10 favoriete 2 Meter Sessies van presentator Jan Douwe Kroeske

Jan-Douwe-Kroeske-met-Damien-Jurado-aflevering-1-2014-1

Het roemruchte 2 Meter Sessies keert terug op tv. De eerste nieuwe aflevering van het programma vol bijzonder muziekopnames wordt zondag 23 maart om 23:00 uur uitgezonden op televisiezender FOX. Lust For Life vroeg presentator Jan Douwe Kroeske naar zijn tien favoriete 2 Meter Sessies.

Jan Douwe maakt tijdens het interview meerdere malen duidelijk dat deze top 10 in willekeurige volgorde staat en dat zijn lijst absoluut ontdaan is van alle voorkeur. Dus, bij deze, in willekeurige volgorde: zijn tien hoogtepunten uit de immense database van de 2 Meter Sessies.

Randy Newman in 2000
“Randy Newman is een klassiek opgeleide pianist. In het pand hadden we daarom een Yamaha-piano neergezet. Hij staat in hoog aanzien als singer-songwriter en wordt door veel artiesten enorm gerespecteerd. Het was de tweede keer dat we Newman in de studio hadden, de eerste keer was twee jaar eerder. Ik had hem dus al eerder gesproken, maar wat ik nooit had verwacht, gebeurde toch: hij herkende me onmiddelijk. Die eerste keer sprak ik hem terwijl ik ons beiden een beetje aan het schminken was voor ons tv-optreden. Hij vertelde me dat ik zo een spelletjespresentator kon zijn. Ik vroeg hem of hij het interview zo waardeloos vond dat ik beter van beroep kon veranderen, maar dat was toch niet het geval. Toen ik hem weer zag in 2000 zei hij: ‘Ik begrijp nu waarom je geen spelletjespresentator bent geworden’. Natuurlijk werd het ook een fantastisch mooie opname.”

Ane Brun in 2011
“Het was een spannend moment voor Ane Brun. Ze had net een minuut gespeeld bij De Wereld Draait Door – wat trouwens belachelijk is, dat je muzikanten verplicht om hun muziek dood te slaan om in één minuut te passen – en ze was trending topic op Twitter. Haar reactie was hilarisch. Ze gilde het uit: ‘We zijn de populairste muzikanten van dit moment!’. Waarop iemand van haar platenmaatschappij antwoordde: ‘Inderdaad, van dit moment. Morgen kan het weer voorbij zijn’. Ik vond het een hele mooie opname, maar mijn mening is niet belangrijk. We doen het voor het voor de kijkers, maar naar wat ik begrepen heb, vonden die het ook prachtig.”

Sepultura in 1996
“We probeerden met Sepultura heavy metal op tv te krijgen. Net voor de opnames hadden ze op Pinkpop de op dat moment grootste aardschok op het festival veroorzaakt. Ze waren helemaal happy toen ze de studio binnen kwamen. ‘The crowd went berzerk’, vertelden ze ons enthousiast. Voor de opname hadden we Nederlandse percussionist Willem Janssen gevraagd om mee te spelen. We wilden namelijk zijn oerritmes koppelen aan de muziek van Sepultura. Het was een bijzondere opname, zeker één van de highlights.”

Ice-T en Jan Akkerman in 2000
“Dit was een hele bijzondere combinatie. Jan Akkerman is ooit verkozen tot beste gitarist van de wereld en Ice-T zat net in een militante rapperiode. Ze kenden elkaars muziek en waardeerden elkaar als muzikant, maar hadden nooit eerder samen gespeeld. We probeerden ze toen dus te koppelen in een soort werksituatie. Tijdens de opnames werd Ice-T ineens heel nederig, dat was erg bijzonder. Het spel tussen de twee is ook heel mooi, het was heel spannend om te zien.”

