De 5 beste muziekvideo’s van Radiohead

Burn The Wtich

Met het nodige tromgeroffel verscheen afgelopen zondag schijnbaar uit het niets A Moon Shaped Pool, de negende plaat van Radiohead. Schijnbaar inderdaad, want precies vijf dagen eerder smeet de band de video voor het nummer Burn The Witch al op YouTube – een eerste tastbaar bewijs dat er een nieuw album aan zat te komen. En het was niet zomaar een lullig clipje: Burn The Witch werd vergezeld door een prachtige stop-motion animatiefilm van de hand van Chris Hopewell, die qua verhaal een hommage aan de horror-cultclassic The Wicker Man uit 1973 brengt. De bijzonder creepy muziekvideo past perfect bij de dito sfeer van het nummer zelf – en het is bepaald niet voor het eerst dat de band erin slaagt zijn muziek van prachtige beelden te voorzien. LFL zet de vijf beste, mooiste en meest intense Radiohead-video’s voor jullie op een rij.

Just (1995)

Het had een Kafka-verhaal kunnen zijn: een man ligt op straat en weigert aan een steeds groter wordende groep omstanders te vertellen waarom hij daar nu eigenlijk ligt. En als hij dat uiteindelijk na lang aandringen wel doet…nou ja, kijk zelf maar…

Street Spirit (1996)

Prachtige zwart-wit clip waarin regisseur Jonathan Glazer (die ook werkte met o.a. Jamiroquai, Massive Attack en Nick Cave) duchtig experimenteert met beeldversnelling en -vertraging – met een zeer intrigerende video als resultaat.

Paranoid Android (1997)

Na de donkere video voor Street Spirit was Radiohead toe aan een wat kleurrijkere clip, waarin ook humor niet moest ontbreken. Nou, dat is aardig gelukt met de animatiefilm voor het bijna zeven minuten klokkende epos Paranoid Android, maar de kwalificaties ‘creepy’, ‘verontrustend’ en ‘ronduit bizar’ passen zeker ook bij het werkstuk van de Zweedse animator Magnus Carlsson.

Karma Police (1997)

Wederom een video van de hand van Jonathan Glazer, die blijkbaar weinig moeite heeft om de donkere sfeer van Radioheads muziek te vertalen naar beeld. In de clip wordt een man op een verlaten weg achterna gezeten door een auto, maar net op het moment dat zijn dagen geteld lijken, helpt het lot (en een benzinelek) hem een handje.

House Of Cards (2008)

De meest iconische video’s van Radiohead verschenen in de jaren negentig, maar ook latere video’s waren vaak ware kunstwerkjes – zoals die bij Pyramid Song (2001), There There (2003) en Lotus Flower (2011). Een van de mooiste van die ‘nieuwere’ muziekvideo’s is toch wel die bij het nummer House Of Cards, waarvoor onder meer gebruik is gemaakt van LIDAR-techniek (laser imaging detection and ranging), wat de clip een bizar-futuristische look geeft. Klinkt vaag? Is het ook, maar het resultaat mag er zijn.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.