Rock & roll is risky business

Blogfoto

Zoals jullie inmiddels wel (of niet) weten, staat de eerstvolgende editie van Lust For Life Magazine in het teken van de ‘Tijdcapsule Top 50’. Deze door onze lezers samengestelde lijst geeft precies weer wat volgens jullie de allerbelangrijkste albums uit de geschiedenis zijn. Er was echter nog veel meer data uit de enorme berg inzendingen te filteren. Hoeveel vrouwen komen er bijvoorbeeld voor in de lijst? Welke landen hebben de beste platen voortgebracht? En welke band is het vaakst genoemd? Je leest het allemaal in de volgende LFL, maar op één gegeven ga ik stiekem alvast wat dieper in: wat is of was de ongezondste band om in te spelen?   

Rock & roll is een levensgevaarlijk vakgebied, zo lijkt het. De lijst met vroegtijdig overleden artiesten is eindeloos en ieder jaar wordt ‘ie weer een stukje langer. Of de levensverwachting van muzikanten daadwerkelijk significant verschilt met die van ons gewone stervelingen durf ik niet te zeggen, maar volgens sommige wetenschappers kun je echt maar beter politieagent of brandweerman worden. Toch is het maar goed dat Jimi Hendrix en de rest van zijn ‘Experience’ (de hoogst geëindigde ‘dodenband’ in onze eindlijst, waarvan ik de positie en het album in kwestie lekker nog geheim houd) dat advies niet opgevolgd hebben. Het drietal had anders immers nooit die tijdloze muziek opgenomen.

Aan de andere kant waren ze dan misschien wel nog allemaal in leven geweest. Alle drie de originele leden van de groep hebben bizar genoeg immers het tijdelijke reeds voor het eeuwige verruild; bassist Noel Redding en drummer Mitch Mitchell stierven een aantal jaren geleden (ze werden respectievelijk 57 en 62) en Hendrix zelf werd natuurlijk in 1970 al lid van de ’27 Club’. Dit gegeven deed bij mij de volgende vraag rijzen: welke groepen komen er nog meer in aanmerking voor het predicaat ‘dodelijkste groep uit de geschiedenis’?

Ramones
De eerste naam die te binnen schiet, is die van de Ramones. Door de jaren heen heeft de legendarische punkband weliswaar verschillende tijdelijke krachten gekend die vandaag de dag nog springlevend zijn, maar het originele viertal ligt al lang en breed onder de groene zoden. Zo overleed zanger Joey Ramone in 2001 aan lymfeklierkanker, slechts een jaartje later gevolgd door de aan een overdosis heroïne bezweken bassist Dee Dee. Weer twee jaar later was het de beurt aan gitarist Johnny Ramone; hij werd definitief geveld door prostaatkanker. Als laatste klopte magere Hein aan bij drummer Tommy, die in 2014 eveneens de strijd tegen kanker verloor. Met slechts 65 jaar werd hij van de vier ´broertjes´ nog het oudst.

T. Rex
Een ander gezelschap waarbij de dood flink heeft huisgehouden, is het Britse T. Rex. Voorman Marc Bolan kwam al in 1977 jammerlijk om het leven, nadat de auto waarin hij zat op een boom knalde. Vervolgens was het de beurt aan Steve Peregrin Took, die samen met Bolan T. Rex-voorloper Tyrannosaurus Rex vormde. Onder invloed van verdovende middelen stikte hij in 1980 naar het schijnt in – jawel – een cocktailkersje. Slechts zes maanden daarna liet bassist Steve Currie het leven in eveneens een auto-ongeluk en in 2003 verliet ook percussionist Mickey Finn voorgoed het land der levenden, waarschijnlijk als gevolg van nier- en leverfalen. Oh ja, en keyboardspeler Peter ‘Dino’ Dines, van 1973 tot 1977 lid van T. Rex, stierf in 2004 op 59-jarige leeftijd aan een hartaanval. En daarmee is dus ook deze T. Rex inmiddels bijna uitgestorven.

