Getipt: het beste van 1967

Tipplaten 072

Lust For Life 072 ligt in de winkel! Dit speciale zomernummer bevat een uitgebreide special over de muziek van 1967. Wat zijn volgens onze medewerkers de beste en/of meest onderschatte albums uit dat jaar? Ontdek het hieronder en beluister de tiptracks in onze Spotify-playlist!

medewerkers LFL - PaulPaul Gersen
The Mothers Of Invention – Absolutely Free
Als 1967 het jaar van het experiment is, mag Frank Zappa natuurlijk niet ontbreken. Misschien niet zijn beste plaat, maar wel toptienwerk: vol complexe composities en een flinke dosis satirische maatschappijkritiek. Geen gemakkelijke kost, maar ach, die zouden we van Zappa ook niet willen.
Tiptrack: Invocation & Ritual Dance Of The Young Pumpkin

medewerkers LFL - MartinMartin Cuppens
The Velvet Underground & Nico – The Velvet Underground & Nico
Het blijft een leuke herinnering aan een van m’n eerste interviews als popjournalist: dEUS-zanger Tom Barman die dolgraag mijn afgeragde shirt van The Velvet Underground & Nico wilde ruilen voor zijn Beatles-shirt. Los van het feit dat Barman niet zo groot is en ik dus met een naveltruitje opgescheept zou zitten, wilde ik ook om een andere reden geen kledingswitch doen: dit is een van mijn favoriete albums aller tijden.
Tiptrack: Venus In Furs

medewerkers LFL - CHrisChris van Oostrom
The Byrds – Younger Than Yesterday
Hoeveel platen verschenen er in 1967 – of in welk jaar dan ook – waarop bluegrass, folkrock, jazz en trippy psychedelia zo’n vanzelfsprekend klinkende alliantie aangingen? En dan waren er die vocale harmonieën. Oh, die vocale harmonieën!
Tiptrack: My Back Pages

medewerkers LFL - SvenSven Bersee
The Jimi Hendrix Experience – Axis: Bold As Love
Ik zou in 1967 altijd Axis: Bold As Love boven Are You Experienced laten prevaleren. En ook als Electric Ladyland in dat jaar zou zijn uitgebracht, was de keuze eenvoudig geweest. Axis is namelijk Hendrix’ simpelste, krachtigste en meest stabiele werk.
Tiptrack: Little Miss Lover

medewerkers LFL - TjerkTjerk Lammers
The Jimi Hendrix Experience – Are You Experienced
En daar was opeens Jimi, die gitaarspelen naar een geheel nieuwe dimensie tilde en blues, rock hardrock en mijn muzieksmaak radicaal veranderde.
Tiptrack: Red House

medewerkers LFL - DominiqueDominique van der Geld
Laura Nyro – More Than A New Discovery
Aangezien deze rubriek ‘Getipt’ heet, ga ik hier niet nog eens een goed woordje doen voor The Doors maar wel voor iemand waar u mogelijk nooit van gehoord heeft: Laura Nyro. Een volstrekt uniek, briljant en invloedrijk songwriter, ook al brak ze nooit echt door. More Than A New Discovery was in 1967 een passende titel voor haar uitstekende debuutplaat en dat is vijftig jaar later niet anders.
Tiptrack: And When I Die

Robert Haagsma
medewerkers LFL - RobertRobert Haagsma
The Beatles – Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band
Ik kan er niet omheen: als er een plaat is die de sfeer van totale vrijheid – ook in artistiek opzicht – van 1967 belichaamt, is dat dit album van The Beatles. Van de soms overdadige arrangementen tot de felle kleuren van het hoesontwerp is het een kind van zijn tijd. Het geluid was misschien een tikje gedateerd, maar we hebben inmiddels een remix die klinkt alsof er een gordijn is weggetrokken.
Tiptrack: A Day In The Life

medewerkers LFL - StefanStefan Sjoers
Pink Floyd – The Piper At The Gates Of Dawn
Zoals velen die pas na de hoogtijdagen van Pink Floyd werden geboren, leerde ik de band kennen dankzij The Dark Side Of The Moon en alles wat daarna kwam. Teruggaan naar The Piper At The Gates Of Dawn is dan een flinke cultuurshock. Maar wel een hele fijne. Vanaf de eerste luisterbeurt ben ik verliefd op dit album!
Tiptrack: Astronomy Domine

