Band of brothers

Alex Eddie Van Halen

AC/DC heeft misschien de tand des tijds doorstaan, maar Vader Tijd kan je niet verslaan. Inmiddels is het al oud nieuws dat slaggitarist Malcolm Young aan dementie lijdt en daarom stopt met zijn muzikale activiteiten. Een trieste ontwikkeling voor de nog altijd levenslustige broers. Angus en Malcolm maken – wonderbaarlijk genoeg – al decennialang samen muziek zonder ruzies, vechtpartijen en publiekelijk moddergooien. Andere broers kunnen daar nog een voorbeeld aan nemen.

Toen grote broer Malcolm vroeg of Angus in zijn band wilde spelen, was hij geschokt. ‘Get out!’, was normaal gesproken de reactie die hij kreeg als hij de kamer van zijn broer binnen liep. Maar toch zag Malcolm toen al dat zijn kleine broertje een meer dan welkome aanvulling was voor AC/DC. Toen was er al een groot wederzijds respect tussen de Youngs en dat is er nog steeds. In interviews steekt Angus zijn waardering voor Malcolm dan ook niet onder stoelen of volgepakte stadiontribunes: “Malcolm wordt erg onderschat, ik zou me geen betere ritmegitarist kunnen wensen. Wat hij doet is veel unieker dan wat ik doe. Hij is een grote inspiratie bron voor me en houdt me op de been”, heeft hij ooit gezegd. En ondanks dat Malcolm zelf een aardige solo in de vingers heeft, laat hij het liever aan Angus over omdat hij vindt dat zijn jongere broertje daar beter in is.

Kaïn en Abel
De bekendste genetisch gelinkte kemphanen van de laatste jaren moeten toch wel Noel en Liam Gallagher van Oasis zijn. De muziekequivalenten van Kaïn en Abel of twee bavianen die hun eigen uitwerpselen naar elkaar gooien. Maar misschien is het niet helemaal hun eigen schuld. Het is bekend dat de broers zijn opgegroeid zijn met een vader met losse handjes en een drankprobleem. Karaktertrekken die grote invloed hebben op de jongens. Zo omschrijft Noel zijn broertje als iemand met een vork in een wereld van soep, omdat hij altijd kwaad is. Al vanaf het begin van het bestaan van Oasis was er spanning en rivaliteit tussen de broers, die volgens Liam nooit echt een goede band hadden. Na een optreden in 2009 kwam het tot een uitbarsting tussen de twee haantjes en brak er backstage een gevecht uit waarbij Liam de gitaar van Noel zou hebben gebroken. Het slopen van het instrument van een muzikant staat gelijk aan seks hebben met z’n vrouw en het is dan ook niet verwonderlijk dat Noel uit de band stapte. Onlangs waren de broers onder dwang van moeders op een bruiloft waar ze voor het eerst sinds lange tijd weer contact hadden. Als ze nou ook eens hun eigen advies ter harte zouden nemen, komt het misschien nog goed. Don’t Look Back In Anger boys!

‘Fight together, stay together’
Generaties voor de Gallaghers waren er al de gebroeders Davies van The Kinks. Deze imiddels bejaarde driftkikkers gingen nog een stapje verder dan de ‘broekies’ van Oasis en gingen en plein public met elkaar op de vuist tijdens optredens. Ze hebben zelfs hun levensmotto gemaakt van het feit dat ze constant ruzie maken: ‘The band that fights together, stays together.’ Geboren en getogen in Londen raakten ze al vroeg in de ban van muziek door de vele feestjes en meezingavonden die hun ouders organiseerden rondom de piano. Muziek bracht de jongens samen, maar het was ook het enige dat ze met elkaar gemeen hadden. Volgens Dave is vaak gezegd dat hij het rock & roll-leven leidde en dat Ray erover schreef. Deze polariteit wakkerde muzikale creativiteit aan, maar zorgde er tegelijkertijd voor dat de heren elkaar constant in de haren vlogen en er in 1996 de brui aan gaven. Sindsdien hebben de Davies niet meer samen op de bühne staan. Ondanks dat de mannen de pensioengerechtigde leeftijd gepasseerd zijn en wijsheid normaal met de jaren komt, is er van een verzoening nog geen sprake. In april dit jaar liet Dave zich nog ontvallen dat hoe ouder hij wordt, hoe moeilijker het is om bij zijn oudere broer in de buurt te zijn. “Als ik te lang bij Ray in de buurt ben, komen de jaloezie, woede en het ongelukkig zijn weer terug.” Toch hebben de Davies recent wel laten weten een eventuele reünie van The Kinks niet zonder elkaar te doen. Ondanks alle wrok beseffen ze blijkbaar toch dat ze het allemaal samen hebben gedaan.

Hollandse nuchterheid?
Gelukkig zijn er ook voorbeelden waarbij het zoals in AC/DC wel goed gaat. Onze eigen Eddie en Alex van zijn sinds jaar en dag onafscheidelijk. Of dat te maken heeft met Hollandse nuchterheid of met gemeenschappelijke vijanden in de vorm van onstuimige zangers durf ik niet te zeggen. Wel is duidelijk dat Eddie en Alex uit een warm en liefhebbend gezin komen waarin muziek maken een manier van overleven was. Vader Jan verdiende zijn boterham als saxofonist en klarinettist in Nederland, Duitsland (tijdens WO2), Nederlands-Indië en later in Amerika. Breed hadden ze het niet, maar toch kregen zijn zoons al op jonge leeftijd muziekles. Eerst klassieke pianoles, later gitaar- en drumles. Zelfs op de boot tijdens de oversteek naar Amerika speelden de nog piepjonge knaapjes voor hun medepassagiers. Ze wisten toen al dat ze alleen elkaar en hun muziek hadden. Ondanks dat Eddie met zijn baanbrekende gitaarspel veruit de meeste aandacht kreeg, heeft hij zelf veel lof over voor zijn broertje: “Hij is de meest ondergewaardeerde drummer op deze planeet. Negentig procent van mijn  inspiratie komt bij hem vandaan”, liet hij aan Drummagazine weten. Alex op zijn beurt vertelt dat hij niet iemand is die zichzelf wil promoten en geen dingen doet om zijn ego te strelen. Misschien is dat wel tekenend voor de relatie van de broers, de waardering voor elkaar en je niet laten leiden door je ego. Voor zowel Van Halen als AC/DC heeft deze instelling ze in ieder geval geen windeieren gelegd.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.