Vijf heerlijk ongemakkelijke interviews

jamesbrown
Ik moet eerlijk bekennen dat de naam Cara Delevingne mij weinig zei, maar toch heb ik laatst naar een interview met haar zitten kijken. De Britse actrice ging in gesprek met een stel arrogante hosts van een Amerikaanse tv-show. De intentie was om een prettig gesprek over haar nieuwe film Paper Towns te voeren, maar dat liep anders. De presentatoren stelden zulke domme vragen dat Delevingne steeds sarcastischer reageerde. Totdat het gesprek uiteindelijk voortijdig werd beëindigd. Ik moest door het zeer ongemakkelijke filmpje direct denken aan mijn eigen voortijdig afgebroken interview met Greg Dulli van The Afghan Whigs. Interviews met popmuzikanten kunnen stroef lopen, maar als dat je zelf niet overkomt is het toch een stuk vermakelijker. Laat ik er eens een paar op een rij zetten.

Lou Reed
Lou Reed mag zeker niet ontbreken in een lijstje met ‘awkward’ interviews. Ik zou hier zelfs dit hele verhaal mee kunnen vullen en daarna nog drie delen online zetten. Reed was nu eenmaal een waanzinnig eigenwijze vent, wat niet alleen tot uiting kwam in zijn muziek, maar ook voor de camera. In deze video is een groep Australische journalisten op zoek naar rake antwoorden, maar de in 2013 overleden grootheid is niet van plan ze ook maar iets te geven. De journalisten leggen zich hier niet zomaar bij neer en vragen vanwege zijn ongeïnteresseerde houding onder meer waarom hij dan in de persruimte is gaan zitten. Maar ook daar heeft dwarskikker Reed wel weer een antwoord op. Een kwal om van te houden.

Sigur Rós
Toen ik dit interview met de toen nog vier leden van het IJslandse Sigur Rós zag, hoopte ik ze nooit te hoeven interviewen. Mij niet gezien, dacht ik. Het is waarschijnlijk niet eens onwil van de postrockband dat dit interview met NPR zo tenenkrommend maakt. Wellicht zaten ze gewoon niet lekker in hun vel of wisten ze gewoon echt niet zo goed weten wat ze over hun muziek moesten zeggen. Twee jaar geleden kwam ik er wel achter dat het ook anders kan, of in ieder geval met Georg ‘Goggi’ Hólm, in dit filmpje de tweede zoutzak van links. De bassist klonk toen in gesprek over het net uitgebrachte album Kveikur een stuk levenslustiger dan op onderstaande beelden. Voor mij vooral een hele opluchting, al gebiedt de eerlijkheid mij te zeggen dat ik ook gewoon niet zulke saaie vragen stelde als de interviewer van NPR.

James Brown
Een van de meest hilarische tv-interviews is wat mij betreft deze met James Brown. Het is overduidelijk dat de soullegende zich heeft voorgenomen niets te zeggen over de problemen tussen hem en zijn vrouw. Gevraagd of de lucht al geklaard is, reageert The Godfather Of Soul als volgt: “Let’s talk ’bout some music.” De keurige interviewster redt zich nog aardig, maar je zou haast medelijden met haar krijgen. Dan stap je prima voorbereid in dat gesprek, en vervolgens neemt meneer Brown met zijn onafgebroken smile de boel in zijn geheel niet serieus.

Bee Gees
Het is 1997 en de bruisende jaren zeventig liggen een flinke tijd achter ons. Dat weerhoudt talkshowhost Clive Anderson er niet van om nog even op dat tijdperk terug te blikken met de Bee Gees. Daarbij deelt hij een paar plaagstootjes uit, en er lijkt eigenlijk niet zoveel aan de hand. Barry Gibb speelt het spelletje mee, tot opeens de maat vol is. Aan het gezicht van Anderson te zien, ziet hij dat totaal niet aankomen. En eigenlijk vind ik het ook vooral een flauwe actie van Gibb om plotseling op te staan en te vertrekken.

Billy Corgan
Tot slot een recent voorbeeld. Billy Corgan staat niet bekend als de makkelijkste man. Zo reageerde de Smashing Pumpkins-zanger deze week nog geïrriteerd op een foto die van hem was gemaakt in een attractie in Disneyland. Daar viel wel wat voor te zeggen, net als voor zijn irritatie tijdens deze persconferentie, die een paar dagen geleden plaatsvond. Op 2 minuten in dit filmpje geeft Corgan het woord aan iemand die hem vraagt of hij denkt dat Courtney Love Kurt Cobain heeft vermoord. “Stel je me deze vraag nu echt?”, reageert de kale frontman, waarna de boel een beetje ongemakkelijk wordt, maar toch vooral voor de waardeloze vraagsteller. Die begint aardig te haperen. Maar goed, laat ik daar nu maar niet een al te hard oordeel over vellen, want zoals ik al zei raak ook ik weleens de verkeerde snaar.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.