LFL tipt: 10 Best Kept Secret-acts

Radiohead---Live-2012---02

Best Kept Secret viert al weer zijn vijfde editie dit jaar. Het relatief kleine festival gooit dit jaar hoge ogen met de line-up, is een flink stuk gegroeid en is bovendien al máánden uitverkocht. Wij zijn al sinds de eerste editie fan – niet in de laatste plaats dankzij de prachtige ligging en het heerlijke gevarieerde eten, maar ook vanwege het scala aan gekke, leuke en ontroerende kleine bandjes. Dit jaar zijn we extra benieuwd hoe BKS omgaat met de schaalvergroting en die ene megaheadliner. Hoe het ook zij, in de line-up staan zoals vanouds een hoop pareltjes.

Radiohead (zondag 18 juni, 22:00 – 00:30)
“Een mooiere bekroning op vijf jaar Best Kept Secret kunnen we niet wensen”, meldde festivaldirecteur Robert Swarts trots toen de komst van Radiohead naar BKS bevestigd werd. Terecht, want het is voor het eerst sinds Pinkpop 2001 dat de inmiddels legendarische band op een Nederlands festival staat! En zoals de fans inmiddels weten: Thom Yorke en de zijnen maken altijd een magische ervaring van hun shows. Voor gitarist Jonny Greenwood is BKS overigens bekend terrein: hij stond er vorig jaar ook al, ondersteund door The London Contemporary Orchestra.

Arcade Fire (zaterdag 17 juni, 22:15 – 00:00)
De nieuwe single Everything Now wordt vergeleken met ABBA, maar wat ons betreft is dat totaal geen belediging. Het is een heerlijk nummer dat ongetwijfeld de voorbode is van een album vol maatschappijkritische indierock die ondersteund wordt door een heel scala aan instrumenten. Live enigszins een georganiseerde chaos – maar absoluut een plezier.

Wild Beasts (zaterdag 17 juni, 19:05 – 20:05)
De mannen van Wild Beasts hebben de neiging om zichzelf met bijna ieder nieuw album opnieuw uit te vinden. Hoewel ze met Boy King (2016) een vergelijking trokken met zowel Nine Inch Nails als Justin Timberlake (!), bleek het resultaat verbluffend goed. Meer dan reden genoeg om te gaan kijken hoe ze de nummers live vertolken – mocht de bijna onaardse samenzang van de twee frontmannen niet genoeg zijn.

Agnes Obel (vrijdag 16 juni, 18:35 – 19:35)
Met haar fantastische debuut Philharmonics (2014) walste ze de harten van menig muziekliefhebber in, zonder enige waarschuwing van tevoren. De Deense pianiste/zangeres combineert op het oog simpele klassieke melodieën met haar dromerige, kraakheldere stem. Simpelweg ontwapenend. Als je een muisstille festivalweide wil meemaken tijdens BKS: dit is je kans.

Millionaire (vrijdag 16 juni, 19:35 – 20:35)
Tim Vanhamel is terug  van weggeweest, en dat zullen we weten ook. De Belgische voormalige dEUS- en Evil Superstars-gitarist heeft na meer dan tien jaar radiostilte eindelijk een nieuw album uitgebracht waarin hij zijn mix van stoner- en indierock weer lekker tentoonstelt en mijn God, wat klinkt het lekker! Zeker gaan kijken – al helemaal voor het geval dat Millionaire weer tien jaar van het podium verdwijnt.

Cigarettes After Sex (zaterdag 17 juni, 21:05 – 22:05)
Frontman Greg Gonzalez weet precies hoe hij een droomwereld kan creëren. Als je luistert naar zijn titelloze debuut waan je je in een hopeloos romantische klassieke film waarin je heerlijk kan verdwalen. De mix van ambient- en dreampop gecombineerd met Gonzalez’ androgyne stem is simpelweg prachtig.

Whitney (zaterdag 17 juni, 15:15 – 16:15)
Whitney is ontstaan uit leden van het inmiddels uit elkaar gevallen Smith Westerns en Unknown Mortal Orchestra, maar heeft toch echt een compleet eigen sound weten te ontwikkelen. Lekker ontspannen indierock die perfect past bij de onmogelijk hoge stem van de zingende drummer Julien Ehrlich. Heerlijk voor een zonnige festivaldag.

Andy Shauf (zaterdag 17 juni, 13:30 – 14:30)
Canada heeft door de jaren heen natuurlijk nogal wat geniale singer-songwriters voortgebracht (Neil Young en Joni Mitchell, bijvoorbeeld). Ook Andy Shauf is er geboren en ook hij weet wel hoe hij een prachtig, persoonlijk en verhalend lied moet schrijven. Zijn meest recente album The Party (2016) staat vol met rijk gearrangeerde pareltjes en werd door Lust For Life beoordeeld als ‘zijn beste werk tot nu toe’.

Kaleo (zondag 18 juni, 16:00 – 16:50)
Kaleo is ontstaan in IJsland, maar de vier heren wonen inmiddels in de Verenigde Staten. Daar is hun muziek behoorlijk goed opgepikt, vooral door de makers van bekende tv-series. Zo dook de hit Way Down We Go op in de trailer van Orange Is The New Black en datzelfde nummer bleek ook goed voor maar liefst 75 miljoen streams op Spotify! Dat het hard gaat met Kaleo, blijkt wel uit de recente aankondiging dat de mannen later dit jaar in AFAS Live spelen, maar eerst mogen ze het BKS-publiek voor zich winnen met hun afwisselend breekbare en stevige muziek.

Thomas Dybdahl (zaterdag 17 juni, 17:05 – 18:05)
Je zou zeggen dat BKS onderhand meer dan genoeg singer-songwriters huisvest dit weekend, maar Dybdahl is een hele bijzondere. De Noor is al een flinke tijd bezig met muziek maken en heeft zijn ultra-mooie gitaarspel dat subtiel doorweven is met elektronische elementen inmiddels tot grote artistieke hoogtes weten te brengen.

Foto: Luuk Denekamp
Radiohead in de Ziggo Dome, 14 oktober 2012

1 Reactie

  1. Roland 17 juni 2017 Reageer

    En dan vergeten ze nog de beste act van allemaal: marlon Williams.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.