Geruisloos

Prince HitNRun

Een tijdje terug bracht Prince zijn nieuwe album HITnRUN uit en de kans is groot dat dit compleet langs je heen is gegaan. De release werd – naast de cd en betaalde download – exclusief aangeboden bij muziekstreamdienst Tidal en daardoor raakte de plaat eigenlijk meteen al in de vergetelheid. En terecht. 

Tidal is het paradepaardje van rapper Jay-Z. De rapper presenteerde de muziekdienst als ‘The Artist Platform’, waarbij muziek in hoge kwaliteit en met een duurder abonnement dan bij de concurrenten wordt aangeboden. De dienst is volgens Jay-Z ook eerlijker, want naar zijn mening zijn de opbrengsten voor muzikanten uit de Spotify’s en Deezers van deze wereld veel te laag. Hij vond gehoor bij een rits bands en artiesten met naam: acts als Coldplay, Arcade Fire, Jack White, Madonna, Daft Punk en dus Prince wisten niet hoe snel ze zicht moesten aansluiten bij deze nieuwe dienst – ze werden zelfs mede-eigenaar. Maar er was ook al snel kritiek. Niet alleen wil het niet echt lukken met de abonneegroei, de zweem dat Tidal vooral interessant is voor de artiesten die toch al rijk zijn, hangt er vanaf het begin af aan omheen.

Nu zijn de meeste acts die achter Tidal staan nog te vinden op de andere muziekdiensten, maar Prince niet meer. Die heeft zijn complete catalogus teruggetrokken en exclusief aangeboden op de dienst van Jay-Z. Zelfs zijn nieuwe plaat is alleen daar te vinden. We weten van de funkartiest dat hij nogal op zijn intellectuele eigendommen zit. De rechtszaken zijn legio. Nu mag je er als eigenaar van je muziek natuurlijk mee doen wat je wilt. Desnoods steek je het lekker in de fik, of breng je net als rapgroep Wu-Tang Clan slechts één exemplaar uit van je nieuwe album. Maar wat Prince doet, schurkt wel heel erg tegen het asociale.

De muziekmarkt krabbelt, na angstige jaren vol downloaden en illegaal muziek delen, langzaam weer op en dat is voor een groot gedeelte te danken aan de komst van Spotify en andere muziekstreamdiensten. Doordat men voor een vast bedrag toegang heeft tot alle muziek en die overal kan beluisteren, zijn mensen weer bereid om voor muziek te betalen. Weliswaar maar tien euro per maand, maar het is meer dan de doorsnee consument er pak ‘m beet tien jaar geleden aan wilde uitgeven.

Het streaming-model staat of valt echter bij het aanbod. Voor die tien euro wil je natuurlijk wel toegang tot vrijwel alle muziek die je goed vindt. Je gaat niet vier verschillende abonnementen afsluiten bij verschillende diensten, omdat je bij de ene Prince kunt luisteren, bij de ander The Rolling Stones en bij een derde Led Zeppelin. Als het zo werkt, neem je één abonnement en de rest van de muziek ga je weer lekker downloaden. En wie zijn daar de dupe van? Juist, alle muzikanten. Een artiest als Prince denkt vooral aan wat voor hemzelf nu het meest oplevert en houdt daarbij geen rekening met het systeem, waarmee we nog jaren vooruit moeten. In die zin is het fijn dat Tidal slechts een miljoen gebruikers heeft en het aantal mensen dat HITnRUN heeft beluisterd nog lager is. Hoe geruislozer dit album aan de wereld voorbij gaat, hoe beter het voor de business en alle andere muzikanten is.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.