De beste songs volgens de filosofie van Cruijff

johan-cruijff-foto1Oei Oei Oei (Dat Was Me Weer Een Loei). Peter Koelewijn schreef het, Johan Cruijff zong het. Het nummer verscheen in 1969 en was de enige muziekrelease van de vorige week overleden legende. Voetballen lag hem duidelijk iets beter dan zingen, maar toch valt zijn soms onnavolgbare voetballogica ook best los te laten op muziek. En dus waag ik – zonder te weten waar El Salvador zelf graag naar luisterde – een poging om aan de hand van typisch Cruijffiaanse uitspraken de beste songs te selecteren.

“Winnen doe je met z’n allen”
Tja, eerlijk gezegd vind ik dit een verschrikkelijk nummer, maar volgens de filosofie van Cruijff win je met z’n allen. In dat opzicht komt We Are The World wellicht het dichtst in de buurt. Je kunt moeilijk letterlijk álle sterren in een studio proppen natuurlijk, maar dit zijn er toch aardig wat. Onder meer Stevie Wonder, Paul Simon, Bruce Springsteen, Willie Nelson, Bob Dylan en Ray Charles zongen mee op het door Michael Jackson en Lionel Richie geschreven lied. Het initiatief kon waarschijnlijk ook wel op een goedkeurend knikje van Cruijff rekenen, die zich zelf ook geregeld inzette voor goede doelen.

“Winnen is logisch, verliezen niet”
Als één artiest ervan overtuigd is dat hij niks verkeerd kan doen, dan is het wel Kanye West. De hiphopper staat niet bepaald bekend om zijn bescheidenheid, wat ook op zijn nieuwe album weer tot uiting komt in onder meer het nummer I Love Kanye. Voor Kanye West is winnen logisch, verliezen staat niet in zijn woordenboek.

“Je wordt beter door slechter te worden”
Met andere woorden: je moet mindere tijden hebben gekend om jezelf te kunnen verbeteren. Voor sommige bands lijkt zo’n dalletje ook zijn vruchten te hebben afgeworpen, zoals Pulp. De Britpopband begon daarmee. In 1983 werd gedebuteerd met It, een plaat die nog niet echt aansloeg. Hetzelfde gold voor Freaks (1987) en Separations (1992), maar in plaats van de moed op te geven, ging de groep rond Jarvis Cocker stug door. Met uiteindelijk een paar volledig rake albums tot gevolg. Ten tijde van His ‘N’ Hers (1994), magnum opus Different Class (1995) en This Is Hardcore (1998) wist de band inmiddels wat niet werkte en wat wel.

“Elk nadeel heb z’n voordeel”
Met Syd Barrett als creatieve brein nam Pink Floyd onder meer het weergaloze debuutalbum The Piper At The Gates Of Dawn op. Zijn vertrek uit de band was dan ook een droevige gebeurtenis, maar het maakte ook de weg vrij om andere wegen in te slaan. Ja, zo had ook dit nadeel zo zijn voordeel. Zo valt het bijvoorbeeld te vermoeden dat dit geweldige nummer zonder het vertrek van Barrett nooit ontstaan was.

“Je kan ook goed spelen zonder een bal te raken”
The Beatles schreven uiteraard vele prachtliedjes, waaronder de Rubber Soul-track Girl. ‘Goed’ is een zwaar understatement voor deze parel. Toch schijnen Paul, John, George en Ringo dit te hebben geschreven en opgenomen zonder ook maar het kleinst denkbare balletje aan te raken. De wonderen zijn de wereld nog niet uit.

“Als je de eerste goal scoort, win je de wedstrijd”
Om hier een muzikaal voorbeeld bij te verzinnen, waren er nog vele andere opties. Maar aangezien ik direct moest denken aan Bowie, is het Bowie. Zijn album Ziggy Stardust was een onafgebroken zegetocht en begon in de naam van Five Years al direct met een knaller van jewelste. Misschien is dat wel het geheim van een topalbum: begin met een voltreffer en de rest komt vanzelf.

“Zet er één in de spits, maak er een tuttifrutti van”
Want van tuttifrutti word je blij, ook zeker als die uit de koker van Little Richard komt. Hij dreef zijn rock & roll bovendien naar hartenlust op de spits.

“Simpel spelen is het mooist”
Volgens deze theorie was Cruijff zelf ook op muziekgebied erg goed bezig. Je kunt namelijk van alles vinden van de single Oei Oei Oei (Dat Was Me Weer Een Loei), maar niet dat het een stuk uiterst gecompliceerde muziek is. Simplisme lijkt het devies, net als op B-kantje Alle Stoppen Ineens Naar De Knoppen. Ook in commercieel opzicht deden Cruijff en Koelewijn het hiermee prima, vooral in Spanje. Daar werd de single na zijn overgang in 1973 naar Barcelona opnieuw uitgebracht.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.