Is Paul McCartney over zijn houdbaarheidsdatum?

Paul-McCartney---Live-2012

“What the fuck, Lionel Richie en Paul McCartney. Stelletje fossielen! Kom op, Pinkpop!” “Als ik naar bejaardenmuziek wil luisteren, laat ik het je wel weten, Jan Smeets!” “Is het terrein nu wel begaanbaar voor rollators?” Zomaar een greep uit de vele negatieve reacties op het Facebook-bericht van Pinkpop waarin werd aangekondigd dat Sir Paul McCartney dit jaar het festival in Landgraaf afsluit. En het lijkt de laatste tijd wel vaker alsof de legendarische ex-Beatle iets van zijn goddelijke status heeft verloren…

Zo werd Twitter iets meer dan een jaar geleden overspoeld door vreemde berichten van fans van de enigszins geflipte rapper Kanye West, die op zijn nummer Only One samenwerkte met ‘een veelbelovend nieuw talent’ – als je zijn followers mocht geloven. “Kanye has a great ear for talent. This Paul McCartney guy gonna be huge”, aldus een Kanye-liefhebber. “Who is Paul McCartney? He boutta blow up thanks to Kanyer!!!”, meldde een ander. Behalve het feit dat ik me enige zorgen maak over a) het spellingstalent en b) de Google-capaciteiten van deze fijne types, is het voor mijn muziekliefhebbende brein ook lastig voor te stellen dat je nog nooit hebt gehoord van Paul McCartney.

Extra hit
Nog zo’n veelzeggend incidentje: afgelopen week vond de uitreiking van de Grammy Awards plaats. Na de wat stoffige ceremonie hadden McCartney en zijn drinkmaten van de avond, Beck en Foo Fighters-drummer Taylor Hawkins, wel zin in een afterparty. Ze klopten aan bij het feestje van Tyga – een middelmatige rapper die vooral faam geniet vanwege het feit dat hij het amper meerderjarige zusje van reality-ster Kim Kardashian regelmatig van een dosis penis voorziet. Maar de security was niet onder de indruk van de aanwezigheid van McCartney en de mannen kwamen er dus niet in. “Hoe VIP moeten we worden? Volgens mij moet ik nog maar een extra hit gaan scoren” grapte Paul, maar ergens is het toch te tragisch voor woorden dat niemand deze barbaarse beveiliger even subtiel heeft gemeld wie er voor zijn neus stond.

Geraniums schikken
En nu is er dus de forse backlash op de aankondiging van Paul McCartney als headliner van het grootste popfestival van Nederland. Paul McCartney. Van The Beatles. De grootste popgroep uit de moderne geschiedenis. En dan is er een grote groep mensen – en niet alleen de jonge generatie, maar juist ook Pinkpopgangers van middelbare leeftijd, zoals blijkt uit de reacties op het eerdergenoemde Facebook-bericht – die vindt dat Sir Paul beter geraniums kan gaan schikken dan een popfestival afsluiten. Maar ik durf te wedden dat deze azijnzeikers niet aanwezig waren tijdens de waanzinnige show die McCartney vorig jaar in de Ziggo Dome gaf.

Ouwe lul
En laten we eerlijk zijn: hoeveel jonge bands zijn tegenwoordig nog in staat om een groot festival af te sluiten? Want vergeet niet, de andere headliners van Pinkpop 2016 (Red Hot Chili Peppers en Rammstein) naderen stiekem ook de pensioengerechtigde leeftijd en daar hoor je dan weer veel minder mensen over. En zo hoort het ook, want waar het echt om moet gaan, is de muziek – en goede muziek is tijdloos. Of ben ik gewoon een ouwe lul aan het worden? Fuck.

Hey Jude
Maar om even terug te komen op de vraag uit de kop boven dit artikel: nee, Paul McCartney is wat mij betreft nog lang niet over datum. Hij maakt – in tegenstelling tot generatiegenoten als The Rolling Stones – nog steeds prima albums, speelt een zaal van formaat Ziggo Dome met alle gemak van de wereld plat en ik durf nu al te voorspellen dat op zondag 12 juni in Landgraaf tot diep in de nacht Hey Jude gelald zal worden door tienduizenden Pinkpopgangers, jong en oud, die het concert van hun leven hebben beleefd. Precies zoals dat vorig jaar juni na het optreden in Amsterdam gebeurde. En als je dat voor elkaar kunt krijgen, dan ben je nog lang niet rijp voor de geraniums.

4 Reacties

 1. Ed 18 februari 2016 Reageer

  Helemaal mee eens. Welke band of artiest uit het laatste decennium kan ook maar tippen aan de kwaliteit van de Beatles of bands als de Stones, Pink Floyd of Led Zeppelin? Ik kan er niet een bedenken…

 2. Frank Dusoswa 20 februari 2016 Reageer

  De man is een levende legende die er nog steeds toe doet. Zonder Mc Cartney en de Beatles zou de hedendaagse popmuziek er heel anders uitzien. Het is een gebrek aan je opvoeding als je nog nooit gehoord hebt van de Beatles. Toen een paar jaar terug de Stones PinkPop afsloten heb ik niet van die foute kreten gehoord terwijl die toch in dezelfde leeftijdscategory zitten.
  Muziek is tijdloos, een goede plaat blijft een goede plaat. Of de maker(s) nu 16 is 73 maakt niet uit.

  Er is momenteel een bekende fotograaf een actie begonnen op Facebook. William Rutten is al het gezeik, gezeur en gescheld op sociale media helemaal beu. Be nice or leave. Ik sluit me daar graag bij aan.

 3. Edgar Kruize 21 februari 2016 Reageer

  Hoewel in Macca hoog heb zitten en hij – in tegenstelling tot de Stones – muzikaal absoluut nog relevant is, kan je toch wel constateren dat zijn glas iets dof asn het worden is. De twee show in Ziggo Dome waren ook maar nípt uitverkocht en niet direct bij de voorverkoop. Pinkpop is nu de dag dat hij afsluit ook nog niet volledig uitverkocht (de dagkaarten, tenminste), waar bij de Stones een paar jaar terug een ware veldslag ontstond om zowel de dag- en weekendkaarten. Gek hoe dat kan gaan. Misschien moet hij – net als de Stones – zijn aanwezigheid iets meer schaars maken.

 4. Tim 2 maart 2016 Reageer

  @ Ed

  Tippen niet, maar wel schoenen strikken;

  Arcade Fire

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.