LFL tipt: 8 Pinkpop-acts

008-Slash_HMH_2014_MeginZondervan

Ook de redactie van Lust For Life trekt dit weekend richting Landgraaf voor de 46ste editie van Pinkpop. Natuurlijk gaan we kijken bij Foo Fighters en Muse, maar waar kijken we nog meer naar uit? LFL tipt acht bands die weleens het verschil kunnen gaan maken op het festival.

Body Count Ft. Ice-T (vrijdag, 16.15, Mainstage)

Als je Ice-T in een aflevering van Law & Order: Special Victims Unit als detective Odafin Tutuola door het scherm ziet lopen, zou je bijna vergeten dat dezelfde man ooit bijna een hele natie achter zich aan had vanwege de song Cop Killer. Zou de rapper dan milder zijn geworden? Aan de laatste plaat van Body Count te horen, Manslaughter genaamd, valt dat alleszins mee. De crossoverband rijgt de heavy gitaarpartijen en fulminerende raps nog steeds aaneen. Verwacht een kolkende massa en heel veel agressie. Heerlijk!

Slash ft. Myles Kennedy & The Conspirators (vrijdag 21.15 uur, 3FM Stage)

Waar de editie van vorig jaar met optredens van de Stones en Robert Plant genoeg reden was voor de classic rockers onder ons om naar Landgraaf af te reizen, valt het aantal oude rockhelden op Pinkpop 2015 nogal tegen. Hoewel hij nog lang niet de leeftijd van een Mick of Keith bereikt heeft, komt gitaaricoon Slash nog het dichtst in de buurt. De voormalige Guns N’ Roses- en Velvet Revolver-ster zette – samen met Alter Bridge-zanger Myles Kennedy en begeleidingsband The Conspirators – in november de HMH nog in vuur en vlam en vanaf de 3FM Stage zal hij ongetwijfeld weer zowel herkenbare oudere (GN’R-)songs als even opwindend recent werk op ons afvuren.

The Last Internationale (zaterdag 14.00, 3FM Stage)

Voor Brad Wilk wordt het de vijfde keer dat hij Pinkpop aandoet. De drummer stond vier keer eerder op het podium met Rage Against The Machine, nu doet hij het met The Last Internationale. En dat is toch even andere koek. Geen agressieve raps van een springende zanger, maar een bezwerende zangeres die qua stem meer dan eens aan PJ Harvey doet denken: Delila Paz. Ruige, maar soulvolle rocksongs met kop en staart uit hartje New York: deze band kan wel eens de verrassing van Pinkpop worden.

Jonathan Jeremiah (zaterdag 15.25 uur, 3FM Stage)

Liefhebbers van moderne singer-songwriters worden dit jaar op hun wenken bediend tijdens Pinkpop. Maar waar sommige van die acts met hun kwijlerige ballads vooral gericht zijn op een jong, vrouwelijk publiek, brengt de Brit Jonathan Jeremiah net wat meer pit in zijn songs. Vijf jaar geleden brak hij door met hits als Lost en Happiness, waarna hij een samenwerking aanging met het Metropole Orkest. In maart verscheen zijn nieuwe wapenfeit Oh Desire, opgenomen in de studio van niemand minder dan Ray Davies. Check ook de fraaie geanimeerde videoclip bij Wild Fire hieronder:

Eagles Of Death Metal (zaterdag 21.15, Brand Bier Stage)

Eagles Of Death Metal is een rondtrekkende rock-kerk met de indrukwekkendst besnorde pastoor ter wereld: Jesse Hughes. De zanger/gitarist werd ooit na een moeilijke scheiding door jeugdvriend en Queens Of The Stone Age-frontman Josh Homme uit zijn motelkamer getrokken om een nieuwe start te maken in de muziek: EODM was het resultaat. Homme toert doorgaans niet mee, maar Hughes en zijn liveband kunnen het ook prima alleen aan. Sexy southern stonerrock & roll, zo kun je de sound van dit gezelschap uit Palm Desert het beste omschrijven. Probeer je heupen maar eens stil te houden als de band Cherry Cola inzet.

Robbie Williams (zaterdag 22.15 uur, Mainstage)

Je kunt hits als Angels en Let Me Entertain You veel te commercieel vinden en door zijn Take That-verleden nemen sommigen hem misschien niet heel serieus, maar we raden je toch aan even een kijkje te nemen bij het optreden van Robbie Williams. We hoeven namelijk niet meer uit te leggen dat deze Britse superster een rasentertainer is en als zanger ook live meer dan prima overeind blijft. Niet voor niets legde  Lust For Life-hoofdredacteur Paul Gersen in LFL 047 nog haarfijn uit waarom Williams de ideale vervanger van Freddie Mercury bij Queen zou zijn. Met zijn charisma komt ‘ie in ieder geval aardig in de buurt.

Frank Turner And The Sleeping Souls (zondag 13.45 uur, Mainstage)

Ooit zat hij bij de post-hardcoregroep Million Dead, maar op Pinkpop wordt deze Britse singer-songwriter met een punkhart bijgestaan door zijn begeleidingsband The Sleeping Souls. Hier in Nederland is Turner misschien geen hele grote naam, maar in eigen land scoorde hij enkele aardige hitjes met goed meezingbare folkrocksongs als I Still Believe en Polaroid Picture. Ook staat de dertiger bekend om zijn opmerkelijke coverkeuzes. Zo bracht hij eigen versies uit van songs van zeer uiteenlopende namen als ABBA, Bruce Springsteen, Nirvana, Take That (!) en – op zijn meest recente album The Third Three Years – Queen. En aangezien Turner zijn doorbraak vooral te danken heeft aan festivaloptredens, mogen we gerust zeggen dat de beste man komende zondag een ‘must-see’ is!

Ewert And The Two Dragons (zondag 19.30, Stage 4)

Drie jaar geleden zagen we Ewert And The Two Dragons voor het eerst live aan het werk, op Lowlands om precies te zijn. Het werd een indrukwekkende kennismaking. De Estse folkband was misschien niet de meest enerverende om naar te kijken, maar potverdorie, wat een fijne songs. Geen wonder dat de president van het Baltische staatje fan is! De muziek van Ewert And The Two Dragons heeft een sfeer van staren uit een raam over een heuvelachtig landschap. Het kan buiten stormen of juist kalm zijn: het laat je mijmeren. De band bracht onlangs een nieuw album uit, Pictures genaamd. Nog meer fijne songs die in het zonnetje op Pinkpop ongetwijfeld prima gaan werken.

Foto: Megin Zondervan
Slash ft. Myles Kennedy & The Conspirators in de Heineken Music Hall, 25 november 2014

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.