Beluister de originele songs die Neil Young covert op A Letter Home

Neil Young Letter Home

We wisten al dat er een nieuw Neil Young-album met de titel A Letter Home aan zat te komen, maar afgelopen weekend bleek een vinyluitgave al te bestellen via de site van het label Third Man Records! Voor deze langspeler nam de bijzonder productieve Canadees een elftal nummers op van een aantal door hem gerespecteerde liedschrijvers. Het doel van zo’n verzameling covers is meestal dat de luisteraar ook op zoek gaat naar de oorspronkelijke uitvoeringen. Daarom zet Lust For Life de originelen voor jullie op een rijtje.

1. Changes
Een van de gevoeligste nummers uit het oeuvre van singer-songwriter Phil Ochs, die in de jaren zestig vooral bekendstond vanwege zijn felle protestsongs (o.a. I Ain’t Marching Anymore en Here’s To The State Of Mississippi). Hoewel lang niet zo succesvol als het werk van tijdgenoot Bob Dylan werden de songs van Ochs uitgevoerd door vele bekende(re) artiesten. Aan die indrukwekkende lijst is nu dus ook Neil Young toegevoegd. Hij speelde zijn versie van Changes overigens vorig jaar al tijdens het festival Farm Aid.

2. Girl From The North Country
Bob Dylan lijkt een logische naam voor dit album met covers, aangezien de man overduidelijk van grote invloed was op Young. Wel verrassend is de keuze voor Girl From The North Country. Tijdens recente shows, waaronder die met Crazy Horse in Ziggo Dome vorig jaar, speelde de Canadese rocker namelijk een ander Dylan-lied: Blowin’ In The Wind. Zou Young geïnspireerd zijn door zijn oude maatjes van Crosby, Stills & Nash, die Girl From The North Country ook al speelden tijdens hun recente optredens?

3. Needle Of Death
Met het fenomenale akoestische gitaarspel dat Bert Jansch op zijn platen liet horen, is het niet verwonderlijk dat uiteenlopende namen als Jimmy Page en Neil Young zich lieten beïnvloeden door de Schotse singer-songwriter. Needle Of Death, een somber lied over drugs, stamt van het veelgeprezen, naar zichzelf vernoemde debuutalbum uit 1965 en kwam recentelijk al langs tijdens shows van Young. Overigens ging Jansch een jaar voor zijn dood in 2011 nog met hem op tournee.

4. Early Morning Rain
Een van de twee Gordon Lightfoot-covers op A Letter Home en eerder al vaak gecoverd (o.a. door Bob Dylan en Elvis Presley). Early Morning Rain behoort tot het bekendste werk van de folk- en countryzanger, en zijn eigen versie stond in 1966 op zijn debuutalbum Lightfoot! Hoe de versie van Neil Young gaat klinken? Hier is alvast een mooie liveversie te beluisteren.

5. Crazy
Met eveneens twee composities op A Letter Home mag duidelijk zijn dat countrylegende Willie Nelson bewonderd wordt door Young. De heren zijn zeker bekend met elkaar, want samen met heartlandrocker John Mellencamp startten zij in 1985 het festival Farm Aid, waar Young dus vorig jaar al een paar nummers van A Letter Home vertolkte. De bekende ballad Crazy kennen we vooral van de versie uit 1961 van zangeres Patsy Cline.

6. Reason To Believe
Een van de bekendste composities van de onvolprezen en in 1980 helaas aan een overdosis heroïne overleden singer-songwriter Tim Hardin. Hij nam zijn eigen versie van Reason To Believe op voor zijn debuut-lp Tim Hardin 1 (1966), maar de bekendste uitvoering is toch wel die van Rod Stewart op diens album Every Picture Tells A Story (1971). Ook dit lied kwam langs tijdens recente optredens van Young, waarbij hij plaatsnam achter zijn orgel.

7. On The Road Again
De andere Willie Nelson-compositie op A Letter Home leverde de countryzanger in 1980 een van zijn grootste hits op in Amerika. Het aanstekelijke On The Road Again nam hij op voor de film Honeysuckle Rose van regisseur Jerry Schatzberg, waarin Nelson zelf de hoofdrol speelde. Dat Neil Young zelf ook graag een uitstapje maakt naar country, maakt geen andere plaat van hem zo duidelijk als Old Ways (1985), waar niet heel toevallig Nelson een gastrol op vertolkt.

8. If You Could Read My Mind
Met deze melodieuze ballad scoorde Gordon Lightfoot, een landgenoot van Neil Young, in 1971 zijn eerste grote hit in Amerika. Het succes zorgde ervoor dat de titel van het bijbehorende album Sit Down Young Stranger door de platenmaatschappij vervangen werd door If You Could Read My Mind. In dit filmpje krijg je alvast een indruk van Youngs versie, al is de kwaliteit van de opname niet al te best.

9. Since I Met You Baby
Het oudste lied op A Letter Home is origineel van zanger en pianist Ivory Joe Hunter. Hij nam zijn meeslepende Since I Met You Baby al in 1956 op en scoorde met deze single een aardig hitje in Amerika. Als je het origineel hoort, lijkt het misschien niet direct een logische keuze voor A Letter Home, maar Neil Young zou Neil Young niet zijn als hij er niet een compleet eigen draai aan geeft. Luister maar naar deze recente live-uitvoering.

10. My Hometown
Bruce Springsteen en Neil Young hebben in het verleden meerdere keren het podium gedeeld. Zo bundelde The Boss in 1986 al zijn krachten met CSNY tijdens de eerste editie van Youngs jaarlijkse benefietconcert The Bridge School Benefit. Ook trad de Canadese singer-songwriter vorig jaar samen met Crazy Horse op tijdens een concert waarbij Springsteen geëerd werd als MusiCares Person Of The Year. Voor A Letter Home koos Young voor de weinig voor de hand liggende hit My Hometown. We zijn erg benieuwd naar het resultaat!

11. I Wonder If I Care As Much
Eerder dit jaar overleed Phil Everly, de helft van het gigantisch invloedrijke popduo The Everly Brothers. Ook Neil Young had duidelijk een zwak voor de broers met de zelden geëvenaarde samenzang. Hij was zelfs degene die in 1986 de Everly’s mocht inhuldigen in de Rock And Roll Hall Of Fame. Voor zijn nieuwe album A Letter Home koos hij voor het aandoenlijke I Wonder If I Care As Much, de b-kant van de klassieker Bye Bye Love.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.