Zeven songs over Berlijn

David Bowie Where Are We Now

Berlijn lijkt wellicht een nogal willekeurig onderwerp voor een blogpost afkomstig van uw Lust For Life-redactie. Dat is het echter niet… Ondergetekende is onlangs naar deze mooie Duitse stad verhuisd en er werd op de redactie lang en diep nagedacht over een mogelijke blog hierover. Geen emotioneel geleuter, maar iets over de muziek in Berlijn. Wellicht tips voor muziekcafé’s, platenzaken of concertzalen? Of een essay over Bowie’s Berlijn-era? Uiteindelijk koos ik voor een wat bredere insteek: songs over Berlijn. Dat zijn er namelijk nogal wat…

Sex Pistols – Holidays In The Sun
Misschien wel het minst serieuze liedje in deze lijst. Nadat de punkband op vakantie naar Jersey was geweest, bezochten de leden Berlijn een aantal weken. En ondanks dat de heren de stad als bijzonder deprimerend ervoeren waren ze blij even weg te zijn uit Londen: “In Londen zijn stond toen gelijk aan het gevoel dat we gevangen zaten. Er was een constante dreiging van geweld. Het beste wat we konden doen was die gevangenis meenemen naar Berlijn. Het nummer Holidays In The Sun kwam daar vervolgens vandaan. Ik hou van Berlijn, ik hou van de muur en de waanzin rondom die plek”, aldus John Lydon.

U2 – Zoo Station
Zoo Station is afkomstig van U2’s album Achtung Baby (1991). Op zoek naar een nieuw geluid toog de Ierse rockband naar Berlijn maar waar de heren verwachtten erg geïnspireerd te raken door de nieuwe invloeden. In de Duitse hoofdstad vonden ze het echter nogal deprimerend om in het oude Oost-Berlijn rond te lopen. En ook de Hansa Studio (gevestigd in een oude SS-balzaal) droeg niet bij aan de creativiteit.

Eenmaal teruggekeerd in Dublin werkte de band verder aan het album en daar bleek dat er toch wat songinspiratie opgedaan was in Berlijn. Onder meer voor Zoo Station. Bono was bij het schrijven van dit nummer geïnspireerd door een verhaal van Berlijn in de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal gaat dat tijdens een nachtelijk bombardement de dierentuin beschadigd raakte en de kooien en muren ten val kwamen. Het gevolg was dat de dieren vrij rond konden lopen, niet alleen door de dierentuin maar ook door de stad zelf. Ook de wildernis rondom het treinstation Zoo Station was van invloed op deze song. Het station was berucht als vaste plek van veel drugsdealers, prostituees en verslaafden, vooral in de periode voor de val van de muur was het er één grote chaos. De losbrekende beesten en de dierentuin die als metafoor diende, waren voor Bono voldoende inspiratie om te verwerken in deze openingstrack van Achtung Baby.

Pink Floyd – A Great Day for Freedom
Pink Floyd en Berlijn worden regelmatig in één adem genoemd. Na het uitbrengen van The Wall in 1979 werd het album een aantal maal live ten uitvoer gebracht, maar kort daarna verliet Waters de band en bleek er geen vervolg mogelijk te zijn. Keer op keer werd de band gevraagd toch weer een optreden te doen waarna Waters meldde: “Pas als de Berlijnse muur valt, dan zullen we The Wall weer ten gehore brengen”. En zo geschiedde.

A Great Day For Freedom zou volgens gitarist David Gilmour ook over de bewuste muur in Berlijn gaan. Het nummer, afkomstig van het album The Division Bell (1994), was geschreven rondom de teleurstelling nadat de Berlijnse muur gevallen was. “Het was een moment van optimisme toen de muur viel, met de vrijheid van Oost-Europa. Maar wat ze ervoor terug hebben gekregen lijkt niet veel beter. Ik ben misschien vrij pessimistisch over dit alles, maar ik denk dat de geschiedenis veel langzamer gaat dan dat wij denken dat het doet. Ik denk dat een écht groot verschil heel veel tijd kost”, aldus Gilmour.

Dat ook regelmatig gezegd wordt dat A Great Day For Freedom zou slaan op het vertrek van Waters uit de band, laten we maar even links liggen.

