Tips: vijf muziekdocumentaires voor tijdens de feestdagen

Good Ol Freda

Heb je kans om dit jaar tijdens de feestdagen eens rustig aan te doen? Hoef je niet van hot naar her te rennen om elk lid van de familie te kunnen bezoeken rond Kerst? Mooi zo, dan kan je met een gerust hart de feestdagen in het teken zetten van muziekdocumentaires. Welke je dan zeker moet zien? Wij geven vijf tips!

Beware Of Mr. Baker
De 73-jarige Ginger Baker is een ware drumlegende. Hij werd bekend als drummer van bands als Cream en Blind Faith en staat ook bekend om zijn moeilijke persoonlijkheid. De documentaire Beware Of Mr. Baker schuwt niet die laatste kant net zo goed in beeld te brengen, en dat is te prijzen aan regisseur Jay Bulger. Een ander groot pluspunt aan deze film is dat niemand minder dan Eric Clapton, Steve Winwood, Johnny Rotten, Charlie Watts, Lars Ulrich, Bakers vier vrouwen en drie kinderen geen blad voor de mond nemen.

Anvil: The Story Of Anvil
Ontwapenende documentaire over Anvil, de band die in mei nog het album Hope In Hell uitbracht. Mag niet ontbreken tijdens een goede documentairemiddag. The Story Of Anvil vertelt het verhaal van Steve Kudlow en Robb Reiner. Over hoe de twee blijven geloven in hun band en hun muziek, maar er toch telkens nét niet komen door een ontzettend ongelukkige samenloop van omstandigheden.

Good Ol’ Freda
Deze documentaire over Freda Kelly, de secretaresse van The Beatles, werd begin dit jaar voor het eerst gedraaid op een aantal filmfestivals. Weliswaar leverde dat niet enkel lovende recensies op, maar toch is het er eentje die elke fan van The Beatles of geïnteresseerde in de muziekgeschiedenis moet zien. Good Ol’ Freda vertelt het verhaal van Freda Kelly die als tiener werd gevraagd voor een nieuwe band te werken. Vanaf dat moment werd ze onderdeel van de muziekgeschiedenis terwijl The Beatles steeds groter en groter werd. Nooit eerder vertelde ze over de tijd die ze met de Fab Four heeft doorgebracht. Tot nu.

The Stone Roses: Made Of Stone
Made Of Stone is een documentaire over, hoe kan het ook anders, de reünie van de Britse band The Stone Roses. Filmmaker Shane Meadows focust zich in de film op de welbekende Manchester-scene, waar The Stone Roses een belangrijke hoofdrolspeler in was. Meadows, zelf ook fan van de band, heeft geen objectieve film gemaakt, maar dat is juist wat Made Of Stone zo bijzonder maakt. Goed voorbeeld hiervan is de quote ‘Jij weet het, ik weet het, maar het is moeilijk in woorden te vatten’ van een fan tegen de filmmaker.

Sound City
Weliswaar voorspelbaar in deze lijst, maar daarom juist niet te missen. De release van Sound City was er eentje waar veel muziek-, film- en documentairefans naar uitkeken. Dave Grohls laat in zijn debuut als filmmaker de geschiedenis van de befaamde Sound City Studio in Los Angeles zien. Niet alleen vanwege de toffe oude beelden en verhalen de moeite waard, maar ook omdat het soundboard wordt overgeplaatst naar Grohl’s studio waar veel legendarische muzikanten nog eens samenkomen om samen de soundtrack van de documentaire op te nemen.

1 Reactie

 1. Wouter Bouwman 3 januari 2014 Reageer

  Een leuke en mij nog onbekende insteek mbt het verhaal rond The Beatles is Freda…Leuk dat jullie hier aandacht aan besteden!
  Ik hoop dat er nog meer van dit soort verhalen naar boven komen, bijvoorbeeld van roadies?
  Keep up the good works!
  groet
  Wouter Bouwman

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.