Still going strong

Tom-Petty---Live-2012

Kate Bush kondigde onlangs – 35 jaar na haar laatste tour! – een reeks optredens in Londen aan. Zou zij nog steeds in staat zijn de hoogtepunten uit haar repertoire op overtuigende wijze tot leven te brengen, nu haar stem toch wat gekelderd is? Ondergetekende heeft er alle vertrouwen in, net zoals ik er niet aan twijfel dat de dit jaar op Pinkpop verwachte Rolling Stones, die zichtbaar en hoorbaar al wat jaartjes achter de rug hebben, daar in Landgraaf het publiek gaan inpakken. Precies zoals ze dat vorig jaar ook deden tijdens een wervelende show op het Britse Glastonbury-festival.

We kunnen naast The Rolling Stones heel wat artiesten uit de jaren zestig en zeventig, al dan niet door sommigen weggezet als nostalgieacts, opnoemen die nog goed (genoeg) presteren. Zeldzamer zijn de acts uit de jaren zestig en zeventig die tegenwoordig live minstens zo goed spelen als in hun jonge jaren, waarbij hooguit de getekende koppen op het podium verraden dat er veel tijd verstreken is. Het onderstaande lijstje is subjectief en incompleet, maar deze zes namen laten met hun onverminderd krachtige liveshows de meeste van hun generatiegenoten achter zich:

AC/DC

Het is inmiddels al een tijdje geleden dat AC/DC voor het laatst toerde, maar afgaande op o.a. het recent verschenen Live At River Plate (opgenomen in 2009) heeft de band ‘het’ nog steeds. De donderende riffs en solo’s van de gebroeders Young in combinatie met de schuurpapieren stem van Brian Johnson spreken veertig jaar na de oprichting overal ter wereld jonge en oudere rockfans aan, en veel bands mogen een voorbeeld nemen aan het hoge entertainmentgehalte van een AC/DC-show. Overigens gaf frontman Johnson vorige maand aan dat fans zich kunnen verheugen op een nieuwe studioplaat én een tour!

The Allman Brothers Band

Gregg Allman liet eerder dit jaar weten dat The Allman Brothers Band na 2014 zal stoppen met toeren. Zonde, want met het gitaarduo Warren Haynes en Derek Trucks heeft deze legendarische bluesrockband op dit moment misschien wel zijn sterkste bezetting sinds de vroege jaren met Duane Allman. Kijk voor bewijs bijvoorbeeld naar de recente dvd van Eric Claptons Crossroads Guitar Festival. Daar zullen we het spijtig genoeg ook mee moeten doen, want het lijkt er niet op dat The Allman Brothers Band afscheid komt nemen van de Nederlandse fans met een concert.

Bruce Springsteen & The E Street Band

Een voorspelbare keuze voor deze lijst, want weinig live-acts staan zo bekend om hun energieke shows als Springsteen. Na een gloedvol tweede optreden op Pinkpop in 2012 gaven The Boss en zijn E Street Band vorig jaar opnieuw alles in een door fikse regenbuien geteisterd Goffertpark. Speelde hij tijdens die marathonshow o.a. het hele album Darkness On The Edge Of Town live, tijdens recente concerten kwam een aantal opmerkelijke coverkeuzes voorbij – waaronder AC/DC’s Highway To Hell en… Royals van Lorde!

Neil Young & Crazy Horse

Naast Springsteen in het Goffertpark was de beste show die ondergetekende vorig jaar zag zonder twijfel die van Neil Young en zijn vertrouwde Crazy Horse in Ziggo Dome. Afgezien van een soloakoestisch middengedeelte stond die avond in het teken van het gitaargeweld dat we kennen van albums als Ragged Glory en het recente Psychedelic Pill. In zijn eentje is de Canadese rocker ook innemend, maar zeker met Crazy Horse doen zijn shows niet onder voor zijn vroegere livewerk.

Rush

De drie Canadese mannen van Rush weten als weinig andere bands virtuositeit te combineren met entertainment. In juni vorig jaar deed het powertrio Ziggo Dome aan met een drie uur durende show waarbij Geddy Lee, Neil Peart en Alex Lifeson wederom alle registers opentrokken, met onder meer een gigantisch videoscherm en een heus orkest. Gemist? Op de dvd Clockwork Angels Tour zijn de recente podiumactiviteiten van Rush meer dan prima vastgelegd.

Tom Petty & The Heartbreakers

Een kwart eeuw na een tour met Bob Dylan besloot Tom Petty met zijn Heartbreakers weer eens Nederland aan te doen. Tijdens de laaiend enthousiast ontvangen comebackshow in de Heineken Music Hall klonken nummers als Free Fallin’ en Here Comes My Girl zo levendig als altijd. Een gastoptreden van Eddie Vedder was veelzeggend genoeg niet eens nodig om deze avond legendarisch te maken.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.