LFL tipt: 8 Down The Rabbit Hole-acts

Roisin Murphy

Alleen al het optreden van Iggy Pop, aan wie we de naam van ons blad toch te danken hebben, is reden voor ons om komend weekend weer naar Beuningen af te reizen voor het piepjonge festival Down The Rabbit Hole. Tijdens deze tweede editie valt namelijk nog veel meer te beleven dan alleen Iggy. Wij zetten onze acht tips op een rij:

Black Bottle Riot (vrijdag 26 juni, 14.00 uur)
Het Nijmeegse Black Bottle Riot werd als laatste toegevoegd aan het programma van Down The Rabbit Hole en daar zijn we bij Lust For Life erg content mee. Er zijn immers niet zo heel veel bands uit Nederland die het zuiden van de Verenigde Staten zo goed laten doorklinken in hun muziek. BBR klinkt als Lynyrd Skynyrd, The Allman Brothers Band en The Black Crowes, maar met een modern sausje. Rollende bluesrockriffs, dubbele gitaarsolo’s, flinke baarden, een gebalde vuist her en der en een voetje op de monitor: dit is een band voor stoere mannen en mooie vrouwen. In het najaar komt de band met een nieuwe plaat, dus je kunt dit optreden gerust zien als een soort try-out van het toekomstige materiaal. Vinden we prima, zolang Black Bottle Riot ook maar songs speelt van het geweldige album Soul In Exile.

Patti Smith (vrijdag 26 juni, 21.30 uur)
Een optreden van Patti Smith is altijd de moeite waard, maar komende vrijdag heb je een extra reden om even een kijkje te nemen bij deze ‘Godmother of Punk’. Samen met haar band speelt ze dan namelijk haar inmiddels veertig jaar oude meesterwerk Horses integraal! Voor wie dat weinig zegt: die door John Cale geproduceerde plaat met de legendarische openingsregel ‘Jesus died for somebody’s sins, but not mine’ geldt als het hoogtepunt uit haar carrière en was extreem invloedrijk voor de latere (punk)rockmuziek. En ongetwijfeld zal Smith er in Beuningen nog een aantal van haar andere klassiekers aan vastknopen.

Damien Rice (vrijdag 26 juni, 22.45 uur)
Nee, Damien Rice is zeker geen Dave Grohl, die immer vrolijk en enthousiast op het podium staat. Soms heeft hij een goede dag en keuvelt hij wat met het publiek, maar vaker zijn z’n optredens eens stuk introverter. Niet erg, daar ligt namelijk de kracht van de singer-songwriter. Zoals collega Martin Cuppens al schreef na het concert van de Ier in Carré vorig jaar: wie zijn emoties graag donkerder consumeert, is bij Damien Rice aan het perfecte adres. Vorig jaar bracht de muzikant de prima plaat My Favourite Faded Fantasy uit, zijn derde studioalbum in totaal. Verwacht een intieme sfeer, een muisstil publiek en her en der een traan op de festivalweide. Damien Rice kan mensen ontroeren als geen ander. Wij gaan stilletjes genieten van songs als The Blower’s Daughter, 9 Crimes en Delicate.

Alabama Shakes (zaterdag 27 juni, 18.30 uur)
De vaak met Janis Joplin vergeleken zangeres Brittany Howard en haar mannen maakten in 2012 enorme indruk met hun debuutplaat Boys & Girls, inclusief de hit Hold On. In april dit jaar kwam Alabama Shakes met een al even opwindende opvolger: Sound & Color. Dat album leverde de band uit de Amerikaanse staat Alabama (goh!) zelfs een eerste nummer 1-notering in de Billboard-lijst op. De ‘rock & soul’ van de fantastisch zingende Howard en haar drie collega’s maakt doorgaans ook live veel indruk, dus zet maar een dikke cirkel om de bandnaam in je blokkenschema!

Róisín Murphy (zaterdag 27 juni, 20.30 uur)
Ze begon ooit als zangeres van Moloko, maar heeft inmiddels lang en breed laten zien dat ze ook in haar eentje meer dan genoeg in haar mars heeft. In mei stond ze nog in een uitverkochte Paradiso met een eigenwijze setlist waarop haar grootste hits ontbraken – hoewel je wél een paar verdwaalde Moloko-nummers kan verwachten. Murphy is een meesterentertainer en staat garant voor een energieke show waar het plezier vanaf spat en uh, tja.. een hoop rare kostuums.

Iggy Pop (zaterdag 27 juni, 22.45 uur)
Hoewel hij er misschien niet al te fris en fruitig meer uitziet, is Iggy Pop nog steeds meer dan springlevend. Hij tourt nog volop en heeft dan ook veel moois te bieden, met of zonder ‘zijn’ Stooges. Hits als The Passenger, Nightclubbing, Real Wild Child, Sixteen, I Wanna Be Your Dog, Search And Destroy en niet te vergeten: Lust For Life. Hij sluit zaterdag het hoofdpodium af en dat belooft een goed feestje te worden, alhoewel sommigen van ons zijn bovenlijf inmiddels liever mét shirt eromheen willen zien.

Motorpsycho (zondag 28 juni, 20.30 uur)
Dat de mannen van Motorpsycho van experimenteren houden, is een understatement. Rockopera maken? Jazz-album opnemen? Optreden onder een alter-ego met een westernsausje? Deze Noren deden het allemaal al eens. De band heeft sinds zijn oprichting in 1989 in moordend tempo aan een indrukwekkende discografie gewerkt en dus wordt het lastig voorspellen wat de band gaat spelen op Down The Rabbit Hole. Kiezen ze voor oud werk van doorbraakplaat Demon Box, komt er materiaal voorbij van misschien wel hun beste werk Black Hole/Blank Canvas of krijgen we vooral nieuwe songs voor de kiezen. Het zal afwachten worden, maar feit is sowieso dat deze heavy progrockers er een razend concert van gaan maken.

The War On Drugs (zondag 28 juni, 21.45 uur)
Dat The War On Drugs een band van grote klasse is, bleek vorig jaar al op Best Kept Secret en in Paradiso. Met het prachtige album Slave Ambient (2011) deed de groep al een stapje richting bekendheid, maar met Lost In The Dream mogen ze pas van hun verdiende roem genieten. De single Red Eyes werd een heuse radiohit en opeens speelden ze niet meer op de kleine podia. Sterker nog, op Down The Rabbit Hole sluiten ze het hele festival af op het hoofdpodium. Genieten!

Foto: Willem Schalekamp
Roisin Murphy in Paradiso, 22 mei 2015

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.