De social media-oorlog

stromae-carmen-715x402Racisme, financiële crises en ongelijkheid zijn een paar thema’s waar artiesten van alle tijden zich tegen verzetten. Tegenwoordig ergeren muzikanten zich ook steeds meer aan het fenomeen dat symbool staat voor de vluchtigheid van het leven: sociale media. Dat laten ze weten via hun muziek, in interviews en jawel… op social media.

Steven Wilson
Voor zijn nieuwe, alom gelauwerde plaat Hand. Cannot. Erase. werd Steven Wilson geïnspireerd door het waargebeurde verhaal van een meisje met een kleurrijk sociaal leven. Totdat ze zichzelf afsloot van de buitenwereld en uiteindelijk stierf tijdens het tv kijken. Pas drie jaar na het sterfgeval werd ze gevonden in haar stoel voor de buis. “Het zegt zoveel over de moderne samenleving, het familieleven en internet”, zei Steven Wilson daar onlangs over in LiveGuideNL, de concertkrant waar ondergetekende hoofdredacteur van is.
In het interview van Milo Lambers is vervolgens het verwijtende vingertje naar social media niet ver weg. “Mensen leren niet meer hoe ze moeten communiceren. Kinderen hebben contact via computerspelletjes en bullshit Facebook-posts. Je doet jezelf voor als iemand die je wil zijn, als een ander karakter. Wanneer beseffen mensen eens dat die social media-bullshit niets te maken heeft met het echte leven?” Rake woorden van de progrocker, die overigens wel toegeeft dat hij zonder internet en social media lang niet zo populair zou zijn als nu.

Father John Misty
In de categorie ‘het probleem aanpakken bij de bron’ spant Father John Misty zo ongeveer de kroon. De voormalig drummer van folkband Fleet Foxes heeft een Instagram-account waarmee hij de fotodienst aardig belachelijk maakt. Ik sprak de man die met I Love You, Honeybear een van de mooiste en meest humorvolle platen van dit jaar uitbracht onlangs in Amsterdam, op de dag dat hij een show gaf in de Tolhuistuin. In zijn kleedkamer sprak hij vol trots over zijn Instagram-account, waarmee hij vooral de gebruikers ervan in de zeik neemt. Hij legde uit zich eraan te storen dat mensen een zeer onrealistisch beeld over hun eigen levens kunnen scheppen op social media. Zelf persifleert hij die mensen met cynische ondertoon, onder meer door quasi-wijsheden te posten met een foto van iets totaal alledaags als een muur, een paar grauwe gebouwen of een bergje appels. Volgens Misty, die voorheen platen uitbracht als J. Tillman (zijn echte naam is Josh Tillman), creëren veel mensen op Instagram, maar net zo goed op Facebook en Twitter, een werkelijkheid voor zichzelf die in feite helemaal niet bestaat.

10983621_362881903899622_864028560_n

Stromae
Stromae spreekt met zijn mengelmoes van chanson, pop en dance een zeer breed publiek aan. Het ster zijn gaat hem goed af, want de excentrieke Belg deinst niet terug voor het gebruiken van zijn positie als opinieleider om zo zijn boodschap over te brengen. Onlangs deed dat hij op zeer rake wijze door middel van de videoclip bij zijn nummer Carmen, dat in twee weken tijd al meer dan zes miljoen keer werd bekeken. Twitter wordt in de video afgeschilderd als een monster dat zijn gebruikers in zijn greep houdt. Het tekenfilmpje van Sylvain Chomet (bekend van Les Triplettes des Belleville) spreekt eigenlijk wel voor zich, dus bekijk hem vooral zelf even als je dat nog niet gedaan had. De ironie wil overigens dat de clip in première ging op Buzzfeed. Die website leeft van zogenoemde clickbait-verhalen, die vooral via social media lezers trekken.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.