Coldplay in 2000
“Op dat moment was Coldplay voor het eerst buiten Engeland gaan toeren en wij waren het allereerste podium waar ze gingen spelen. Alleen de eerste single Shiver was uit, alhoewel we natuurlijk wat meer promotiemateriaal hadden gekregen, en hun eerste album moest nog verschijnen. De band had een soort jongensachtig enthousiasme. Het was natuurlijk te gek voor hen dat ze ineens mochten gaan reizen met hun muziek. Na afloop van de opnames gingen ze Amsterdam in en wij gaven hen een camera mee om hun avonturen op te nemen. Daar kwam heel leuk materiaal uit dat we vast ooit nog wel een keer uit gaan brengen.”

Richard Thompson en Del Amitri in 1992
“De 2 Meter Sessies begonnen op de radio in 1987. De eerste opname voor televisie in 1992 heeft heel wat energie, visie en gedachten gekost. Na de opnames van Richard Thompson en Del Amitri hadden we eindelijk het gevoel dat het echt kon werken. Muzikanten zijn gewend om voor een publiek te spelen, dat is wat ze het liefste doen. Ze willen graag een oprecht applaus horen als ze klaar zijn met spelen. Maar televisiestudiopubliek klapt wanneer ze dat moeten. Het is niet echt. We hebben er daarom bewust voor gekozen om geen publiek in de studio te hebben. Het programma gaat over de ‘men at work’, de werkrelatie van de muzikanten. Af en toe heb je natuurlijk wel een presentator nodig om het geheel aan elkaar te praten, maar meer niet. Het werkte dus, en dat was een belangrijke ontdekking voor ons.”

Damien Jurado van aanstaande zondag 23 maart
“Damien Jurado is een bijzondere muzikant. Hij heeft net een nieuw album uit, Brothers And Sisters Of The Eternal Sun – zijn elfde alweer. We hadden hem dit jaar voor het eerst in de studio. Het is zoals het hoort te zijn bij 2 Meter Sessies: een man met zijn gitaar. Hij speelt met de camera wanneer hij daar zin in heeft, maar negeert dat ding soms ook compleet. Ook vindt hij het leuk om geïnterviewd te worden, hij praat bijvoorbeeld over zijn vrouw, religie en het verschil tussen Europa en de Verenigde Staten. Dat samen maakt het een wonderlijke opname.”

Daryll-Ann in 1994
“Daryll-Ann is tegenwoordig een populaire band in Nederland. Hun laatste tour was bijna helemaal uitverkocht. Toen ik daarachter kwam, besloot ik in de archieven van 2 Meter Sessies te kijken. Wat bleek: ze zijn lange tijd ongeveer eens in de twee jaar bij ons komen spelen. We hebben ze dus voortdurend gevolgd. Tijdens hun eerste opname uit 1994 waren ze heel erg verlegen en liep het zweet van hun gezicht af. Ze vroegen het zich duidelijk af: hoe moet je je gedragen op televisie? Inmiddels zijn ze al zo ver gekomen.”

Rina Mushonga in 2013
“Rina Mushonga is de dochter van een Zimbabwiaanse vader en een Nederlandse moeder. Ze is het toppunt van bescheidenheid en een bijzonder talent. Je zou het misschien niet verwachten, maar toch gaan die twee eigenschappen goed samen in haar. Ze heeft zich onderworpen aan de gedachte dat ze een carrière in de muziek wil. Haar debuutalbum werd gepresenteerd in Bitterzoet en ik herinner me goed hoe blij ze was en hoe goed haar optreden daar was. Ook de opname bij 2 Meter Sessies was geweldig, heel professioneel. Ze is heel consequent bezig om zichzelf en haar band te verbeteren, dat is eigenlijk een groter compliment dan te zeggen dat ze groei heeft doorgemaakt.”

Paul Weller in 1992
“Deze opname is niet gefilmd, maar alleen op de radio uitgezonden. Ons tv-programma bestond toen nog niet. Paul Weller was degene die ons de overtuiging gaf dat we een televisieprogramma moesten maken. Hij was een tweede John Lennon of Paul McCartney, had een enorm oeuvre en zat in de studio met drie akoestische gitaren. Hij speelde zijn eigen liedjes, maar ook een nummer van Curtis Mayfield en een liefdevolle cover van Red Balloon van Tim Hardin. Ik dacht toen: als alle sessies zo zijn, word ik gek.”

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.