Acteurs met muzikaal talent? Ze bestaan!

Hollywood Vampires

Muzikanten die denken te kunnen acteren zijn doorgaans bijna net zo erg als acteurs die denken te kunnen zingen. Onlangs kwam 24-hoofdrolspeler Kiefer Sutherland met zijn niet eens heel verschrikkelijke single Not Enough Whiskey en er schijnen veel fans te zijn van 30 Seconds To Mars, de band van Jared Leto. Veel vaker vraag je je echter af waarom die Hollywoodsterren het niet bij acteren houden. Steven Seagal en zijn gitaar zijn al jaren een populair mikpunt van spot, de indierock-met-kinderkoor van Ryan Goslings bandje Dead Man’s Bones is zo mogelijk nog duffer dan zijn acteerprestaties – in mijn ogen althans – en uitgerekend de man met de meest vervelende stem van Hollywood, Kevin Costner, moest ook zo nodig gaan zingen. Gelukkig zijn er ook acteurs en actrices die het er net wat beter vanaf brengen… Vijf voorbeelden:

Johnny Depp
Al in 1991 was Johnny Depp te zien in een videoclip van Tom Petty & The Heartbreakers (Into The Great Wide Open) en sindsdien pakte hij zelf ook de gitaar op om mee te spelen met onder meer Oasis en Paul McCartney. Sterker nog, de laatste jaren lijkt de ooit zo imponerende acteur meer passie in zijn muziek te leggen dan in zijn routineuze acteerprestaties. Neem het alleraardigste recente Hollywood Vampires-project met Alice Cooper en Joe Perry, waarvan vorig jaar het debuutalbum verscheen. In 2010 stond Depp ook nog even op het podium met Eddie Vedder en de beelden daarvan moeten volgens een van mijn vrouwelijke collega’s door de hele wereld gezien worden. Waarvan akte.

Jack Black
Dat acteur en grapjas Jack Black een voorliefde heeft voor de betere gitaarmuziek bleek al wel uit zijn optredens als platenfreak in High Fidelity en als muziekdocent in de komedie School Of Rock, waarin hij zijn jonge leerlingen kennis laat maken met klassiekers van o.a. Yes en Deep Purple. Niet vreemd dus dat hij zelf ook actief is als muzikant. Samen met gitarist en zanger Kyle Gass vormt hij het vrij succesvolle komische rockduo Tenacious D. Dave Grohl is fan – de Foo Fighter speelde mee op de drie studioplaten die tot nu toe zijn verschenen – en voor het maffe nummer Kickapoo wisten de mannen zowel Meat Loaf als wijlen Ronnie James Dio te strikken! Zij duiken ook op in de geinige videoclip.

Juliette Lewis
Haar zeer eigen manier van acteren in films als Cape Fear en Natural Born Killers is een kwestie van ‘love it or hate it’ en dat geldt eigenlijk ook voor de muziek van Juliette Lewis. Onder de LFL-redactieleden bevinden zich in ieder geval meerdere bewonderaars van Juliette And The Licks, zoals ze haar indierockband-met-punkattitude gedoopt heeft. En ook Dave Grohl – daar is ‘ie weer – uitte zijn goedkeuring door mee te drummen op het album Four On The Floor. In 2009 zette Lewis haar muzikale project even op pauze, maar sinds vorig jaar kun je Juliette And The Licks weer live bezig zien. Onder meer op 5 mei tijdens het Bevrijdingsfestival in Utrecht.

Scarlett Johansson
Dat Scarlett Johansson meer kan dan alleen maar mooi zijn, bewees de actrice onder meer met haar prima rol in Match Point van Woody Allen (die trouwens ook een nevencarrière als muzikant heeft en er regelmatig vrolijk op los toetert in een jazzband). Maar zingen kan ze, eerlijk is eerlijk, voor geen meter. Toch heeft haar album Anywhere I Lay My Head (2008) wel wat, dankzij de dromerige muzikale omlijsting en het sterke songmateriaal. De cd bestaat namelijk bijna volledig uit Tom Waits-covers. En ook bijzonder: niemand minder dan David Bowie zingt mee in twee nummers! Onder meer in de single Falling Down:

Keith Carradine
Het mooiste voorbeeld van een acteur met muzikaal talent is naar mijn mening te vinden in het meesterwerk Nashville (1975) van Robert Altman. Niet zozeer een muziekfilm, zoals je vanwege die titel zou verwachten, wel een ‘mozaïekfilm’ over de countrybusiness in Nashville die in bijna drie uur tijd maar liefst 24 personages volgt. Opmerkelijk genoeg werden de songs in de film geschreven en gezongen door enkele van de acteurs en actrices, met onder meer de prachtige ballad I’m Easy van Keith Carradine – tevens het middelpunt van de meest aangrijpende scѐne in de film. Wanneer zijn personage het akoestische lied start, denken meerdere dames in het publiek dat zij het onderwerp van de tekst zijn, maar I’m Easy blijkt toch echt geschreven voor de vrouw (gespeeld door Lily Tomlin) die helemaal achterin de zaal ademloos zit te luisteren. Carradine won een Oscar en een Golden Globe voor zijn nummer, dat ook nog een aardige hit in Amerika werd en de acteur zelfs een platencontract opleverde bij Asylum Records (het label van o.a. Eagles en Jackson Browne). Van die muzikale carrière kwam verder helaas niet veel terecht.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.