Deep Purple in de Hall Of Fame? Laat ook maar!

Deep Purple

Net zoals de jaarlijkse Oscaruitreiking maken ook de inhuldigingen in de Rock & Roll Hall Of Fame steeds weer een heleboel discussie los. Hoe weinig serieus je het hele gebeuren ook neemt, stiekem kunnen veel muziekliefhebbers zich behoorlijk opwinden over welke artiesten wel of juist niet een plek verdienen. Zo kon de speciale prijs voor ‘musical excellence’ voor de buiten The Beatles zelden excellerende Ringo Starr dit jaar op veel spot rekenen en vind ik het persoonlijk te gek voor woorden dat een bandje als Green Day eerder een plek krijgt dan de rockreuzen die zich veel meer bewezen hebben en nog altijd schitteren door afwezigheid in die Hall Of Fame.

Want dat zijn er nogal wat. Voor de gein stelden we onze Twittervolgers verleden week de vraag: ‘Wie missen jullie nog in de Rock & Roll Hall Of Fame?’. Nu verwachtten we dat er minstens één iemand “DEEP PURPLE!” zou schreeuwen, maar dat viel toch mee. Wel kwamen namen als Big Star, Kraftwerk, Nick Drake en Morrissey voorbij. Maar misschien is het ook een te grote inkopper. Want allemaal leuk en aardig dat bijvoorbeeld Public Enemy en ABBA genoeg stemmen haalden voor een plek, maar hoort een Rock & Roll Hall Of Fame niet, zeg maar, om rock & roll te draaien? En als je het over belangrijke rockbands hebt, kom je al vrij snel uit bij Deep Purple.

Meer prog!
Daarnaast lijkt men er alles aan te doen om progrock uit de Hall Of Fame te weren. Natuurlijk, Pink Floyd en Genesis waren onvermijdelijk, maar ik heb sterk het vermoeden dat die laatste band zijn plek meer te danken heeft aan de radiovriendelijke successen uit de latere jaren (niks mis mee overigens!) dan aan het gelauwerde werk uit de Peter Gabriel/Steve Hackett-tijden. De inhuldiging van Rush was echter een stap in de goede richting, nu Yes, King Crimson, Jethro Tull, Kansas en ELP nog!

Maar er rusten twee vloeken op al die bands. A) Progressieve rock is nog altijd extreem onhip buiten de fans van het omstreden genre en b) op die laatstgenoemde act na hebben ze allemaal enorm veel bezettingswisselingen achter de rug. Wie moet je dan precies inhuldigen? Dat probleem heeft Deep Purple trouwens ook. Moet je alleen de klassieke Mark II-bezetting gaan eren? Een beetje lullig voor belangrijke figuren uit de andere line-ups, zoals David Coverdale en Steve Morse (die inmiddels al járen met succes de lastige taak om Ritchie Blackmore te vervangen op zich neemt).

In dat laatste opzicht is de Rock & Roll Hall Of Fame nooit echt consistent geweest. Zo’n beetje iedereen die ooit deel uitmaakte van The Grateful Dead werd in 1994 een zogeheten ‘inductee’ (12 mensen in totaal!), terwijl het bij Black Sabbath twaalf jaar later bijvoorbeeld maar een select gezelschap was. Sneu vooral voor wijlen Ronnie James Dio, die de band na het vertrek van Ozzy nieuw leven inblies. Misschien dat de beste man in de toekomst alsnog de verdiende eer krijgt met Rainbow, maar als Deep Purple al jaar na jaar buiten de boot valt…

Scorsese
U merkt, ik kan me er toch wel een beetje druk om maken en stiekem vind ik die hele Rock & Roll Hall Of Fame ook een hartstikke leuk initiatief – al is het alleen al vanwege de mooie samenwerkingen die er vaak ontstaan tijdens de jaarlijkse inhuldigingsceremonie. Gooi volgend jaar wat prognamen (en Roxy Music!) in de mix en leg de focus wat meer op de échte rock & roll en Dominique is blij. Maar laat die inhuldiging van Deep Purple eigenlijk ook maar zitten, want die is hoe dan ook beschamend laat. En als het écht moet, geef die heren dan maar zo’n ereprijs voor ‘musical excellence’, want zij verdienen er daadwerkelijk een. Deep Purple nu nog een plek in de Rock & Roll Hall Of Fame geven is ongeveer hetzelfde als Martin Scorsese ruim 25 jaar na zijn eerste nominatie een Oscar overhandigen (zoals in 2007 gebeurde). Het is bijna een belediging.

7 Reacties

 1. Floris 23 april 2015 Reageer

  Moi,

  Het wordt tijd voor een Europees tegen-antwoord voor de uiterst amerikaanse zogenaamde Hall of Fame. Kijk de lijst maar na, het zijn hoofdzakelijk amerikaanse artiesten, of heel erg populaire niet-amerikaans spul. En laten we eerlijk zijn : het is bij de films toch net zo. Bovendien : hebben we amerikanen ooit kunnen betrappen op het hebben van smaak?

  Floris, oet Drenthe (ja, sinds 1970 Deep Purple fan!)

  • Floris 17 december 2015 Reageer

   Eindelijk………………
   Maar hier gaat helaas niet op van ‘beter laat dan nooit’.
   Want, de big man is er niet meer bij en hij verdient toch een behoorlijk deel van alle eer. De enige Lord waarin ik geloof!
   Punt!

 2. pieter 24 april 2015 Reageer

  helemaal mee eens Floris.The Hall of Fame zou eigenlijk”The Yanky Hall of Fame” genoemd moeten worden.Dat Deep Purple niet is opgenomen samen met zoveel befaamde prog bands, diskwalificeert The Hall of Fame.Wordt tijd voor een Europees Hall of Fame,waar echte talent in wordt onderscheiden en bands worden onderscheiden die de muzielgeschiedenis hebben bepaald.

 3. Michiel Blijboom 30 april 2015 Reageer

  Het ook al Amerikaanse Rolling Stone vindt KISS Alive een beter live-album dan Deep Purple’s Made In Japan. Over dat soort mensen hebben we het dus. Negeren en doorlopen derhalve. En thuis lekker veel Purple, Rainbow, Yes en ELP draaien.

 4. Rob Hebenaar 30 april 2015 Reageer

  Een European Hall of Fame biedt uitkomst! Deep Purple tezamen met Cuby + Blizzards & Alquin & Rob Hoeke & Golden Earring & Whitesnake & Vandenberg in de bovenste regionen.

  • Rob Hebenaar 30 april 2015 Reageer

   Én Uriah Heep niet te vergeten!!!!

 5. Jan Pijper 15 mei 2015 Reageer

  Geheel mee, Dominique. Niet alles van Deep Purple is even goed, maar dan blijven er nog genoeg albums over die eeuwigheidswaarde hebben (inderdaad, vooral uit de MARK II-periode. Wat andere genoemde namen betreft: draai alle 60s- en 70s-albums van Jethro Tull, stuk voor stuk adembenemend mooi. Idem Yes. Idem ELP. Ik draai het regelmatig en roep dan naar mijn kinderen “zo worden ze tegenwoordig niet meer gemaakt”! En zowaar: geen tegenspraak.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.