7 tips voor Fortarock

moshpitt Fortarock foto Bert Treep

Komend weekend trekt metalminnend Nederland weer naar Nijmegen om daar eens duchtig de haartjes te laten wapperen op de achtste editie van Fortarock. Omdat we ook bij Lust For Life onze neus niet ophalen voor een flinke pot zwaar metaal zetten we alvast zeven zondagse acts op een rij die het bekijken om verschillende redenen waard zijn. We zien jullie daar!

Monster Truck – 13:25u HEAVY STAGE
Iedereen die – voordat het echte metalgeweld in alle hevigheid losbarst – de dag relatief rustig wil beginnen, kan terecht bij Monster Truck. Deze Canadezen grossieren reeds twee albums lang in heavy bluesrock die je rechtstreeks naar de seventies katapulteert en het viertal brengt zijn grootse sound nu dus ook naar het kleinste podium van Fortarock. Ondanks het vroege ‘time slot’ zal Monster Truck de vroege festivalvogels binnen een handomdraai de slaap uit de ogen beuken.

Suicidal Tendencies – 14:05u MAINSTAGE
Blauwe bandana? Check. Flip-up cap? Check! Nu alleen nog even een uurtje oefenrondjes rennen en we zijn helemaal klaar om bij Suicidal rechtstreeks de circlepit in te duiken. Al 35 jaar lang trakteert de band uit Californië de wereld op een keiharde mix van hardcore en thrashmetal en dat is nog altijd een uitermate doeltreffend recept voor een bikkelhard moshfestijn. Het laatste studiowerk dateert al weer uit 2013 (13), maar met klassieke albums als Suicidal Tendencies (1983), Join The Army (1987), How Will I Laugh Tomorrow When I Can’t Even Smile Today (1988) en Lights Camera Revolution (1990) onder de riem heeft de band nog genoeg ander materiaal om uit te putten. Thrash!

Abbath – 16:40u LARGE ROCKHAND STAGE
Na een hoop juridisch gesteggel stapte zanger/gitarist Abbath Doom Occulta (Olve Eikemo voor intimi) vorig jaar uit de invloedrijke black metal-band Immortal. Al snel daarna liet de beschilderde Noor weten verder te gaan onder zijn ‘eigen’ naam, wat begin dit jaar resulteerde in een meer dan prima debuutalbum. Stiekem is het wel wat jammer dat deze cultheld bij klaar daglicht geprogrammeerd staat, maar wij zijn er niettemin van overtuigd dat de jolige metalpanda de Rockhand Stage binnen no time om zal toveren tot een donker en winterkoud onderonsje. Oh ja, en Abbaths danspasjes zijn minstens zo leuk als die van Babymetal.

Babymetal – 18:20u LARGE ROCKHAND STAGE
Dat Japan al sinds jaar en dag een flink woordje meeboert in het metalwereldje wisten we al. Dat het land van de rijzende zon een oord van extremen is ook. Met Babymetal komen die twee aspecten nu echter volledig samen. Wat heet: de in 2010 opgerichte groep grossiert in bikkelhard metalgeweld en combineert dit met de drie kirrende J-pop-stemmetjes van een in flitsende jurkjes gehesen meidengroepje. Het is de vraag of de gemiddelde Fortarockbezoeker echt op een dergelijke ‘novelty act’ zit te wachten, maar apart is het zeker. Benieuwd of ze ons kunnen overtuigen!

Megadeth – 17:35u MAINSTAGE
Onlangs was Megadeth nog even in het nieuws nadat bekend werd dat voormalig bandlid Nick Menza tijdens een concert was komen te overlijden. De drummer maakte lange tijd deel uit van de thrashgroep en is onder andere te horen op de klassiekers Rust In Peace (1990) en Countdown To Extinction (1992). Gelukkig laat Megadeth zich niet tegenhouden door deze tragische gebeurtenis, want Dave Mustaine en co. komen gewoon volgens plan het Nijmeegse Goffertpark onveilig maken. Da’s maar goed ook, want het onlangs verschenen vijftiende album Dystopia liet een herboren band horen. Hopelijk geldt dat ook voor de liveshows van de Amerikaanse metalveteranen.

King Diamond – 20:00 LARGE ROCKHAND STAGE
Toen Mercyful Fate in 1985 op zijn gat lag, stampte zanger King Diamond binnen de kortste keren deze gelijknamige band uit de grond. Opnieuw leverde dat sterke albums op, waaronder de in 1987 verschenen tweede plaat Abigail. Het griezelige conceptalbum geldt nog altijd als een regelrechte metalklassieker en King Diamond zal de plaat zodoende op Fortarock integraal ten gehore brengen! Het is alleen nog even afwachten of King die godsgruwelijk hoge noten van weleer nog weet te halen – wij gaan zelf in ieder geval alvast even oefenen. (kopstem) Metàààààlll!!

Volbeat – 21:30u MAINSTAGE
Grof gezegd klink Volbeat als het voortvloeisel van een ‘ménage à quatre’ tussen Elvis, Metallica, Johnny Cash en de Misfits. Een aparte combi, maar het heeft de band bepaald geen windeieren gelegd. Sinds succesalbums als Rock The Rebel/Metal The Devil (2007), Guitar Gangsters & Cadillac Blood (2008) en Beyond Hell/Above Heaven (2010) toeren de heren immers de hele wereld rond en in 2013 zegde gitarist Rob Caggiano nota bene zijn oude band Anthrax vaarwel, om vervolgens bij deze Denen de leadgitaar ter hand te nemen. Aan hen dus de schone taak om Fortarock 2016 tot een einde te brengen. Een ietwat bescheiden afsluiter weliswaar, maar wij twijfelen er niet aan dat Volbeat dat varkentje vakkundig zal wassen.

Foto FortaRock 2015: Bert Treep

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.