteen, maar ook naar de nieuwe schijf van Bløf en van Mark Knopfler schijnt er ook nieuw werk aan te komen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.