De shows van mijn leven: Roger Waters en CCC Inc.

Roger Waters Gelredome2

De afgelopen maanden ging Lust For Life op zoek naar de meest onvergetelijke concertervaringen voor de uitgebreide livespecial die vanaf morgen in de winkels ligt. Welke herinneringen komen bij de redactie naar boven? Verslaggever Stefan Sjoers over de optredens van Roger Waters in Gelredome en CCC Inc. in De Oosterpoort.

Over de onmogelijkheid een favoriet concert te kiezen uit het scala aan optredens dat je als muziekliefhebber bijwoont, is de afgelopen maanden op deze site al veel geschreven door mijn collega’s. Want hoe vergelijk je in vredesnaam een wereldact in de Ziggo Dome met een singer-songwriter in je lokale popzaaltje? Toch zijn er twee shows die vrij snel bij mij komen bovendrijven wanneer ik aan mijn meest legendarische muziekavonden denk. En laten die zich nou beide aan een heel ander eind van het livespectrum bevinden…

The Wall
In de categorie ‘groot-groter-grootst’ gaan mijn gedachten onmiddellijk naar Roger Waters, die in 2011 met The Wall neerstreek in het Arnhemse Gelredome. Hoewel ik op dat moment al vele concertkilometers had gemaakt, was het de eerste keer dat ik in mijn eentje naar een show ging en daar ook nog eens een dergelijke hoeveelheid euro’s aan besteedde. Want voor iemand die zich zo afzet tegen het kapitalisme, is een avondje Roger Waters toch altijd een behoorlijke aanslag op je portemonnee.

Dat noodgedwongen weekje droog brood was het echter dubbel en dwars waard. Want wat een imponerend spektakel was en blijft The Wall toch. Meer nog dan de muzikale beleving, is het vooral de visuele impact die blijvend in mijn geheugen gegrift staat. De animaties van Gerald Scarfe, de angstaanjagende Teacher-pop, het varken dat over het publiek zweeft; alles was even indrukwekkend. Ik ben altijd dol geweest op concerten met een stevig showelement, en The Wall zal in dat opzicht waarschijnlijk niet snel meer overtroffen worden. Met open mond heb ik het stadion verlaten en zes jaar later is het nog steeds amper tot me doorgedrongen hoe geweldig deze avond in elkaar zat.

Vijf oudere mannen
Hoe anders was het een jaar eerder toen ik in De Oosterpoort naar CCC Inc. ging luisteren. Weliswaar verliet ik ook toen met open mond de zaal, maar dat was niet vanwege het visuele spektakel dat niet veel verder ging dan vijf oudere mannen op een podium. Maar wat wisten die een prachtige muziek voort te brengen: folk-, americana- en bluesklassiekers die vol overgave en met prachtige samenzang werden vertolkt. Nee, het was en is allemaal niet muzikaal perfect wat CCC Inc. doet, maar er ontstaat wél een bepaalde magie waar ik de vinger eigenlijk niet op kan leggen.

CCC Inc. wordt wel eens de oudste hippieband van Nederland genoemd. De formatie stond in 1970 als enige Nederlandse act op het hoofdpodium van het legendarische Holland Pop Festival in Kralingen en was een tijd de huisband van Paradiso. Verschillende leden (Ernst Jansz, Joost Belinfante) stonden later aan we wieg van Doe Maar. Een liefde voor die band was ook wat mij uiteindelijk bewoog om CCC Inc. eens te proberen. En daar heb ik geen spijt van gekregen. Wie een optreden van CCC Inc. bijwoont, kan maar tot één conclusie komen: deze mannen staan niet op het podium omdat ze iets willen bewijzen, maar omdat ze plezier willen maken met elkaar. Dat daar dan toevallig publiek bij aanwezig is, is mooi meegenomen. Voor henzelf, maar ook voor dat publiek.

Sinds deze avond in Groningen zijn concerten van CCC Inc. vaste prik voor mij geworden. Bijna elk jaar doet de band een najaarstournee en elke keer ben ik daar minstens eenmaal bij. Telkens vormt zo’n optreden een ‘herlaadpunt’ in mijn leven. Hoe gestresst of beroerd ik me ook voel: zet me één avond bij CCC Inc. en ik kan er weer maanden tegen. Het is toch eigenlijk best bijzonder dat anderhalve uurtjes livemuziek dat teweeg kunnen brengen…

Benieuwd wat de 20 beste live-acts volgens onze lezers zijn? Je leest het in Lust For Life 074, vanaf woensdag 27 september in de winkel!

1 Reactie

  1. Giaccomo Pinnoccetti 26 mei 2018 Reageer

    The Wall show in Arnhem was helemaal niet zo geweldig of goed zoals iemand zou denken. Het was een beetje saai omdat er was geen band on the scene maar een groote WALL. Slecht man slecht.Ik was weggelopen zonder op het einde te wachten, veel bombastiche videos en weinig musici op het podium. Onder andere heb ik gezien een duitser op het scherm welke heeft voor Hitler gevochten en moet ik dan iets voor hem voelen ? Volgens Roger Waters wel he was slachtoffer van iets of iemand. Vele nazis hebben gestuurd fotos van overleden kameraden en zij waren te zien op The Wall. Het was meer een film dan een koncert en dat is wat slecht was volgens mij. En The Wall zelf is liever saai album dan een interessante stuk muziek. Ik weet niet wie van jongeren van tegenwoordig nog luistert naar zoiets.In het schaal van 0 tot 5 The Wall show krijgt van mij een twee plus. Boring !

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.