Verwachtingen

jamie

Heel, heel af en toe hoor je een liedje waardoor je werkelijk van je sokken wordt geblazen. Ik had dat een jaar of drie geleden toen ik een YouTube-clipje toegestuurd kreeg door een vriendin van me. Een dun ventje met lange jas en onhippe hoed slentert door een desolaat woestijnachtig landschap met een afgebroken microfoon in z’n hand.

The Preacher
Sec gezien gebeurt er verder geen bal in die video, maar dat hoefde ook niet: de bijbehorende muziek was dermate overdonderend dat ik ‘m een keer of tien op rij gekeken heb. Het nummer is an sich al geweldig: een sfeervolle, rauwe, bluesy rocker waar Nick Cave zich niet voor zou schamen, maar vooral die vocalen: godsallejezus. Alsof Gregg Allman, Tom Waits, Mark Lanegan en Leonard Cohen besloten hebben om voortaan met een gezamenlijke stem te zingen. En dat uit de strot van een pas 23-jarig ventje, zo bleek bij nader onderzoek. Het ging hier namelijk om de destijds bij mij totaal onbekende Brit Jamie N Commons. Het nummer in kwestie: The Preacher, afkomstig van zijn debuut-ep The Baron (2011). De andere vijf songs op de ep waren nauwelijks minder indrukwekkend, dus een nieuwe ster leek geboren. Maar een keiharde doorbraak bleef vooralsnog uit.

Te vroeg gepiekt?
In de jaren die volgden, verschenen er een paar losse singles en in 2013 zag de (overigens prima) ep Rumble And Sway het licht, maar van een volledig album was geen sprake. En toen hij daarna een aantal fikse missers de wereld in slingerde (Jungle, een lompe samenwerking met X Ambassadors die zowaar nog een hit werd in de VS ook, en een bijdrage aan het werkelijk tenenkrommende Desperation van rapper Eminem), begon ik me langzaamaan toch enige zorgen te maken. Zou hij te vroeg gepiekt hebben? Was The Preacher een ‘toevallig’ meesterwerk?

Eindelijk!
Een alleraardigste cover van Led Zep’s Immigrant Song, die te horen was in de trailer van het vierde seizoen van de succesvolle tv-serie Game Of Thrones, zorgde er in elk geval voor dat Jamie niet volledig van de radar verdween, maar informatie over een daadwerkelijk debuutalbum bleef lang uit. Totdat een paar dagen geleden op zijn Facebook-pagina een foto verscheen van Jamie met Brendan Benson, onder meer bekend van The Raconteurs. “Finished up with this guy in Nashville a few days ago, had such a great time, album’s starting to take shape!”, stond erbij. Geen releasedatum, titel of tracklist maar fuck it: EINDELIJK nieuws! Noem me ouderwets, maar ik ben echt een albumliefhebber. Losse singles en ep’tjes zijn tof, maar uiteindelijk geniet ik toch echt het meest van een complete plaat met een mooie opbouw. Dus is het vanaf nu aftellen. Maakt hij de hoge verwachtingen waar, of wordt het een teleurstelling? We gaan het zien en horen.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.