In memoriam: Jimmy LaFave (1955-2017)

Jimmy LaFave

Afgelopen weekend overleed singer-songwriter Jimmy LaFave op 61-jarige leeftijd aan een zeldzame vorm van kanker. De Texaan, die in Nederland enige bekendheid verwierf dankzij voetbalanalist en muziekliefhebber Johan Derksen, gaf vorig jaar in oktober nog een reeks concerten in Nederland. Een postuum eerbetoon aan één van mijn favoriete hedendaagse artiesten.

Jimmy LaFave (uitspraak ‘ləfeef’). De kans is groot dat u nog nooit van deze naam gehoord had. De zanger/gitarist maakte geweldige Americana-muziek: een mix van country, folk en een vleugje blues. Soms wisselde hij dat af met swingende rock & roll, maar het meest genoot ik van zijn melancholische ballads. Als ik ’s avonds weleens in de auto zit, is er geen betere muziek dan de rustige songs van LaFave, zoals River Road, I Walk Along With You of het schitterende Goin’ Home. Beheerste gitaren, een hoog en breekbaar stemgeluid en op de achtergrond een orgel, piano of strijkers; het zijn de ingrediënten van deze muziek, die je wegvoert naar een andere wereld.

In Oklahoma, waar LaFave een groot deel van zijn jongere jaren doorbracht, werd hij ook wel de ‘red-dirt Van Morrison’ genoemd: een combinatie van de Red Dirt-muziekstijl uit Oklahoma met de eveneens vaak weemoedige klanken van ‘Belfast cowboy’ Morrison. Andere artiesten die hem beïnvloedden waren Bob Dylan, J.J. Cale en de ook uit Oklahoma afkomstige folklegende Woody Guthrie. In 1986, LaFave was toen dertig jaar oud, verhuisde hij terug naar Texas, waar hij zijn naam vestigde in de muziekscene van Austin. Ondanks zijn terugkeer naar de ‘Lone Star State’ bleef zijn muziek altijd sterk beïnvloed door de Oklahoma-stijl.

Meerdere malen heb ik op het punt gestaan op deze plek eens iets te schrijven over LaFave. Ik ontdekte zijn muziek een jaar of vijf geleden, toen Johan Derksen hem in zijn voetbalpraatprogramma aanprees als één van zijn favoriete vertegenwoordigers van de Americana. Onder Nederlandse liefhebbers van deze stroming groeide de populariteit van de zanger, hetgeen resulteerde in een jaarlijks bezoek aan ons land waarbij hij op verschillende plekken optrad. Ik probeerde daar elk jaar wel een keer bij te zijn, want ook live was het een feest om naar LaFave te luisteren. Zijn eigen muziek – zoals gezegd vaak ballads en uptempo rock & roll – wisselde hij dan af met covers van o.a. Bob Dylan en CCR.

Het is spijtig dat ik niet eerder een stuk over Jimmy LaFave geschreven heb. Dan had ik u aangeraden ook eens één van zijn optredens bij te wonen. Nu is het te laat. Afgelopen zondag overleed de sympathieke Texaan, nadat hij drie dagen ervoor nog een laatste optreden in Austin gegeven had tijdens een speciaal voor hem georganiseerde avond waarop vrienden uit de muziekwereld om beurten optraden. Aan het eind van het concert verscheen LaFave zelf ook nog even op het podium. Zichtbaar verzwakt, gezeten in een rolstoel en verbonden met een zuurstoftank, zong hij voor zijn fans de Amerikaanse folkstandard Goodnight, Irene. Vervolgens sprak hij hen, geflankeerd door zijn zoon, een laatste keer toe in een emotioneel afscheid: “Ik hou van jullie. Zorg alsjeblieft goed voor mijn zoon Jackson, het is een goede jongen.”

Deze week zal ik ongetwijfeld weer veel naar LaFaves muziek gaan luisteren. Mocht u in de gelegenheid zijn, dan raad ik u aan hetzelfde te doen. Naast de songs die ik eerder in dit stuk noemde, zijn o.a. Only One Angel, Walk Away Renée, Darkest Side Of Midnight en de Dylan-covers Girl From The North Country en Not Dark Yet erg het beluisteren waard. Geniet van deze fantastische muziek, u zult er geen spijt van krijgen.

4 Reacties

 1. Kees Struijk 26 mei 2017 Reageer

  Wij werden gegrepen door het eerste nummer dat wij hoorden “when it starts to rain”, vervolgens direct Austin Sky Line gekocht en alle CD’s die volgden. In Ottersum een mooi optreden bijgewoond, fantastische muziek, bedankt voor je mooie artikel

 2. andre schrijver 8 juni 2017 Reageer

  Ja die concerten gaan we zeker missen, wij zijn al meer dan 25 jaar fan van deze kanjer, hebben zulke mooie avonden met hem en de band gehad, want vlak de bandleden ook niet uit.
  Hij had een neus voor goede begeleiders, het was elke keer weer een feest.
  Bedankt voor het artikel.

  Rust zacht Jimmy

 3. Willem Lindeboom 27 juli 2017 Reageer

  Goed artikel. Heel spijtig dat Jimmy is overleden. Als Dylanfan kende ik hem al een tijd.Prachtige covers als Not Dark Yet, I’ll Remember You en Sweetheart Like You. Jimmy en zijn band gezien op het Ramblin’ Roots Festival 2015 in Vredenburg. Volop genoten van dat concert, vooral van Radoslav Lorkovic. De door Jimmy en Radoslav gesigneerde CD’s van de Trail-serie staan in de kast.

  Forever Young, Jimmy

 4. Alfred Alois Sonntag 6 augustus 2018 Reageer

  He, Jimmy, for me you are not dead, you are living in your Songs on and on and One, as One Love, Jah-man!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.