Songtekst-horror

Limp Bizkit foto klein

Vast niet iedereen is het met me eens, maar ik vind de tekst van een liedje vaak minstens zo belangrijk als de muziek. En dan hoeft het echt niet altijd hoogstaande poëzie te zijn die de betreffende artiest op zijn of haar publiek afvuurt, maar mooie, rake observaties of een paar regels die je tot op het bot raken: ik hou ervan. Daarom ben ik fan van woordkunstenaars als Nick Cave, Jarvis Cocker, Alex Turner, Thom Yorke en Leonard Cohen: zij kunnen met hun songtekst zelfs van de meest basale song iets prachtigs maken.

Veel, veel vaker erger ik me echter kapot aan songteksten – omdat ze dom, banaal of spuugirritant zijn, of juist vanwege het overdreven hoogdravende dat er vanaf spat, terwijl de schrijver eigenlijk helemaal niets zegt. En aangezien foeteren soms leuker is dan bewieroken, volgen hieronder een paar van de door mij meest gehate liedteksten aller tijden. Sterkte alvast!

Limp Bizkit – Why Try (2011)

Toegegeven, de nu-metalband van rodepetjesdrager annex tienerzangeresjesliefhebber Fred Durst was al nooit van de sterke songteksten, maar om regels als ‘I pack a chainsaw, I’ll skin your ass raw’ kon ik nog wel grinniken – na twee liter bier te hebben geconsumeerd. Maar met Why Try, van het laatste album Gold Cobra, maakt Durst het wel erg bont: ‘Uno dos tres in your face!’, brult onze held – ‘tres’ uiteraard uitgesproken als ‘trees’, want het moet wel rijmen hè. Het refrein is zo mogelijk nog sterker: ‘So why try, you’re gonna die/You’re going straight to the gate in the sky/With all the hate I relate to the cry/One more sucker mc gonna fry’. Twee liter bier is niet genoeg om deze ellende te doorstaan.

Des’Ree – Life

Van een hele andere orde is deze nineties-klassieker. Sowieso ben ik geen liefhebber van overdreven optimistische, vrolijke popliedjes, maar de verschrikkelijke banaliteit van deze tekst en de kinderlijke, simplistische rijmpjes (en, nog veel erger, NET NIET RIJMPJES!!) die deze Britse popzangeres uitbraakt met haar lievige stemmetje is genoeg om zelfs zestien jaar na dato het schuim uit m’n mondhoeken te doen sproeien. ‘I don’t want to see a ghost/It’s the sight that I fear most/I’d rather have a piece of toast/Watch the evening news’. Elke hulpsinterklaas zou zich er kapot voor schamen, maar Des’Ree scoorde een wereldhit met deze opgeklopte bedorven lucht.

Gers Pardoel – Ik Neem Je Mee (2011)

Eigenlijk is alles wat Gers Pardoel maakt het muzikale equivalent van lepra, maar het duidelijkste voorbeeld dat deze ‘rapper’ een levenslang schrijfverbod zou moeten krijgen, is toch wel de tekst van zijn hit Ik Neem Je Mee. Het refrein begint met: ‘Ik neem je mee, ik neem je mee op reis/Ik neem je mee, naar Rome of Parijs’. REIS RIJMT NIET OP PARIJS, GERS! Het is een herhaling van dezelfde klank! Dan volgt: ‘Ik lijk misschien wel cool doordat je weet wat ik nu voel/Jij klinkt als muziek dus laat je zien wat ik bedoel’. He wat? In verhouding tot deze onzin vallen de teksten van Bløf en Van Dik Hout nog best mee. En het laatste stuk is het beste: ‘Ik neem je mee ee-eh-eh-eeee/Ik neem je mee ee-eh-eh-eh-eeee/Ik neem je mee ee-eh-eh-eeee/Ik neem je mee ee-eh-eh-eh-eeee’. Mochten er nog terroristen geestelijk gebroken moeten worden: dit is de perfecte soundtrack.

Ik kan uiteraard nog uren doorgaan (sterker nog, misschien komt er nog wel een keer een vervolg op deze rant, mocht iemand daar behoefte aan hebben), maar ik denk dat m’n punt wel duidelijk is. Nu hoor ik ergens in de verte al mensen snauwen: ‘Je zit nu wel allemaal wel fijn te zeiken, maar zijn er ook teksten die je wel goed vindt dan?’ Uiteraard. Deze hieronder bijvoorbeeld. Een lied waarbij de woorden het geheel naar een veel, veel hoger niveau tillen. En da’s wel een fijn besef: naast al die banale ellende is er gelukkig ook genoeg moois te vinden. Je moet alleen even goed zoeken, soms.

Nick Cave And The Bad Seeds – Into My Arms (1997)

I don’t believe in an interventionist God
But I know darling, that you do
But if I did I would kneel down and ask him
Not to intervene when it came to you

Not to touch a hair on your head
To leave you as you are
And if He felt He had to direct you
Then direct you into my arms

Into my arms, O Lord
Into my arms, O Lord
Into my arms, O Lord
Into my arms

And I don’t believe in the existence of angels
But looking at you I wonder if that’s true
But if I did I would summon them together
And ask them to watch over you

To each burn a candle for you
To make bright and clear your path
And to walk, like Christ, in grace and love
And guide you into my arms

Into my arms, O Lord
Into my arms, O Lord
Into my arms, O Lord
Into my arms

But I believe in love
And I know that you do too
And I believe in some kind of path
That we can walk down, me and you

So keep your candles burning
And make her journey bright and pure
That she will keep returning
Always and evermore

Into my arms, O Lord
Into my arms, O Lord
Into my arms, O Lord
Into my arms

1 Reactie

  1. Priscilla 7 maart 2017 Reageer

    Deze liedje bedoel ik niet het moet over Dracula zijn die leren we op school met vriendelijke groet Priscilla Mastenbroek

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.