Iggy Pop – Lust For Life
Wat zou een meer passende Iggy Pop-titel zijn om in onze lijst mee te nemen? Toegegeven, de song zelf gaat niet zozeer over Berlijn maar is wel afkomstig van een van de Berlijn-albums van Pop, tevens getiteld Lust For Life. Net als een groot aantal andere platen is Lust For Life opgenomen in de Berlijnse Hansa Studio. Op dit album werkte Iggy Pop wederom (na een succesvolle samenwerking op The Idiot) samen met David Bowie. Beiden woonden van 1976 tot 1978 in de Duitse stad en halverwege hun verblijf bracht Iggy Pop de plaat Lust For Life uit. Waar Bowie op The Idiot meer muzikale zeggenschap leek te hebben, kantelde de tweede samenwerking meer Pop’s kant op met een meer rock & roll-gevoel waar de zanger zo om bekendstaat.

Bloc Party – Kreuzberg
Op het in 2007 verschenen album A Weekend In The City is de song Kreuzberg te vinden. In tegenstelling tot wat je van de titel (vernoemd naar een van Berlijns hipste wijken) zou verwachten, is het nummer niet één grote ode aan de Duitse wijk. Volgens zanger Kele Okereke gaat het nummer over de liefde en het zoeken daarnaar terwijl je aan de ene kant geen stabiliteit wilt maar aan de andere kant juist wel. De lyrics verwijzen naar het uitgaansleven in Berlijn en het grote clubcircuit in de stad waar beide vormen van liefde alom aanwezig zijn.

Rufus Wainwright – Tiergarten
Rufus Wainwright bracht, ook in 2007, het album Release The Stars uit. Een van de singles van de Canadese singer/songwriter op die plaat is de song Tiergarten. Wainwright had het halverwege de 00’s namelijk nogal gehad met Amerika en vertrok, mede voor het opnemen van zijn nieuwe album, naar Berlijn. Wanneer zijn toenmalige vriend (nu zijn de twee getrouwd) Jörn Weisbrodt hem bezocht in Duitsland, liepen de twee regelmatig door het stadspark Tiergarten heen. Blijkbaar leverden die rendezvous genoeg inspiratie op voor onderstaande song.

David Bowie – Where Are We Now?
Zeker niet de enige song van Bowie over Berlijn maar wel zijn meest actuele en daarom alleen al de moeite waard om mee te nemen. Bowie bracht Where Are We Now? uit op 8 januari 2013, op zijn 66e verjaardag. De aankondiging van zijn nieuwste album The Next Day kwam als een volslagen verrassing en deze eerste studiosong sinds 2003 sloeg dan ook in als een bom.

Niet alleen de lyrics ‘Had to get the train / From Potsdamer Platz / You never knew that / That I could do that / Just walking the dead / Sitting in the Dschungel / On Nürnberger Straße / A man lost in time / Near KaDeWe / Just walking the dead’ maar ook de videoclip (zie hieronder) verwijzen overduidelijk naar Bowie’s Berlijn-tijdperk. Onder meer de Brandenburger Gate, Fernsehturm, het KaDeWe, Tacheles, Potsdamer Platz en de Reichstag worden in beeld gebracht in de videoclip. Ook zijn er meerdere hints naar Bowie’s tijd in Berlijn te vinden.

Zo gemakkelijk als we dit rijtje songs konden opdreunen, zo gemakkelijk hadden we de lijst nog kunnen aanvullen met nog minstens 25 titels over de mooie Duitse stad. Welk nummer over Berlijn is jouw favoriet?

7 Reacties

 1. kepie 7 mei 2014 Reageer

  Ik mis het klein orkest. Dat is voor mij het ultieme Berlijn nummer. Het zal wel te nederlands en te soft zijn voor lfl. Deze nummers zijn ook mooi hoor Eva.

 2. Bert Donker 7 mei 2014 Reageer

  En ik mis ‘Berlin’ van Fischer Z. (vooral bekend van The Worker), zie: http://www.youtube.com/watch?v=jkkYsG8Z9do Nog eentje en we hebben een top 10!

 3. Rapunzzl 7 mei 2014 Reageer

  Inkoppertje: Berlin van Lou Reed. De originele versie van het nummer, afkomstig van het album Lou Reed uit ’72 vind ik het mooist: http://www.youtube.com/watch?v=ds1_kqcXOsA, maar de titeltrack van het album Berlin (’73)is ook erg sfeervol.

 4. Harm 7 mei 2014 Reageer

  Fink – Berlin Sunrise (live @ BNN That’s Live – 3…: http://youtu.be/feCmWuXymoA

 5. Harry 7 mei 2014 Reageer

  Nick P

  Berlijn, ook een leuk nummer met een mooie video clip over Berlijn.

 6. Harry 7 mei 2014 Reageer

  Nick P.

  Berlijn, is ook een leuk nummer met een mooie video clip over Berlijn.

 7. verstrepen frans 29 augustus 2016 Reageer

  Boudewijn de Groot? Knap vergeten ..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.