Badfinger
De loopbaan van het eveneens Engelse Badfinger werd ook gekenmerkt door vroegtijdige sterfgevallen. Zo stapte eerst gitarist Pete Ham uit het leven door zichzelf vanwege financiële problemen in 1975 te verhangen. Acht jaar later deed wapenbroeder Tom Evans bizar genoeg precies hetzelfde: ook hij knoopte zichzelf op. Drummer Mike Gibbins overleed vervolgens in 2005 aan een herseninfarct, waardoor gitarist Joey Molland zich het enige nog in leven verkerende bandlid van de ‘classic’ line-up van Badfinger mag noemen. Een uiterst dubieuze eer.

The Mamas & The Papas
Datzelfde geldt voor Michelle Phillips, ooit zangeres bij folkpopgroep The Mamas & The Papas. Ook zij overleefde de drie overige leden waarmee ze het gezelschap in 1965 oprichtte. Als eerste overleed mede-zangeres ‘Mama’ Cass Elliott; in 1974 blies zij op 32-jarige leeftijd haar laatste adem uit in een Londense flat. Een tijd lang ging het gerucht dat de corpulente zangeres zou zijn gestikt in een broodje ham, maar uiteindelijk bleek haar verscheiden toch het gevolg van een ordinaire hartaanval. Saillant detail: The Who-drummer Keith Moon overleed vier jaar later op dezelfde leeftijd in diezelfde flat. De rest van The Mamas & The Papas ontviel ons in recentere tijden. ‘Papa John’ Philips werd in 2001 op zijn 65ste ook geveld door hartfalen, in 2007 gevolgd door voormalig bandmaat Denny Doherty. Nierproblemen werden de toen 66-jarige Canadees fataal.

The Temptations
De koude, knokige handjes van Pietje de Dood reiken verder dan alleen de rock- en popwereld. De originele line-up van soulgroep The Temptations werd met het verstrijken van de jaren immers eveneens drastisch uitgedund. Zo zette Paul Williams in 1973 eigenhandig een punt achter zijn leven door (waarschijnlijk) zichzelf door het hoofd te schieten, in 1975 gevolgd door de al lang daarvoor ontslagen Elbridge Bryant, die mede vanwege zijn grote alcoholconsumptie bezweek aan levercirrose. Eddie Kendricks verloor in 1992 de strijd tegen longkanker en Melvin Franklin overleed in 1995 aan hartfalen, waarvan de oorzaak aan meerdere gezondheidsproblemen wordt toegeschreven. David Ruffin – die in 1964 Bryant verving – vond in 1991 ook al de dood na een overdosis crack. Van die vroegste Temptations-samenstelling is zodoende alleen Otis Williams nog in leven. En dat mag gerust een klein wonder heten; van latere Temptations-incarnaties overleed immers ook al een mannetje of zes (waarvan Damon Harris en Richard Street in 2013 zelfs slechts tien dagen na elkaar).

Lynyrd Skynyrd
En wat te denken van Lynyrd Skynyrd? De southern rock-pioniers verloren in 1977 in één harde klap zanger Ronnie Van Zant en gitarist Steve Gaines (en diens zus, achtergrondzangeres Cassie Gaines), doordat het vliegtuig waarin zij zaten verongelukte. Ook in latere jaren leek er een ware vloek op de band te rusten. In 1990 overleed gitarist Allen Collins (na al in 1986 verlamd te zijn geraakt als gevolg van een auto-ongeluk), en in 2001 werd bassist Leon Wilkeson dan toch door de dood ingehaald. Toetsenman Billy Powell vertrok vervolgens in 2009 naar de eeuwige jachtvelden na een hartaanval, waarna drummer Bob Burns zich in april van dit jaar bij zijn oude collega voegde, nadat ook hij met zijn auto was gecrasht. Vijf van de zeven kernleden die verantwoordelijk waren voor klassieke albums als (Pronounced ‘Lĕh-‘nérd ‘Skin-‘nérd) en Second Helping zijn zodoende niet meer onder ons. En dan heb ik de dood van latere leden als Hughie Thomasson en Ean Evans nog buiten beschouwing gelaten…

Natuurlijk zijn er ook genoeg bands die al jaren meedraaien en waarvan alle bandleden nog in blakende gezondheid verkeren. Toch is het interessant om te zien hoe de dood bij sommige groepen juist extra wild om zich heen heeft gegrepen. Zouden al die sterfgevallen (indirect) het gevolg zijn van een wild leven vol drank, drugs en andere geneugten des levens? Of draait het toch allemaal om puur toeval en domme pech? Hoe het ook zij; fascinerend is het wel!

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.