medewerkers LFL - PeterPeter Bruyn
The Velvet Underground & Nico – The Velvet Underground & Nico
De plaat die rock volwassen maakte! Wat moet ik er nog meer over zeggen? Daar zijn al boeken over vol geschreven.
Tiptrack: I’m Waiting For The Man

medewerkers LFL - HarryHarry de Jong
Merle Haggard – I’m A Lonesome Fugitive
Als knaap van vijftien kwam ik een tijdlang elke zaterdagochtend extra vroeg mijn nest uit om mijn radio af te stemmen op AFN, de zender voor Amerikaanse militairen in Duitsland. Die zond de countryhitlijst van dat moment uit en daarin stond Merle Haggard hoog genoteerd met het album I’m A Lonesome Fugitive. Ik genoot er met volle teugen van. En dat doe ik nog steeds.
Tiptrack: I’m A Lonesome Fugitive

medewerkers LFL - ReneRené van Duijnhoven
Clear Light – Clear Light
In plaats van de logische albums als Disraeli Gears, Surrealistic Pillow, The Who Sell Out, Sgt Pepper’s of Easter Everywhere noem ik hier Clear Light. De enige en titelloze plaat van deze psychedelische folkrockband met twee drummers uit L.A. staat vol met door te veel muziekfanaten vergeten pareltjes.
Tiptrack: Streetsinger

medewerkers LFL - EsmeeEsmee de Gooyer
The Velvet Underground & Nico – The Velvet Underground & Nico
Het legendarische album met de popartbanaan-cover. Zelfbenoemde manager Andy Warhol haalde het Duitse model Nico erbij, waar niet iedereen blij mee was. Zelf ben ik verzot op de houterige stem van de zangeres, maar ook zonder haar was het met de experimentele grilligheid van Lou Reed vast een even briljant album geworden.
Tiptrack: Sunday Morning

medewerkers LFL - JolienJolien Eijsink
The Beatles – Magical Mystery Tour
Volgens mij ben ik als kind opgevoed met behulp van de Magical Mystery Tour. Bij de begintonen van elk nummer krijg ik flashbacks naar m’n jeugd: ze zijn onderdeel geworden van mijn brein. De bijbehorende film flopte enigszins, maar de muziek werd de soundtrack voor het leven van veel mensen – waaronder dat van mij, tientallen jaren later.
Tiptrack: I Am The Walrus

medewerkers LFL - PatrickPatrick Lamberts
The Jimi Hendrix Experience – Are You Experienced
Wat moet je nog zeggen over deze debuutplaat die de (rock)wereld op zijn kop zette? Gewoon regelmatig opzetten om te horen hoe het ook maar weer klonk bij de bron waar veel hedendaagse (psychedelische) rockmuziek op is geschoeid.
Tiptrack: Fire 

medewerkers LFL - CayaCaya Forman
Jefferson Airplane – Surrealistic Pillow
Ik was vijftien toen ik een krakerig YouTube-filmpje ontdekte van Jefferson Airplane op Monterey Pop. Een bleke Grace Slick zit achter een piano en voert Today op – verder is niets te zien. Ik was meteen betoverd door de melancholische uitvoering van het nummer en later door het album waar het van afkomstig is. Surrealistic Pillow heeft voor altijd een speciaal plekje in mijn hart.
Tiptrack: Today

medewerkers LFL - ThomasThomas Spiekerman
Nilsson – Pandemonium Shadow Show
In de schaduw van alle psychedelica anno 1967 en in de slipstream van de hypercreatieve Beatles verscheen dit album. Harry Nilsson knutselde een briljant, ingenieus werkstuk in elkaar. En zijn pijn past zelfs gemakkelijk in een liedje van twee minuten.
Tiptrack: Without Her

1 Reactie

  1. Paul Gerrits 30 juni 2017 Reageer

    Leuk dat Clearlight er bij staat, altijd onderschat. Ik mis wel Moby Grape

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.